Hierbij wat gedachten over de kamervijver die ik over enige tijd wil gaan maken. Ik wil hem gaan lijmen van betonklinkers en aan de binnenkant afsmeren met “vloeibare folie”.
De lengte zal ruim 3 meter gaan worden en de breedte 1 meter. Eerst een paar schetsen die aan de hand van forum opmerkingen verder uitgewerkt zullen worden.
Zie ook de doorsnede hieronder:
Naar aanleiding van wat opmerkingen van anderen is het plan wat aangepast. Ik heb wat grotere stenen genomen en de breedte is nu inwendig 1 meter geworden. Verder heb ik isolatie toegepast. De bodemverwarming wil ik in de retour van de cv zetten, dan wordt het water niet te warm. Dan kan ik de bodemverwarming echter niet meer uitzetten want dan “knijp” ik de retour van de cv.
Ik denk dat ik de vloerverwarming laat vervallen. Zou het handig zijn om in het filter verwarmingsslang te leggen, rechtstreeks of via een radiator. Dan kan ik in gevallen dat de temperatuur onder de 15 graden komt een beetje bijsturen (zal waarschijnlijk nooit nodig zijn).
Het filter wordt een qarantaine bak van 120 X 100, die heb ik al. Dit is het winterverblijf van de roodwang schildpadden.
Dan zou het er zo uit komen te zien:
Hier moet de “kamervijver” komen:
Ik moet alleen de kamer nog tegelen, dan kan ik met de bak beginnen. Er stond eerst nog een radiator, maar die is inmiddels verplaatst naar de bijkeuken. De muur is ruim 4 meter lang en de bak gaat inwendig ongeveer 380×90 worden met een waterstand van 45 cm.
Misschien maak ik toch maar een ruit aan de voorkant! Dan zou ik een ruit nodig hebben van ongeveer 300 x 40 cm. Dan wil ik eigenlijk geen strips of andere versteviging aan de bovenzijde.
Nieuwe tekening met ruit:
Het betegelen van de kamer is bijna klaar, daarna kan ik beginnen met de vijver. De ruit is inmiddels besteld bij jankoi uit de buurt van Lopik. Dit is een koi liefhebber die ook kogelvrijglas voor vijverruiten heeft staan.
Vandaag een boor gehuurt bij Bo-rent en drie gaten van 5 cm diameter geboort door een spouwmuur van 33 cm. Voor de overloop van de vijver naar de regenpijp buiten, voor de overloop van het filter naar de vijver en voor de slang van de pomp.
Waarschijnlijk ga ik betonnen metselblokjes gebruiken (14 cm breed) en deze verven. Eerst was ik ook van plan om rondom stenen te metselen maar dat kost me teveel binnenruimte vanwege de brede stenen. Bovendien kan ik nou mooi de zijmuurtjes verankeren aan de bestaande muur.
Iedereen moet gewoon doen wat hem/haar leuk lijkt. Als je een buitenvijver niets vindt dan moet je zeker geen vijver in huis maken.
Ik heb echter al tientallen jaren vijvers buiten. Één kleintje als zomerverblijf voor de schildpad en een grotere. Hierin zit niet veel vis maar wel elk jaar salamanders en kikkers. En veel ander leven. Vind ik nog steeds leuk.
Het toekomstige filter:
De overloop:
Bodemdoorvoer voor de overloop:
De plek waar de vijver komt:
De overloop werkt!
Nog maar een bak gekocht op marktplaats.
De bak waar de roodwang in zit wordt dus filter. En de tweede bak wordt het winter verblijf van de roodwang. (in de zomer zit ie buiten). De tweede bak heb ik enigszins ingericht en staat via een overloop en binnenfilter in verbinding met de eerste bak. Hierin zitten nu 3 prachtbarbelen die bij de schildpad zaten. Ik ben van plan om hier een flinke school corydoras paleatus bij te doen die dan later naar de kamervijver kunnen verhuizen.
Het filter wil ik zo simpel mogelijk houden. De overloop zit in de bodem. Daaroverheen wil ik een rooster leggen met daarboven een filtermat. Daarop lavasplit. Ik wil een waterlaag over houden zodat ik daar ,eventueel indien nodig, een rvs spiraal aangesloten op de cv kwijt kan.
Op de lavasplit kan ik dan ,als voorfilter, een bak met filtermat zetten. Van het voorjaar tot het najaar is de tweede palletbak vrij, zodat ik dan wat kweekpogingen zou kunnen doen. Nu dient deze bak om wat dingen alvast uit te proberen.
De roodwang komt niet bij de vissen. Over een aantal weken gaat zij naar buiten en in het najaar komt ze apart in de palletbak die ik het laatst daarvoor gekocht heb.
