Fruitvliegen kweken

Fruitvliegen kweken

()

Normaal gesproken zijn fruitvliegen vervelende kleine vliegen die om je fruit heen vliegen en kruipen. Op zich kunnen ze normaal gesproken niet veel kwaad maar als je ze te lang laat zitten dan kunnen ze toch wel wat bacteriën verspreiden. Waarom zou je dan toch willen beginnen met fruitvliegen kweken. De reden is heel eenvoudig: het is geweldig visvoer voor de vissen die aan het oppervlak zwemmen!

Vleugelloze fruitvliegen

Nou hoef je natuurlijk niet je hele huis vol te hebben met fruitvliegen. Fruitvliegen worden niet alleen als voer gegeven aan onze vissen maar dienden in eerste instantie als makkelijk te kweken diertje voor wetenschappelijk onderzoek. Om het onderzoek te vergemakkelijken hebben ze een variant gekweekt zonder (volgroeide) vleugels. Op die manier zijn de fruitvliegen makkelijker te onderzoeken zonder dat je er steeds met een vliegenvanger achteraan hoeft te rennen. Deze vleugelloze fruitvliegen zijn ook bij dierenwinkels te bestellen! Als je lokale winkel het niet hebt zoek dan de dichtstbijzijnde terrarium speciaalzaak. Deze variant gaan we gebruiken voor het kweken met fruitvliegen.

Fruitvliegen kweken

Om te beginnen met het kweken van Vleugelloze Fruitvliegen beginnen we met de pot die je moet gebruiken. Je kunt uiteraard om het even welke pot gebruiken maar het makkelijkste is een weckfles ongeveer 1 liter te nemen. Over de opening doe je een dun doek of stukje panty die je vastzet met de gummi ring van de weckfles en je hebt een volledig geventileerde kruik.

fruitvlieg
fruitvlieg met vleugels

Sommigen adviseren een plastic box met wat gaatjes in het deksel maar als de gaten groot genoeg zijn kan de wilde gevleugelde variant binnenkomen. De gevleugelde variant paart met je eigen kweekcultuur en de nakomelingen hebben weer vleugels.

Neem dan een een strook hard plastic. Knip deze strook zo uit dat hij van de bodem tot bijna de bovenkant komt. Dit stelt de vliegen in staat om uit de voedingsbodem te komen en werkt veel beter dan karton of ijslollystokken (plastic is makkelijker schoon te maken).

Haal de volgende ingrediënten:

  • 500 gram gemalen havermout. Elk merk voldoet, ook de goedkope. Als je geen keukenmachine hebt kun je het ook gemalen bij de hengelsportspeciaalzaak kopen.
  • ongeveer 50 gram verse bakkersgist
  • lauw water
  • pot warme appelmoes

Meng de gemalen havermout, de warme appelmoes, de bakkersgist en een beetje lauw water tot een luchtige massa (zo dik als yoghurt). Dek het geheel af met een warme, natte doek en laat een nacht staan. Door de bakkers gist gaat dit rijzen, maak het dus klaar in een emmertje of grote pan.

Ten slotte, steriliseer de weckfles met kokend water en stop het mengsel erin. Je moet een laagje krijgen van ongeveer 4 centimeter. Klop op de fles om het gelijkmatig te verspreiden. Zet vervolgens de plastic “ladder” erin. Maak een trechter van de bodem van een grote plastic fles en schud ongeveer 30 fruitvliegen. in de weckfles. Zet de weckfles weg op een temperatuur van 15 tot 20 graden.

Het resultaat

Na een paar dagen kun je de eerste uiterst kleine maden aan de zijkant van de weckfles zien rondkruipen. Naarmate ze groeien zullen ze zich gaan verpoppen aan de rand van de weckfles. Na een paar dagen zullen ze eruit komen als nieuwe vliegjes. Een nieuwe kweek kan binnen 12 dagen vleugelloze fruitvliegen produceren. Zet elke paar dagen een nieuwe kweek op en je raakt nooit zonder dit levende visvoer.

Video

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

3 comments

  1. Ging het maar zo gemakkelijk,kweek zelf al tientallen jaren met ups en doins.denk in de zomermaanden maar aan mijt.En de hoge temperaturen,boven de dertig graden kweken de vliegjes niet meer.

    1. Elke kweek heeft zo zijn eigen ups en downs….ik heb jaren met vissen gekweekt….sommigen heel goed en makkelijk, anderen met veel pijn en moeite.

  2. Ging het maar zo gemakkelijk,ik probeer al jaren goede resultaten te halen,het is me bijna nog nooit gelukt. Ik zet elke dag wel een vijftal potten op zo dat ik zeker weet dat ik altijd wel wat heb..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!