Ancistrus dolichopterus - Man met eieren

Het kweken van Ancistrussen

()

Op het moment dat we beginnen met de hobby, dan hebben we vaak al enkele favoriete soorten die we graag willen houden en kweken. Mijn favoriet was de Ancistrus waarmee ik inmiddels al een tijdje mee heb gekweekt.

Veel mensen geven hun vissen ook namen. Mijn vissen noem ik echter gewoon papa en mama. Dit paartje heeft drie en een half jaar terug voor het eerst eieren gelegd. Destijds waren ze maar vier centimeter lang. Inmiddels hebben ze een lengte van tien centimeter bereikt.

Bij Ancistrussen is het verschil tussen de “papa’s” en “mama’s” vrij makkelijk te zien. De papa’s krijgen allemaal sprieten op hun kop als ze ouder worden. Deze sprieten worden ook wel het gewei genoemd. Bij sommige vrouwtjes kunnen er een paar korte sprietjes ontstaan, deze zullen echter erg klein blijven. Hierdoor blijft het geslachtsonderscheid erg duidelijk.

Ancistrus dolichopterus - Vrouw zonder gewei op haar kop
Ancistrus dolichopterus – Vrouw zonder gewei op haar kop

Schuilplaatsen

Voor het kweken van een Ancistrus zijn schuilplaatsen erg belangrijk. Deze schuilplaatsen moeten aanwezig zijn in de vorm van holletjes met een kleine ingang. Hij moet echter groot genoeg zijn zodat de vissen zich kunnen bewegen in de schuilplaats. Als deze holletjes zijn geplaats zal elke vis een holletje gaan betrekken. Hierbij zitten ze meestal elk in hun eigen.

In mijn geval is het belangrijkste holletje een kasteel die ik heb gekocht bij een aquariumwinkel. Het is erg moeilijk om in dit kasteel de eitjes te zien zitten en tot dus ver heb ik ze dan ook nog maar één keer gezien. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat de eitjes zo goed verstopt zitten. Dit geeft aan dat het mannetje, de eitjes goed kan verdedigen. Mijn kasteel heeft een ingang van 2cm bij 2cm met erg kleine raampjes (0.5cm bij 1cm). Uit die kleine raampjes komen op den duur de baby visjes zwemmen. Ondanks deze smalle openingen is er binnenin nog veel ruimte over om in te bewegen. Natuurlijk hoeft het holletje niet in de vorm van een kasteel te zijn. Er zijn namelijk nog veel andere mogelijkheden zoals een bloempot. Een vriend van mij gebruikt hiervoor zelfs een oude mok waar hij een steen over heeft gelegd om hem te verbergen. Gebruik dus je fantasie voor de schuilplaatsen want er is zo ongelofelijk veel mogelijk. Let alleen wel op de materialen waar de schuilplaats van is gemaakt. Het moet geen verkeerde stoffen afgeven of uit elkaar vallen in het water.

Grot in in te kweken

Als het mannetje eenmaal een geschikte grot heeft gevonden zal hij dit permanent bewonen. Indien de ouderdieren overgaan tot het afzetten van eieren zal dat ook in dit holletje gebeuren. Als dit gebeurt zal het vrouwtje het mannetje eerst uit zijn schuilplaats jagen. Hierna worden de eieren in het holletje gelegd waarna het mannetje de verzorging op zich neemt. Hij verzorgt de eitjes door water langs de eitjes te laten stromen waardoor ze niet zullen gaan schimmelen. Daarnaast zal het mannetje andere vissen wegjagen om de eitjes te verdedigen tegen rovers. Hierbij zullen ze de andere vissen gelukkig niet beschadigen.

Ancistrus dolichopterus - Man met eieren
Ancistrus dolichopterus – Man met eieren

Als de eitjes eenmaal gelegd zijn zullen ze na 5 tot 6 dagen uitkomen. Weer 5 tot 6 dagen later zal de eidooier op zijn en zullen ze vrij rond gaan zwemmen. Op dit moment zijn de jongen vaak al 1 cm lang. Ze groeien echter vrij langzaam, het zal nog 4 tot 5 maanden duren voor ze een lengte van 3 cm hebben bereikt. Mocht je dan ook besloten hebben om deze vissen te kweken, zorg dan voor voldoende ruimte. Ze groeien namelijk erg langzaam maar de ouderdieren zullen wel regelmatig nieuwe eieren leggen.

Vangen van de jonge Ancistrussen

Het vangen van de jongen kan gelukkig wel relatief eenvoudig gebeuren. Deze vissen hebben hout nodig in het aquarium. Hier zullen de vissen dan ook regelmatig op te vinden zijn. Als de vissen gevangen moeten worden kan het hout voorzichtig uit het water worden opgetild. Als dit voorzichtig gebeurt zullen de vissen op het hout blijven zitten. Zo kunnen ze gemakkelijk en relatief stressvrij worden verplaatst.

De waterparameters waarbij mij het is gelukt om ze te kweken zijn het volgende:
Temperatuur: 26°C
GH: 100ppm
KH 70ppm
pH 7.0
Ammonia 0
Nitraat 0
Nitriet 0

Met deze informatie zou het moeten lukken om deze mooie vissen te kweken. Daarnaast hoop ik dat anderen na het lezen van dit artikel, hun ervaringen ook zullen delen. Zo kan iedereen elkaar helpen om verder te komen in deze mooie hobby

Eerste publicatie: June 2003 – boroniaaquarium.com.au (niet meer beschikbaar)
Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

81 comments

  1. Beste,

    Wij hebben net ontdekt dat wij eitjes in ons aquarium hebben zitten. Het mannetje verdedigd de eitjes goed! We twijfelen alleen of we de eitjes moeten laten liggen of dat we deze apart moeten zetten? Er zitten voor de rest nog andere soorten vissen in het aquarium.

    1. Dat hangt er vanaf wat je wil bereiken. Wil je een heel nest van deze algenetertjes overhouden, dan kun je ze beter apart zetten. Wil je dat er af en toe 1 of 2 overleven, dan kun je ze laten zitten. Mijn ervaring met ancistrussen is dat de jongen wel een wat bealgd aquarium nodig hebben om te overleven. Nu overzetten naar een nieuw, schoon aquarium is wellicht niet goed voor de overlevingskansen van de jonge visjes.

  2. Hai John,
    Wij hebben gisteren ontdekt dat we kleine ancistrussen hebben. Super leuk!
    Geef jij iets speciaals qua voer aan zulke kleintjes?
    Groetjes, Rineke

    1. Nee, ze eten meestal gewoon van wat algen of afval op de bodem. Ook van de tabletten die de ouders krijgen eten ze mee.

  3. Hallo
    Ons borstelneus koppel hebben voor de eerste keer baby’s
    Zo een dertig a veertigtal denk ik
    Worden bewaakt door de vader
    Komen meer en meer actief
    Moet ik ze later apart zetten of gewoon in het aquarium laten

    1. Zolang er geen andere vissen bij zitten kun je ze gewoon laten gaan. Vooropgesteld dat er wel genoeg voer is. Als ze wat groter zijn dan worden ze ook wat sterker en zijn ze ook wat makkelijker te verplaatsen.

  4. Ik heb een mooi aquarium met vuurgarnalen, daar heb ik 2 algeneters bij gedaan om het een beetje schoon te houden. Nu zie ik vanochtend opeens transparante/witte bolletjes in het aquarium, waar de garnalen lekker van aan het peuzelen zijn. Kunnen dit eitjes zijn van de algeneters? Kan het kwaad als die in kleine trosjes verspreid op de bodem van het aquarium liggen?

    1. Het zouden inderdaad eitjes kunnen zijn. Als er geen hol is waarin ze eitjes kunnen leggen of eieren die niet zijn bevrucht. Die worden door de man uit het hol waarin ze broeden verwijderd. De eieren kunnen verder geen kwaad. Die worden door de slakken of andere vissen wel opgegeten.

    2. Hoi, wij hebben al veel kleintjes gehad ze gaan echter allemaal dood. Hebben jullie tips? Schuilplaatsen genoeg en ze komen ook uit maar op gegeven moment liggen ze op hun rug op de grond

      1. Toen ik nog kweekte heb ik dat ook gehad met ancistrussen. Bij mij was het aquarium nog te schoon. Hoe viezer ik het aquarium liet worden wat betreft algen, hoe beter. Ook de eerste weken geen waterwissels hielp enorm.

  5. Nancy De wulf

    Bij ons zwemmen er ook plots baby’tjes, meestal kan ik er een negental tellen maar in een drukke aquarium van planten is dit moeilijk te zien. Ondertussen zijn ze al 2cm. Ik doe niks speciaals. Het enige wat ik opmerk is dat ze bij voedertijd actiever worden.

  6. Deseree Krommendijk

    Ik heb een koppeltje die niet meer ophoud met voortplanten en weet niet meer wat ik met zoveel algeneters heen moet? Is het normaal dat ze zoveel jongen?

    1. Dat denk ik wel, ik heb ook zo’n koppel gehad wat maar bleef voorplanten.

  7. Hoi ik zie net dat het vrouwtje algeneter een eitje bij zich draagt kan dat kwaad ze hebben genoeg holen en schuilpleken het mannetje is bezig met de eitjes te waaien in het octohuis en er liggen eitjes voor de opening van het huisje kan dat kwaad dit is namelijk iets nieuws hebben we hier voor met de ouders van het mannetje nooit mee gemaakt dat er een paar eitjes van de rest af liggen of dat het vrouwtje een eitje mee droeg

    1. In principe zorgt de man voor de eieren. Als hij vind dat eieren niet goed zijn dan gooit hij die uit het hol. Soms gebeurt dat als hij nog wat onervaren is. Normaal gesproken zorgt de vrouw niet voor de eieren. Ook de vissen moeten soms nog wat leren hoe ze voor de eieren en jongen moeten zorgen. Dat komt meestal vanzelf wel goed na een paar keer proberen.

      1. mandy van Eeden Clignett

        Hoeveel eitjes kunnen ze leggen?
        Want ik heb dan sinds vandaag ontdekt dat er een hoopje lig in het aquarium, bij Sponspob huisje,en tussen een grote boomstametje

        1. Een beetje afhankelijk van de leeftijd van de vrouw zo’n 30 tot 100 eieren.

  8. Ik heb een vraag vanaf hoe oud is geslacht te zien ik heb ook jonkies en wil zelf wat vrouwtjes houden vooral de witte, zo ook wil ik mijn broer er twee geven. Maar aangezien het wordt afgeraden om mannetjes samen te houden is het wwl fijn als ik voor die tijd het geslacht kan bepalen

    1. Vanaf het moment dat ze een borstel krijgen is wel te zien wat de mannen zijn. De vrouwen hebben een gladde neus.

  9. Wat een nuttig info. Ik kon nergens op internet vinden waneer de eitjes uitkomen gelukkig heb ik deze site gevonden en als alles goed gaat met me borstelneus kan ik over 5 a 6 dagen kleintjes rond zien zwemen in mijn Juwel Rio 125 liter aquarium.

    1. Goed om te horen, voor dit soort reacties doen we het :)

      1. Kunt u ook zeggen hoeveel weken je moet wachten voor je jonkies weg mag geven? Heb er zoveel in mn bak dat ik er wel paar wil verkopen om ze groter aquarium te gunnen, want allemaal houden is geen optie en is er zo geen alg meer voor ze te vinden!

        1. Een beetje afhankelijk van de soort en het aquarium waar ze in terecht gaan komen. Zolang ze maar niet meteen dood gaan bij het verplaatsen, hele jonge Ancistrussen kunnen niet zo goed tegen het verplaatsen. Meestal gaat het met een cm of 2 wel goed.

  10. Hoi allemaal ,

    Wij hebben veel jonge ancistrus in de bak ,mij vraag is dan wanneer is een vrouwtje rijp om te paren?????
    Groetjes Lia

    1. Ik denk dat ze na een maand of zeven al wel geslachtsrijp zijn. De vrouw legt de eieren die door de man worden bewaakt en bewaaierd.

    2. hai ik ben dus laatst me aquarium gaan verschonen en toen ik het water leegde en het motor eraf haalde
      zag ik daaronder heeeeeel veeel algetertjes liggen net uit het ei ik wist niet wat ik moest doen ik heb de mannetje bij het babys gezet in een kom en die kom weer in het aquarium maar het zijn dr een hoop stuk of 50 wat moet ik nu doen is me vraag graag tips

      1. …tja, je kunt niet zo heel veel doen, gewoon even afwachten wat er gaat gebeuren. Je kunt kijken of je ergens een egg-tumbler van kan maken? Dan blijven de eieren in beweging en krijgen wat zuurstof. Voor een volgende keer misschien een leghol in het aquarium plaatsen en hopen dat ze daar hun eieren leggen?

