Paludarium na 2 maanden

Doe het zelf Paludarium

Beste allemaal,

Na een flinke tijd niet op fora gezeten te hebben vanwege drukte met studie (maar ook het mooie winterweer natuurlijk! Schaatsen liggen naast me bak), heb ik eindelijk weer tijd gevonden (lees: gemaakt) voor mijn volgende project.

Het wordt geen 1,75m frontosa bak (te groot en gebrek aan harde cash) maar het gaat om een paludarium van 50x40x80 (lxbxh), een lekker hoge bak dus (jungle style).

De bak heb ik zaterdag opgehaald bij Het Aquariumhuis Amsterdam (gekocht bij HCH in Hilversum-noord). Gelijk een opvoer- en filterpompje voor het watergedeelte gehaald.

Vandaag spullen gehaald voor de lichtkap, daarvan alvast een fotootje. Later volgen nog de lampen (waarschijnlijk 3x24W PL) en ventilatoren die ook in de kap moeten worden geflanst.

Materiaal voor het paludarium
Materiaal voor het paludarium

Wat er in het paludarium gaat komen is nog niet helemaal duidelijk, sowieso kikkers, dat wel.
Waarschijnlijk Epipedobates tricolor en omdat het een hoge bak is misschien een wat meer klimmende soort (Dendrobates ventrimaculatus of D. leucomelas misschien).

Ik vind de bronzen varianten van auratus er ook niet gek uitzien eigenlijk. Het probleem is dat ik ze allemaal wel wil (vroeger had ik rubberkikkertjes die ik kocht bij de hortus botanicus in Amsterdam, nu ga ik ze in het echt houden, kinderdroom die uitkomt ). De Tricolor omdat ie leuk fluit en actief is en gemakkelijk te houden. Tinctorius omdat ie mooi is en echt als een baas op zijn poten staat. Auratus omdat ie wederom erg mooi is en mysterieus, leucomelas is dan weer erg fel en ordi, ook erg mooi, tevens schijnt hij aanwezig te zijn en grappig geluid te maken. Ventrimaculatus is klein maar fijn en natuurlijk ook mooi, tevens is het een echte klimmende soort, wat me leuk lijkt in mijn wat hogere bak…

Naja, dilemma’s, eerst de verlichting maar eens regelen. Het wordt 2x36W PL, dus die ga ik maar eens bestellen, dan bestel ik meteen elastopur en silicone afsluitstrippies voor de ruitjes…

De eerste keer gaten boren voor de ventilatoren, ging natuurlijk weer fout, gaten te groot. Krijg je ervan als je na een dag studie nog wat leuks wilt doen. Naja, morgen nieuw plankje halen dan maar…

Nou, nieuw plaatje hout gehaald en wederom de gaatjes voor de ventilatoren gemaakt. Gelukkig heb ik deze keer wel de gaten de goede grootte gemaakt, dus dat scheelt.

Hierbij nog een fotootje:

Gaten voor ventilatie paludarium
Gaten voor ventilatie paludarium

De gaten zijn nu goed gegaan. Verders staan alle plankjes nu in de menie als grondlaag. Binnenkort ga ik ze in elkaar zetten en dan de definitieve kleur geven (zwart, niet oranje ). Overigens wordt de binnenkant wit, zodat zoveel mogelijk licht van de lampen gereflecteerd wordt.

Onderdelen lichtkap in de menie
Onderdelen lichtkap in de menie

Onderdelen lichtkap in de menie

Onderdelen lichtkap in de menieDe kap begint nu eindelijk een beetje op te schieten. Alleen de voorkant moet ik nog bevestigen. Lampen e.d. zijn besteld en die verwacht ik deze week wel binnen…

Lichtkap paludarium in wording
Lichtkap paludarium in wording

Vandaag de verlichting binnengekregen, leuk bouwpakket dat ik binnenkort in elkaar ga zetten.

