Ik heb mijn nieuwe aquarium, reeds ingericht… maar dan volgt uiteraard nog wat aanpassingen, om het aquarium eigenlijk perfect draaiende te houden…
Dus ik bouw een “regenfilter” in de bak, natuurlijk, kan dit ook op een onderstaande biofilter, maar in mijn geval, komt deze in de lampekap van de Juwel vision 260. weliswaar, heb ik gelukkig T5 lampen, waardoor ik behoorlijk wat ruimte heb! Trouwens, zo’n regenfilter, ook wel “droog-natfilter” genoemd, is één van de beste bacterienfilters die er zijn! en een tweede voordeel is, het gaat regenen op je water! 1 regendruppel, brengt de zuurstof, door het plonzen op je wateroppervlak, en de waterverplaatsing neerwaarts, tot 60cm diep!
Men kan eigenlijk, zonder andere bijfiltering, perfect gaan draaien op deze methode.
Dus zal ik hier met een fotosessie uit de doeken doen, hoe ik het heb aangepakt!
Benodigdheden:
-stuk plexiglas
-Cuttermes-
-stevige lat (meetinstrument)
-PVC-lijm
-Een stevig borsteltje (non plastic!!!, want deze gaat anders smelten!)
stap 1: meet alles zorgvuldig af!!! En bestudeer je bevestigingsmogelijkheden!!! hou zeker rekening met binnen- en buitenafmetingen!
stap 2: snij heel zorgvuldig de maat van je druppelfilter, uit het plexiglas, met het cuttermes.
stap 3: verlijm, met de pvc-lijm eerst een lengtestuk, ventileer alles goed, wat deze lijm “smelt” letterlijk pvc aan elkaar!
stap 4: verlijm de kleinere zijkanten… Mijn Kat vond het leuk, en was even verslaafd aan de dampen van de lijm! Gevolg, Kat stoned!
stap 5: verlijm de laatste lange zijde…
stap 6: laat alles even drogen!
stap 7: verlijm nu met diezelfde lijm, de naden aan de binnenzijde…
Stap 8: maak de steunplaatjes, waar de droognatfilter op komt te staan, naargelang het aquarium, zal je je eigen type bevestiging moeten bekijken, bij mij was dit heel eenvoudig, Juwel heeft een PVC lichtkap!
De steunplaatjes kunnen makkelijk worden opgewarmd, degelijk door middel van een drukgas-aansteker, je warmt de plexi op, over een lengtepunt welke je wenst te plooien, en je plooit deze even makkelijk in een rechte hoek, naar wens…
stap 9: kleef deze met PU lijm vast op de PU lampekap…
Stap 10: kijk eerst of alles past en of de filter “uitneembaar” is voor eventuele reiniging… in dit geval, past deze perfekt! Nu zo’n filter moet steeds wat lichtdoorlatend zijn, want er zijn bacterien, die bladgroen dragen… Dus in dit geval, is dit zeker geen probleem, ik heb ook gekeken of er lichtvermindering is in de bak… integendeel, door het witte oppervlak, is er meer licht, in het aquarium… Kijk goed naat de laaste foto; je ziet letterlijk de lichtweerkaatsing, op het oppervlak, (waar de rode pijl staat) van dit filtersysteem!
stap 11: maak gaatjes in de bodem van de regenfilter, grootte 3mm, boor deze niet te dicht bij elkaar! Want watermoleculen zoeken elkaar, en dan gaat het van een regen naar een plonsbekken…
stap 12: bouw een overloop zekerheid in, als je pompje te sterk zou zijn, dat heb je een overloopje erbij, een watervalletje… dit is ook prima oplossing, mochten er gaatjes verstoppen.
stap 13: De wateraanvoer!
maak zorgvuldig en voorzichtig een gat naar diameter waar de aanvoer van water komt, monteer naar behoeven, een sproeibuisje, dit zal later zorgen voor een gelijkmatige verdeling van water over je filtermassa… je ziet ook, dat er op het einde een afneembaar dopje zit, waar je eventuele waterflows kan met regelen (minder zuurstof, meer zuurstof… naar behoeven van je bak)
Stap 14: Filtermedia 1, blauwe grove spons!
op de bodem van deze droognatfilter, kan je best eerst een dunne laag leggen van grove blauwe spons, deze heeft zeer grote gaten, en zullen je boringsgaten van je filter niet verstoppen!
stap 15: Filtermedia 2, actieve kool!
Nu ik heb deze laag gekozen, zeer doel bewust, niet zozeer omdat die gifstoffen verwijdert uit je water (nu wel nuttig bij opstart van m’n bak!)… maar zelfs al is die lang uitgewerkt (NOOIT VERWIJDEREN!!! Het is de beste, allerbeste Biobal van moederaarde en ver daarbuiten!!!!)… Actieve kool is een ideaal en meest perfect filtermedium, voor bacteriën! Ze krijgen door dit medium, maar liefst een oppervlak van 500 tot 1500 vierkante meter per gram!!! zo’n een twee staafjes, welke je kan zien op de foto’s= 1gram! dus wat een thuis… Wij als mens, moeten het met heeeeeeeel wat minder doen!!!
stap 16: de laatste en meteen toplaag van deze filter!
Plaats nu een luchtig laagje watten… het zal alle zweefvuil opvangen, na voeding enz…
stap 17: de filter geplaatst en de aansluiting…
Zoals ik al zei, het geheel is een perfecte reflector… Dat is duidelijk aan deze foto’s… het licht is intenser, dan de T5 zelf!
Ik heb op deze filter een aparte pomp gezet, dit om alle mogelijke pompuitvallen van de grote filter uit te schakelen.
Deze filter werkt dus afzonderlijk, alsook als warmtebron, voor de discussen, het zal op deze manier, steeds 27°C zijn in de bak, ook al valt de “mainpump” out, en/of de waterverwarmer.
het regent in mijn bak nu…
Bron: www.amazoona.be
Heel mooi gedaan William, zat zelf ook toevallig laatst aan zo’n filter te denken maar heb een ingebouwde bak en geen ruimte voor een Trickelfilter, zelf zou ik geen actieve kool gebruiken, alleen misschien bij opstarten van een bak, maar daar na vervangen voor Sera Spirorax keramiek pijpjes, toevallig deze week in mijn filter gedaan, bedruppeld met het opstartflesje en na 2 dagen al kristal helder water.
Veel succes met je filter en hou ons op de hoogte met je bevindingen.
Groetjes Michael.