Ik heb inmiddels een palletbak enigszins ingericht met hout, keien zand en grind. Ook zwemmen er een 15 tal kleine corydoras paleatus in rond. Lijkt allemaal goed te gaan, ze eten goed. De temperatuur is 16 graden.
Nu is mijn vraag wat voor algeneter kan hier bij? Ze komen uiteindelijk in een bak van 4 meter bij 1 meter, met een waterhoogte van 50 cm.
Ik zou graag een groepje hebben van een soort die niet te groot wordt, tegen lagere temperaturen kunnen, eventuele toekomstig algen niet versmaden, planten daarentegen weer enigszins met rust laten. En dan ook nog liefst uit Uruguay.
Een plaatje gemaakt van epoxy en glasmat (van mr Boat) Dit voor de bevestiging van de doorvoer voor de “verversingsoverloop”. Dit wordt aangesloten op de regenpijp buiten.
De doorvoer wordt later met siliconenkit bevestigt.
Voor het epoxy plaatje heb ik een uitsparing gemaakt in de achterwand, hier wordt het epoxy plaatje later in gelijmd met epoxy om het waterdicht te maken:
De achterwand:
Ik heb wel vertrouwen in de techniek die ik ga toepassen. Vooral omdat de hele bak aan de binnenkant wordt voorzien van epoxy en glasmat. Maar het zal best spannend zijn als er uiteindelijk gevuld gaat worden… de binnenmaat van de kamervijver wordt ongeveer 4 meter X 1.20 meter.
Beneden in huis bij mij is het vandaag niet warmer geworden dan 20 graden. De palletbak van 600 liter staat in de bijkeuken en de watertemperatuur is nu 18 graden. Dit is de proefopstelling (voorloper) van de kamervijver. Er zitten momenteel 35 halfwas Corydoras paleatus in en zo’n 35 jonge zwaarddragers.
Volgens mij draait alles goed en zijn de vissen tevreden, de bak is inmiddels flink begroeit en de bruine algen die in het begin onder de lamp ontstonden zijn inmiddels verdwenen.
Ik vind deze bak eigenlijk al heel leuk en krijg steeds meer zin om de grote bak af te maken.
Er komt weer wat schot in! Het kozijn is gemaakt en wat stelwerk gedaan:
Nu nog wat bewapening maken en zand, cement en toevoegmiddel halen. Dan kan er gemetseld worden.
De folie dient om de vloer te beschermen, daarop ligt een dun isoleer laagje. Hierop wordt een vloertje gestort en het muurtje gemetseld, waarbij het kozijn en de stenen van de nodige ankers en bewapening worden voorzien.
Als alles uitgehard is en is uitgewerkt, dan wordt de gehele binnenkant (stenen, vloer, binnenkant kozijn, houten achterwand) voorzien van glasweefsel en epoxy. Dit moet de waterdichte laag gaan worden.
Aangezien de stenen 12 cm breed zijn en het kozijn 9 cm, ontstaat er een soort sponning waar het glas in gekit wordt. (op de epoxy).
Wat bewapening (murfor) in de voegen aangebracht.
Het metselwerk is klaar!
Het glas komt erin voor de vissen Kunnen ze af en toe naar buiten kijken. De binnenmaat is uiteindelijk geworden 375 cm x 116 cm. En de waterstand wordt ruim 50 cm.
De hoofdbewoners zullen gaan worden cichliden uit Uruguay. Uruguay is zuidelijk Zuid-Amerika en subtropisch. Deze vissen kunnen behoorlijk koud, moeten zelfs een koude periode hebben. Verder komen erin Corydoras paleatus, ook deze komen uit Uruguay en kunnen tegen de kou. Wat Mexicaanse zwaardragers en verder weet ik het nog niet.
Er komen lampenkappen boven te hangen dicht op het water, zodat je geen last hebt van reflectie.
Bij de proefbak heb ik de lamp vlak boven het water hangen, dan heb je alleen direct onder de kap reflectie. Verder heb ik vrij veel daglicht in de kamer.
Weer wat stappen verder, de binnenkant is nu voorzien van glasmat.
De volgende stappen zijn:
- binnenkant schuren en ontvetten en daarna afwerken met enkele lagen zwarte epoxy
- buitenkant verven
- ruit kitten
Als alles goed gaat begint het einde in zicht te komen. Inmiddels is de laatste laag zwarte epoxy aangebracht en de buitenkant geverfd. Nu komt er nog een hardhouten tuinplank aan de achterzijde. En de ruit moet er nog in natuurlijk.
De bak wordt niet verwarmt, er komen sub-tropische vissen uit o.a. Uruguay in. Het schijnt zo te zijn dat als de temperatuur beneden of gelijk met de kamertemperatuur is, dat het met de verdamping wel mee valt.
Nog even een foto, nu alleen de ruit nog plakken!
Het heeft even geduurd, maar nu is het zover! Volle bak!!!
Gisteravond gevuld, en nog steeds op peil.
De overloop en retour werken:
Ik ga eerst langs de achterwand nog meer varens zetten. Later komen er misschien nog hoger groeiende planten tegen de achterwand. De prioriteit ligt nu eerst bij het water.
Inmiddels is de bak ingericht met zand, grof grind, keien en wortelhout. Er moeten nog wel meer keien en wortelhout bij. Ook de corydorassen en zwaarddragers zwemmen nu in de bak. Vandaag twee ikea lampenkappen opgehangen. Ik was van plan om er drie op te hangen maar twee samen met het daglicht lijkt genoeg.
Alles draait nu nog op het oude kleine filter, Ik ga nog 400 kg lavasplit regelen dan kan het nieuwe filter ook draaien.
Foto’s is wat lastig, nogal wat last van reflectie. Misschien ’s avonds maar dan moet ik eerst nog een lamp hebben. Die is in bestelling.
De bak draait nu al enige tijd, eerst nog op een klein tijdelijk filter maar inmiddels op het grote definitieve filter. Voor dit filter had ik 400 kg lavasplit besteld, maar ik heb slechts 150 kg gebruikt.
Het filter bestaat uit een palletbak (600 liter) met een bodemdoorvoer die naar de vijver overloopt.
Van onderaf krijg je de volgende lagen:
- boven de bodemdoorvoer ligt een rooster
- hierop ligt een filtermat
- hier boven op ligt de lavasplit.
Het water wordt bij mij dus vanuit de vijver in het filter gepompt en loopt van onder het filter weer terug in de vijver.
Ik heb nog een flinke waterlaag boven de lavasplit staan en deze waterlaag is flink in beweging. Ik had van iemand (Jan Koi, waar ik de ruit vandaan heb) een plastic zak met kaldnes meegekregen. Dit heb ik boven in het filter gedaan waardoor ik ook nog een soort van bewegend bed filter heb gekregen. Kaldnes zijn kleine plastic buisjes waar zich bacteriën aan kunnen hechten. Hiervan ga ik nog meer aanschaffen.
Het filter zal nog meer moeten rijpen maar het water is wel al kristal helder. Zo te zien voelen de zwaarddragers en de corrydorassen zich prettig, de corrydorassen hebben diverse keren eitjes afgezet.
De planten groeien nog niet zo hard (nog weinig nitraat?) de watertemperatuur is 17 graden en de ph is 7.7 Dit zal nog wel gaan zakken aangezien het meeste verversen zal gaan gebeuren met regenwater. Nog te meten: hardheid en nitraat.
Na een bezoekje aan Bas zwemmen de volgende vissen inmiddels rond in de bak:
Cichliden
- 6 Gymnogeophagus meriodonalis Rio St. Lucia
- 4 (1 man) Gymnogeophagus labiatus Rio Olimar
Overigen:
- 6 Rhineloricaria sp Charaguata
- 4 Cheirodon galusdae “Laja-System, El Rincon (tetra, uit Chili)
- 4 (2 vrouw 2 man) Ilyodon furcidens
Wat er al in zat:
- Een dikke dertig Corydoras paleatus
- 15 zwaarddragers waarvan 2 mannen
Verder nog wat baby’s, die zitten apart in een bakje van 60 x 30 x30:
- 13 Australoheros scitulum Rio St. Lucia
- 4 Cheirodon galusdae “Laja-System, El Rincon (tetra, uit Chili)
Volgens mij hebben ze het erg naar hun zin en waarderen ze de ruimte. Ze eten goed en laten zich steeds meer zien. Het lijkt me leuk om alles te zien opgroeien.
Hierbij wat foto’s van een paar bewoners
Gymnogeophagus meriodonalis Rio St. Lucia:
Corydoras paleatus:
Gymnogeophagus labiatus – Rio Olimar vrouw:
Gymnogeophagus meriodonalis Rio St. Lucia:
Gymnogeophagus labiatum Rio Olimar man:
Zwaarddrager man:
Zwaarddrager vrouw:
Ik blijf de vissen bij een temperatuur van 16 graden normaal voeren. Wel met een beetje gezond verstand natuurlijk. Bijvoorbeeld af en toe een dag alleen watervlooien. Als de temperatuur lager wordt zal ik het voeren aanpassen.
Voor de waterwaarden ben ik niet zo bang, het is een flinke sloot met water en een groot filter. Bovendien ververs ik vrij veel. Wel ga ik wat meer meten aangezien ik nu wat teveel op mijn gevoel afga.
Rhineloricaria sp Charaguata:
Australoheros scitulum Rio St. Lucia:
Een blik in de kamervijver met de verlichting aan:
Ik ben ook wel tevreden en erg benieuwd hoe de vissen gaan opgroeien en zich gaan gedragen.
Verder merk je de “seizoensinvloeden”. Bij een temperatuur van 15 graden en hoger zijn de vissen nog erg actief. De laatste dagen is de temperatuur onder de 15 graden en dan zie je dat een aantal dieren wat minder actief wordt. Ook de planten groeien niet veel meer. Nu kijken wat er gaat gebeuren als de temperatuur nog meer zakt.
Het leukste lijkt me het voorjaar als de temperatuur weer stijgt, best wel leuk om alle ontwikkelingen te volgen.
De laatste serie foto’s zijn gemaakt door een ex buurmeisje, met betere lenzen en camera. Fotograferen blijft lastig omdat de vissen natuurlijk veel uitwijk ruimte hebben. Ik gebruik een extra HQI lamp van 70 watt die ik tijdelijk boven de bak hang, anders heb ik sowieso te weinig licht. En een beetje voeren helpt ook.
Ik had vandaag een kleine overstroming…
Ik dacht dat ik het systeem aardig hufterproof gemaakt had. Vandaag wat bijgevuld/waterververst. Ik heb een kraan boven het filter zitten en die had ik dus opengezet. Mijn overloop zit op de regenpijp en die was dus bevroren.
Na een uurtje dweilen was het probleem weer opgelost en de tegelvloer weer mooi schoon :D
Vandaag de jonge visjes (12 Australoheros scitulum en 4 Cheirodon galusdae) losgelaten in de grote bak. Zo te zien doen ze het goed, ze worden niet gezien als voer. De vier kleine zalmpjes zwemmen mooi bij elkaar. Ze zwemmen nog niet samen met hun 4 grotere soortgenoten maar dat zal later wel gebeuren.
Even een kleine update
Er is niet veel verandert, ik heb nu drie lampen boven de bak in plaats van twee. Dit is toch beter. De vissen zijn wat gegroeid en worden steeds mooier. Ze zijn ook steeds vrijer in hun gedrag geworden. Agressief gedragen ze zich nog niet, af en toe wordt er eens een vis weggejaagd maar die is dan ook zo weer terug.
Van voortplantings gedrag is nog geen sprake, daarvoor zijn de meeste nog te jong en de temperatuur is nog te laag (op het moment 15 graden). Ik geef elke dag watervlooien (zolang er geen ijs ligt)
Ik heb inmiddels wat kreeftjes (cambarelles texanus). 4 heb ik in de bak gedaan, die heb ik niet terug gezien. 8 heb ik in een klein bakje waarvan sommige eitjes hebben. Ik hoop er mee te kweken om daarna te kijken of ze zich kunnen handhaven in de grote bak.
De varens boven de bak doen het niet goed. Ik heb ook een gatenplant boven de bak, die doet het wel goed. Ik wil eigenlijk wat planten hebben die gaan overhangen naar de vijver.
Nieuwe update 5 maanden later
Met de bak gaat het erg goed, de vissen zijn behoorlijk gegroeid en mooi op kleur!! Ik heb 6 Gymnogeophagus meriodonalis. Ik denk dat één daarvan een man is. Deze heeft een koppel gevormd met een vrouwtje (het vrouwtje zat meer achter de man aan). Ze hebben eitjes gelegd op een stuk hout en deze zijn inmiddels uitgekomen.
De jonge friemeltjes bevinden zich tussen grind waar het zand tussenuit is gegraven en worden goed bewaakt vooral door het vrouwtje die af en toe wordt afgewisseld door de man.
Ben benieuwd hoe het verder gaat, er zijn wel veel kapers op de kust.
De labiatus man is mooi uitgegroeid en heeft inmiddels een flinke bult op zijn kop. Hij heeft het erg druk met zijn drie (kleine) vrouwtjes, maar ik heb nog geen eitjes kunnen ontdekken.
Ook met de andere vissen gaat het goed, in de toekomst wil ik het soorten aantal wat terug brengen. Ik denk dat de mexicanen o.a. de zwaardragers gaan verdwijnen. Dus dan wordt het meer een zuidelijk zuid-amerika bestand.
De zalmpjes zijn erg leuk, de corydorassen zijn wat met teveel.
Jongbroed
De jonge Gymnogeophagus meriodonalis zijn er nog steeds! Ze beginnen wat meer uit te zwermen dus ik vrees het ergste. De man en vrouw bewaken hun kroost erg goed maar er zijn wel erg veel kapers op de kust.
Het verbaasd me dat pa en ma de groep zo goed weten te beschermen, ik kan niet zien dat het aantal afneemt.
Overdag gaat de familie door de hele bak, ’s avonds gaan ze weer naar hun oude plekje.
Auteur: Frank van der Winden
Foto’s: Frank van der Winden