Bouwpakket paludarium verlichting
Bouwpakket paludarium verlichting

Verders denk ik dat ik als bodembewoner Dendrobates auratus wil, en dan een bronzen variant, zulke idioot mooie kikkers!

Over de lichtkap: ik ben hem nu aan de buitenkant zwart aan het verven. Binnenkort moet ik de lampen gaan bedraden, misschien dat ik morgen al even bij de doe-het-zelf-zaak in de buurt ga vragen hoe dat precies moet.

Het begint nu eindelijk een beetje op te schieten. De hele kap zit nu in elkaar (alleen de verlichting moet er nog in) en de randjes moeten nog 1 keertje worden afgewerkt.

Verder ben ik bezig geweest met het bedraden van de PL set. Ging ook niet van een leien dakje, maar das een lang verhaal. Belangrijkste is dat ik nu weet hoe het moet!

Lichtkap paludarium bijna klaar
Lichtkap paludarium bijna klaar

Over de achterwand ben ik al aan het nadenken. Ik weet al wel welke kant ik ongeveer op wil. En nieuwsgierigheid is een goede eigenschap. De lichtkap is nu echt zo goed als af, bedrading is na vandaag klaar. Alleen moet ik nog even een PL-lamp en starter bijkopen (waren gesneuveld door een klein kortsluitinkje).

Maar voor de rest: Let there be light!

De starters en bedrading van de PL lampen:

Electrische schakeling licht in het paludarium
Electrische schakeling licht in het paludarium

De lichtkap met licht:

Lichtkap Paludarium met licht
Lichtkap Paludarium met licht

Het paludarium verlicht:

Het paludarium verlicht
Het paludarium verlicht

Om lekspanning in een vochtige omgeving te voorkomen wordt de metalen behuizing en reflectors geaard.

Volgende stap is alweer genomen, ik ben met de achterwand begonnen!
Hier alvast een paar foto’tjes. Het gaat hier om de linker zijwand. Ik wil er hout in verwerken en daar de nodige (epifytische) planten op laten groeien.

Passen en meten met de achterwand
Passen en meten met de achterwand

Even passen en meten hoe het hout op de achterwand moet komen:

Passen en meten met de achterwand
Passen en meten met de achterwand

Het is weer even geleden, maar progress is slow.
De achterwand zit er nu grotendeels in, piepschuimen panelen heb ik aan de glaskant zwart geverfd, ziet er wat beter uit
Nu moet ik door het piepschuim de slang leggen die het watervalletje van water gaat voorzien. Daarna het hout vastpurren, en ook de afwerking met elastopur moet ik nog gaan doen. Afijn, genoeg leuks te doen de komende tijd.

Hierbij nog even een fotootje hoe het er nu uitziet.

Paludarium gevuld met piepschuim
Paludarium gevuld met piepschuim

Voor het bekleden van de achterwand is niet gekozen voor epoxy maar voor Elastopur. Het leuke van Elastopur is, dat het een soort dikke drap is (zier eruit als dikke chocolade vla). Hier kun je dan turf/varenwortelgruis indrukken, waardoor je een erg natuurlijke wand krijgt, waar epifytische planten goed op kunnen groeien (je moet het dan ook flink dik aanbrengen). Bovendien is het al na 2 dagen droog. Met epoxy lijkt me dit allemaal wat moeilijker.

Het gebruik van flevopol is ook mogelijk, de zogenaamde flevopol-methode. Zelf heb ik dit nooit gedaan, maar het idee is dat je een mengsel maakt van flevopol en turf en dit dan aanbrengt…

De boel is nu met purschuim afgewerkt, afijn de foto spreekt voor zich denk ik. Wel heb ik gemerkt dat het groene purschuim veel fijner werkt dan het gele: in de gele zitten heel grote lucht bellen, wanneer je de boel dan bijsnijdt krijg je een soort gatenkaas.  Ik moet het bijsnijden omdat alleen purschuim sprekend op darmen lijkt Daarna gaat de Elastopur eroverheen, gevolgd door cocopeat o.i.d.