  11. Michelle

    Wij hebben nu al 3 weken baby ancistrus.
    Het ging heel goed we hadden er zeker 15.
    En nu ineens vallen ze uit het niets met bosjes dood!
    Van de 15 hebben we er nu nog 6 over.
    Heb je tips om de rest in leven gehouden?

    1. Is het aquarium te schoon? Heb je water ververst? Ik heb duizenden ancistrus gekweekt in één 80 centimeter aquarium. Des te viezer het aquarium was qua alg, des te beter. Ik maakte zo weinig mogelijk schoon en verving steeds een klein beetje water. Maar bij anderen gaat het in een wat schoner aquarium ook goed. Bij mij vielen ze in een wat schoner aquarium ook om. Het hangt blijkbaar heel erg af van de omstandigheden.

  12. Ron en Lia

    Wij zitten met een probleempje, We hebben een 60 liter bak en een 120 liter bak, wat wil nu het geval, de jongen in de 60 bak groeien sneller dan de jongen in de 120 bak. (En dit geld trouwens ook voor ons gehele visbestand) Ons gezond verstand zegt hoe groter de bak des te groter de vis. Heb jij daar misschien een antwoord op.

  13. Hallo,
    Ik heb sinds een aantal maanden 2 albino ancistrussen in mijn aquarium.
    Nu zwemmen er sinds 2 dagen een hele hoop jongen. Heel leuk natuurlijk, maar de kleur vind ik vreemd. Ze zijn zwart wit gestreept. Zouden ze niet albino kleur moeten zijn??

    1. Nee, echte albino komt heel zelden voor. Waarschijnlijk is er selectief mee gekweekt waardoor een aantal jongen albino zijn en een aantal helemaal niet + alles daar tussen in. Hoe selectiever gekweekt wordt en hoe verder er verfijnd is, des meer albino jongen er komen….maar in het begin van de generaties hou je een mengeling.

      1. Oh dat wist ik niet dus eigenlijk is het heel normaal wat er nu is..
        Bedankt voor uw antwoord!

  14. Hi,
    Een week geleden heeft mijn ancistrus babys gekregen. In de reacties las ik dat je voorzichtig moest zijn met het verversen van je water want daar kunnen de babys niet goed tegen. Nu heb ik recent ook kardinaal tetras gekocht (12 stuks).

    Helaas zijn daar nu nog maar 3 van over…. Ik heb het vermoeden dat het met de water qualiteit te maken heeft. Maar nu durf ik niet de het water te verversen want ben bang dat alle babys dood gaan.

    Hebben jullie misschien een tip of advies?

    1. Waterwaarden testen met druppeltest

    2. Goede avond,
      Ik heb een vraag, wanneer en op welke teperatuur gaan de ancistrus paren ? Ook bij 26 graden want bij ons is het gwn 24 tot 25 graden en we hebben er nu all een stuk of 40 45 jonge ?

      1. Gefeliciteerd met de jonge visjes. Ook bij 24 of 25 willen ze wel kweken…..alleen in andere delen van het land of de wereld heb je andere waterwaardes. Wat hier wel lukt, is ergens anders soms moeilijker…of makkelijker.

      2. Leonard Geertsema

        Mijn water is best wel troebel en 24 graden, maar er zijn net wel 20 ancistrus jonkies geboren. Vader is een rode en de moeder een zwarte.

    3. Kan het zijn dat ze niet tot afleggen gaan omdat ze met teveel zijn.
      Ik hebb1 mannetje albino met 4 vrouwtjes. 2 albino en 2 donkere
      Verder hebben ze volgens mij alles wat ze nodig hebben.
      Of zijn er bepaalde vissen die je best Mijd op te houden.
      De ancistrus wil mij niet lukken
      ???

  15. vanaf welke leeftijd is een Ancistrus klaar om de eerste maal te paren/eitjes te leggen?

  16. Dag John,
    Ik heb je raad gevolgd en mijn aquarium verzorgd zoals gewoonlijk en heb al veel plezier beleefd aan het aanschouwen van die bende kleine Ancistrusjes. Ik heb er nu een 20-tal overgeplaatst naar een kleiner aquarium met planten en hout (die ik er gemakkelijk kan uithalen) zodat ik mijn ander aquarium niet moet verwoesten eens ik de Ancistrusjes wil vangen om ze weg te geven.
    Dank je voor de nuttige adviezen.

  17. ook ik zit plots vol verbazing te kijken naar mijn aquarium waar het koppeltje Ancistrussen plots eitjes in heeft gelegd :-) voordien was het mannetje heel dominant en constant bezig het vrouwtje weg te jagen bij zijn favoriete plekjes, hopelijk blijft er wat over van de ongeveer 80 eitjes die ik nu zie
    ik heb begrepen dat ik beter nu niet teveel waterverversingen doe, zijn er nog andere tips?

    1. Gewoon lekker hun gang laten gaan. Met wat geluk hou je een paar jongen over. Niet vergeten er af en toe van te genieten :)

      1. Hallo John
        Wij hebben al 5 nesten van onzr ancistrussen
        Wij hebben nu weer 11 jonge ancistrussen uit het nest.
        Nu is de vraag hoe kan ik ze het beste laten opgroeien?
        Wij hebben steeds de jonkies laten doen maar vraag me af is het beter apart te zetten of niet?
        Van de vorige nesten hebben we ongeveer steeds 3 a 4 jonkies overgehouden.maar hoe kan ik er voor zorgen dat ze meer kan hebben op overleven?

        1. Ik heb lange tijd Ancistrus gekweekt in een klein bakje. Gewoon het bakje eigenlijk een beetje verwaarlozen. Dus lekker algen laten groeien en niet al te schoon maken. Daar zaten geen andere vissen bij. Des te “viezer” het bakje werd, des te meer jongen ik overhield. Vooral de eerste paar weken nadat ze uit het ei kwamen, ververste ik niet heel veel water. Als ik teveel ververste dan verdween een deel van de jongen al snel.

          In een aquarium met andere vissen die wat groter zijn worden de jonge visjes al snel opgegeten. Alleen de sterksten/slimsten/mazzelaars overleven dan.

          1. hallo john

            ik zie dat je veer verstand van algeneters hebt
            mijn vraag is mijn vrouwtjes algeneter legde 2 nestjes maar nu zijn we een paar maanden verder maar ze legt niks meer waar kan dit aan liggen

            en ik mijn andere aquarium leggen ze helemaal geen eitjes hoe ik ik ze stimuleren om dit te gaan doen

            mvg jeffrey

            1. Je zou kunnen proberen om wat stroming langs de ingang van een hol te creëren. Richt de uitstroom van een filter of powerhead langs een paar legholen.

  18. Talleke73

    Ik heb een 120 liter aquarium sinds december 2018. Ik had 1 ancistrus en heb er 4 maanden terug een vrouwtje bijgezet. Er werd al driftig gegraven onder mijn steen en sinds eergisteren zwemmen er 4 kleintjes. Ik zie alleen tot mijn schrik hier dat ze iedere paar weken een nestje kunnen broeden. Dat was nu eigenlijk niet mijn bedoeling. Kan ik nu het beste eerst 1 vd ouders apart zetten om dit te voorkomen? Vanaf welke leeftijd zijn ze geslachtsrijp? Dan probeer ik de kleintjes ook in een apart aquarium te zetten.

    1. Als de ouders de smaak te pakken krijgen dan kunnen ze inderdaad redelijk vaak een nest hebben. Geen zorgen. In een aquarium met andere vissen worden de jongen regelmatig opgegeten. Slechts een enkeling wordt dan volwassen. Je hoeft dus niet zo heel veel te doen. Als het er echt teveel worden dan kun je ze meestal wel kwijt op Marktplaats of bij winkels.

  19. hoi hoi ik had voor de tweede maal jonge witte en zwarte ancistrussen en weeral allemaal verdwenen jammer maar volgende kweek zet ik ze allemaal apart .wil dit toch weten .

    1. Het is wel apart dat alleen de witte dan omvallen. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd als je ze apart zet.

      1. Ik heb ze een aantal keer apart gezet, en zonder succes. Vandaag weer een pluk eitjes gevonden, en alsnog apart gezet. 1 is al los aan het zwemmen nu

        1. Je bedoeld dat je de eieren apart zet? Normaal bewaaiert de man de eieren en bewaakt ze in een hol. Als je de eieren apart zet, zonder mannetje dan loop je kans dat bijna geen enkel ei uitkomt.

  20. Ik heb van school 2 algeneters. Ze zitten nu vanwege de corona bij mijn zoon op zijn langer in een klein aquarium. Ik heb wel kienhout in het aquarium, maar geen holletje voor ze. Nu net zag ik 13 jonkies in het aquarium! Ik heb geen idee waar ik hier mee moet doen. Ik heb wel extra voertabletten in het aquarium gedaan.
    Anderhalve week geleden heb ik nog het aquarium helemaal verschoond. Heeft iemand tips wat te doen?
    Ze zitten in een aquarium van 40×30 cm. Op school heb ik een 45×45 aquarium.

    1. Je hoeft voor de jonge Ancistrussen niet zo heel veel te doen. Ze eten voornamelijk algen en ander overgebleven voer. Gewoon het aquarium niet al te schoon maken is al voldoende. Bij mij gingen de jongen snel dood nadat ik het aquarium had schoongemaakt….. niet teveel voeren en gewoon zijn gang laten gaan.

    2. Als jd hout groot genoeg is en gangetjes heeft lukt het ook. Bij mij op 2 maanden tijd 3 nesten. Allemaal succesvol en overgeplaatst naar kleiner opkweek aquarium.

  21. Christophe

    Ik heb sinds deze ochtend ook enkele eitjes in mijn aquarium. Ik had reeds een leisteen gebruikt als “dak” voor een holletje dat steunde op twee holle kunststenen. Natuurlijk heeft het mannetje de ruimte gemaakt onder één van die holle stenen om daar een broedgrot van te maken. Ik ben erg enthousiast, maar bij gebrek aan andere aquaria denk ik dat ik ze er in moet laten en dat ze mogelijks opgegeten worden. 1 of 2 kan ik wel bij vrienden kwijt, maar in de natuur worden ze ook opgegeten vermoed ik.

    1. Ik heb een 25 liter bakje met interne filter bijgekocht voor de jongen op te kweken eens ze uitgekomen zijn.

      Lukt perfect

      1. Mijn kleintjes zijn vandaag uitgekomen waneer kan.ik vader terug in de grote bak zetten hij zit nu apart met zijne vorige kleintjes die nu maar een paar weken ouder zijn

        1. Hoe bedoel je de vader zit nu apart? Zit hij niet bij de eieren dan? Normaal bewaakt en bewaaiert de man de eieren in het hol.

  22. hoi ik had zoveel witte ancistrussen en plots op een dag gewoon allemaal verdwenen geen enkele nog te vinden en de donkere zijn blijven leven ik snap er niks van hoe kan dat nu

  23. ik heb nu ook witte jonge heb ze net gevangen en apart gezet in het aquarium heb ook zwarte of bruin heb ook een hoop jonge zwarte mollys en rode platys. is dat goed dat ik ze ff apart zet of is dat beter van niet .

    1. Andere volwassen vissen willen nog wel eens jonge visjes opeten. Als je ze loslaat eindigen de meesten als voer. Op zich is dat niet zo heel erg, tenzij je er mee wil kweken en er meer over wil houden. De jongen verhuizen naar een ander aquarium kan alleen als dat aquarium goed is ingedraaid. In een te schoon aquarium verhongeren ze al snel.

  24. Knockaert

    Heb voor de eerste keer eitjes van mijn Ancistrus. Zijn hol is gewoon achter de filter. Zo kan ik mooi de evolutie volgen. We zijn nu aan dag3. Hij zit constant bij de eitjes. Benieuwd hoeveel jongen er gaan overleven.

    1. Gefeliciteerd! Altijd leuk om te zien hoe ze die eieren bewaaieren en uitbroeden!

  25. Bij mij lijken de condities wel goed. Water oké. Legholen OK. Hout oke
    Er worden echter geen eitjes gelegd. Er zitten wel meerdere ancistrus in de aquarium.
    Zie ik iets over het hoofd??

    1. Geduld? Misschien iets ander proberen? Beetje stroming langs een van de holen?

  26. Gryson Sabrina

    Hier ook al veel eitjes gehad en twee keer jongen, de jongen overleven het niet. Heb waterverversing gedaan omdat dit nodig is voor mijn maanvissen. Wat eten die jongen trouwens en hoeveel daags?

    1. Mijn ervaring met het kweken van Ancistrussen is dat de jongen snel omvallen bij het verversen van water. Ze eten algen, fijngewreven vlokvoer etc. Des te meer algen en troep, dus geen schoon aquarium, des te beter. Neemt niet weg dat het water verder wel schoon moet zijn, dus gewoon met een filter.

      1. Ik heb nog geen problemen gehad met waterverversingen in mijn kweekbakje. Ik voeder ze stukjes komkommer of spirulinatabs gaat perfect.

      2. Ron en Lia

        Wij hebben hier een andere mening over we hebben inmiddels 7 generaties is de bak zitten (niet heel veel per leg, maar toch van iedere leg wat overgehouden) een verschil met wat jullie hierboven schrijven, hebben we stroming en waterverversing ongeveer eens in de twee weken, maar alle generaties leven gewoon lekker verder.

        1. Dat kan, niet alle aquariums zijn gelijk. De waterwaardes zullen bij de een zeker anders zijn dan bij anderen met andere resultaten als gevolg.

  27. Wij hebben een gezonken boot in het aquarium waar de ancistrussen vaak zitten. Nu heeft het vrouwtje voor de 2e keer buiten de boot haar eitjes gelegd. Het mannetje flappert er af en toe lucht overheen, maar zeker niet continu. Wat is wijsheid: afwachten in de hoop dat het goedkomt, of de eitjes in een kweekbakje doen en zorgen voor voldoende verse lucht toevoer onder het kweekbakje?
    Het eerste legsel is niks geworden (een deel in het aquarium laten liggen en een deel in het kweekbakje (zonder continue luchttoevoer eronder).

    1. Het beste is om de vissen de eieren op een juiste manier zelf uit te laten broeden. Wellicht is het beter om een beter geschikt hol te vinden waar de vissen hun eieren kunnen afzetten? Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben dan kunnen ze zeer veel jongen grootbrengen. De man broedt dan elke paar weken wel op een nieuw nestje.

      1. Bedankt voor je antwoord. Vandaag waren de eitjes ineens ‘leeg’, maar ik zie geen jongen zwemmen, ik blijf ze in de gaten houden.
        Grappig trouwens om te zien dat de garnaaltjes zelfs de lege eitjes blijven poetsen.

        1. De kweek ging bij mij het beste in een verwaarloosd aquarium met alleen een man en vrouw. Flink veel algen en rommel. Zodra de eieren waren gelegd ververste ik geen water meer, bij mij kwamen de eieren niet uit en gingen de pas geboren jongen dood zodra ik er vers water bij deed…..niet zoals er altijd wordt gezegd maar heb er echt een paar duizend jongen mee groot gebracht.

          1. Johan Woermeijer

            Ik heb nu sinds iets meer dan een week jongen rondzwemmen in mijn Biorb. Een stuk of 25. Maar vanaf welke leeftijd is het veilig om ze te verplaatsen naar een ander aquarium? Ik wil er dan een groter aquarium bij opstarten om ze daar in groot te brengen. Er rekening mee houdend dat deze ingedraaid moet worden.

            1. Bij mij ging het verplaatsen van jongen meestal wel goed vanaf een 1 cm. Als ze te klein zijn of in een aquarium komen met te weinig algen dan verhongeren ze.

            2. jokeuijtdeboogaardt

              Hallo, heb n paar maanden 2 zwart met witte vlekjes/streepjes jonge ancistrus en 1 oranje gekregen, ik ben in t bezit van een palludarium waarin 2 eilanden instaan met daaronder 2 grotten voor de afzuiging van vuil via voor filters.1 1/2 maand geleden lek in aquarium deel. Alle dieren,planten en water eruit gehaald maar de Ncistruss3n iet gevonden. Aquarium laten drogen voordat ik opnieuw t lek kon lijmen. Na 1 dag zag ik de ancistrussen op de droge bodem voor in de bak zitten, ze als nog eruitgehaald na 1 week bak opnieuw ingericht en na 4 dagen vissen en garnalen erin
              4 weken geleden zag ik opeens jonkies van de zwarte en ook oranje ancistrussen, piepklein. Ik las hier dat ze langzaam groeien maar dat kan ik niet echt zeggen want ze zijn nu al 3 x zo groot. Intussen zijn er alweer 2 x niewe jongen gekomen en heb er intussen al 30 geteld. Ik heb in t aquariumgedeelte ook neontetra’s en guppen zitten en rode garnalen. Ik voer garnalenkorrels, courgettes en gebalanceerde brandneteltoppen, ze zijn er helemaal bezeten van. 1x per 2 weken ververs ik 1/3e van t water. Alles blijft leven.

          2. Ron en Lia

            Haha, het zijn net konijnen

      2. Ron en Lia

        Haha, het zijn net konijnen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!