Met een lengte van maar 5 cm is de Honing Goerami één van de kleinste goerami’s. Deze Indische vissoort heeft dan ook een typisch lichaam voor een goerami. Hierbij horen natuurlijk ook de typische “sprieten”. Deze sprieten zijn, overigens, wel belangrijk voor de zintuigen van de vissen. Hierop zitten namelijk smaak papillen. Vrouwtjes van de Honing Goerami hebben een zilvergrijze kleur. Daarnaast ontwikkelen ze een donkere horizontale lijn als ze opgewonden raken. De mannetjes krijgen een mooie goud/oranje kleur over bijna zijn hele lichaam. Aan de voorkant van het lichaam zit echter een grote zwarte vlek. Op het moment dat de mannetjes gestressed raken verliezen ze deze mooie kleuren.
Het aquarium
De Honing Goerami of Trichogaster chuna is een erg vredelievende vissoort die goed zou passen in een gezelschapsaquarium. Hij komt het beste tot zijn recht in een goed beplant aquarium met weinig tot geen stroming. Daarnaast moet de bak ook warm genoeg zijn (22-26°C). Om genoeg schuilplaatsen te bieden aan het wateroppervlak zijn drijfplanten aan te raden. Qua voedsel gaat de voorkeur uit naar klein levend voer. Vooral Artemia, grindalwormen en hydra worden graag gegeten. Naast levend voer word ook droogvoer aangenomen.
De kweek
De kweek kan worden gedaan in een klein aquarium. Hierbij is een inhoud van 20 liter al genoeg. Het aqurium moet wel erg ondiep zijn. Het wateroppervlak moet niet hoger liggen dan 15 cm. Daarnaast moet het goed verlicht zijn met veel beplanting. Als er een luchtsteen in het aquarium word gelegd dan moet deze een cm van de bodem liggen. Daarnaast moet hij zo ver mogelijk van de zijkanten van het aquarium worden neergelegd.
Als de ouderdieren zijn uitgezet zal het mannetje beginnen met het maken van een schuimnest. Hierna zal hij indruk proberen te maken op het vrouwtje. Als deze vervolgens het mannetje benaderen, zullen ze beiden elkaar aanraken met hun sprieten. Na een tijdje zullen ze overgaan tot het leggen van de eieren. Hierbij vouwen beide Honing Goerami’s, zich om elkaar heen. Hierdoor worden de eitjes meteen bevrucht als het vrouwtje ze loslaat. Het vrouwtje zal vervolgens naar de bodem zinken terwijl het mannetje de eitjes in het nest verzameld. Dit word vervolgens nog een aantal keer over gedaan tot het vrouwtje geen eitjes meer heeft. Hierna zal het mannetje het nest bewaken. Het vrouwtje zwemt weg bij het nest en bemoeid zich er verder niet meer mee.
Ondanks dat ik nog nooit heb meegemaakt dat het vrouwtje word aangevallen, haal ik haar hierna weg. Vele schuimnestbouwers zijn er namelijk om berucht dat het mannetje, het vrouwtje zal aanvallen.
Het uitkomen en opgroeien van de jonge Honing Goerami
Na 24 tot 36 uur zullen de eitjes uitkomen. Hierop verwijder ik het mannetje ook. De jongen zullen na het uikomen nog 24 tot 48 uur aan het nest hangen waarna ze vrij rond gaan zwemmen. Op dit moment zijn de jongen nog zeer klein. Daarom hebben ze ook heel erg fijn voer nodig. In de eerste paar dagen heb ik zelf goede ervaringen met infusoriën en liquifry.
Als de jongen een week oud zijn zijn ze al genoeg gegroeid om artemia naupliën en fijn stofvoer te eten. Op dit moment kan het handig zijn om een aantal slakken aan de kweekbak toe te voegen. Deze eten van het overgebleven voer waardoor het water niet te snel vervuild. De dagelijkse waterwissel moet voorzichtig worden gedaan met een kleine slang. Houd daarnaast rekening met de temperatuur. Tocht moet ten alle tijden worden voorkomen. Dit is vooral rond de 4de tot 6de week erg schadelijk. Daarnaast moet overvoeren zo veel mogelijk worden voorkomen. Dit vervuild het water snel wat dodelijk kan zijn voor de jongen.
De jongen van de Trichogaster chuna zijn over het algemeen gevoeliger dan jongen van andere goerami’s. Veranderingen in de watersamenstelling kunnen bij deze jongen al snel fataal zijn. Desondanks blijft de Honinggoerami een van mijn favoriete soorten.
Copyright foto