Achterwand paludarium afgewerkt met purschuim
Achterwand paludarium afgewerkt met purschuim

Na het bekleden van het piepschuim/pur met elastopur en cocopeat ziet het er zo uit:

Achterwand met elastopur
Achterwand met elastopur

De bak draait nu n paar weekjes, planten moeten nog aanslaan. Verder moet ik nog de juiste plant voor de juiste plek vinden, ben er niet helemaal happy mee nog. Het sproeisysteem werkt nog niet, dat moet ik nog in de kap verwerken, dus ik sproei nu met de hand en met kraanwater. Ik moet ook nog een osmose apparaatje gaan regelen want die kalkvlekken zijn niet zo fraai.

Maar om jullie een beetje een beeld te geven, hieronder een paar fotootjes in chronologische volgorde:

Waterstroompje in paludarium
Waterstroompje in paludarium

De eeste planten in het paludarium:

Paludarium met eerste planten
Paludarium met eerste planten

Paludarium met eerste planten

Paludarium met eerste plantenDe onderkant van het paludarium:

Onderkant paludarium
Onderkant paludarium

Na twee maanden groeien staan de planten er al heel wat beter bij:

Paludarium na 2 maanden
Paludarium na 2 maanden

Ik blijf het moeilijk vinden om de boel juist te belichten. In het echt ziet het er wat groener uit allemaal.

Waarschijnlijk ga ik deze kerstvakantie de eerste bewoners halen: een koppeltje Dendrobates auratus! Hiervoor heb ik ook al een aantal springstaartkweekjes opgezet. Grappige gozertjes die aan gist genoeg hebben om zich te vermeerderen.

Kweekbak springstaartjes
Kweekbak springstaartjes

De eerste bewoners zijn er! Een drietal Dendrobates ventrimaculatus (tegenwoordig onder de naam Ranitomeya ventrimaculata bekend), de gele variant uit Frans Guyana (nakweek). Al op de 2de dag lijken ze zich aardig op hun gemak te gaan voelen. Ik heb vanochtend voor het eerst het mannetje horen roepen. Vooral na het sproeien klauteren ze door de bak heen!

Ranitomeya ventrimaculata
Ranitomeya ventrimaculata

Ze doen hun naam eer aan. Dendrobates ventrimaculatus betekend vrij vertaald iets als “bomenklimmer met gevlekte buik”. Ze klauteren – vooral in de ochtenduren – rond in de verschillende bromelia soorten die in mijn bak groeien.
Inmiddels grotere springstaart- en fruitvliegkweken gestart, aangezien ze meer eten dan ik eerst dacht.

Ik hoor ze nog regelmatig roepen en soms zie ik er twee in hetzelfde bromelia kelkje “chillen”, dus wie weet…

Ranitomeya ventrimaculata
Ranitomeya ventrimaculata

Het “chillen” was dus -zoals ik al een beetje hoopte – paargedrag, met een ladinkje dril als gevolg. Ik heb 3 eitjes geroofd en ben ik zelf aan het opkweken, de rest laat ik aan het mannetje over. Hierbij wat foto’s van de eitjes in de dril en nu ze een week vrij zwemmen.

Ranitomeya ventrimaculata larven
Ranitomeya ventrimaculata larven

En van papa en mama:

Ranitomeya ventrimaculata
Ranitomeya ventrimaculata

Ranitomeya ventrimaculata

Ranitomeya ventrimaculataFoto’s: Ruben Roos

2 comments

  1. Heel gaaf!

    Ik heb misschien een hele gekke vraag maar, hoe filter je het water schoon in de bak ? Gebruik je hier een apart filter voor ?

  2. Geert Scholten

    mooi verhaal, hoe gaat het nu? ik ga je hierin volgen ben door jou verhaal enthousiast gemaakt en maak mijn eerste stapjes naar een paludarium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: