Ik zit regelmatig te experimenteren met de uitstroom van mijn Eheim 2180 filterpomp. De sproeibuis schuin naar beneden blaast net iets teveel stof door de planten. Schuin naar boven komt het wateroppervlak teveel in beweging, ongunstig voor het CO2 behoudt. Het meest rustige effect (Zonder knijpen van de pompcapaciteit) krijg ik als ik de buis met de gaatjes schuin omhoog of omlaag tegen de ruit richt.
Ik zie dat in buitenlandse forums veel gebruik wordt gemaakt in plantenbakken van een zogenaamde “Lily pipe”, een uitstromer met een verwijding net onder het oppervlakte. Het mooie hiervan is dat je een grote capaciteit uitstroom heel rustig in het aquarium laat stromen. De echte Amano lilypipe is van glas en peperduur. JBL verkoopt een plastic lily pipe voor 13 en 16mm slang/buis.
Ik vraag me af of ditecht beter isdan de bekende gaatjesbuis, ik zie dat Eheim niet zo’n ding in zijn assortiment heeft.
Ok, ik heb toch maar zo’n glazen Lily pipe besteld. Een complete namaak Amano set (In- en uitstroom) voor 16mm slang is op Ebay te vinden voor zo’n 40 Euro incl verzending.
Hieronder volgt een fotoverslagje van het monteren hiervan……
Ik heb de boel vanmiddag maar even geïnstalleerd. De zaak kwam vorige week keurig verpakt vanuit Hongkong binnen. Ik heb dus de grote versie voor de 16mm binnenmaat slang.
Het gaat hier om de complete set met in- en uitvoerpijp.
De zaak komt keurig verpakt in metallic rode dozen aan, instroom apart verpakt van de lily pipe.
De inhoud goed beschermt in dubbelzijdige foam:
En zo ziet de instroom er uit in de bak, praktisch onzichtbaar:
En het belangrijkste onderdeel, de Lily Pipe. Hier draait de pomp op maximale capaciteit van 1700 liter per uur en nauwelijks een rimpeling in het oppervlak terwijl er overal in de bak een mooie, rustige waterbeweging is.
Door de verwijding van het glas ontstaat er een flinke stroomvertraging waardoor er op een rustige, natuurlijke manier toch flinke hoeveelheden water instromen. Dit schijnt een gunstig effect te hebben op de planten en vissen. Of dat echt zo is moet ik natuurlijk nog afwachten.
In ieder geval heb ik dit effect niet kunnen bereiken met mijn Eheim sproeibuis en bovendien is dit veel esthetischer.
Nog eentje van onder water. i.v.m. de Valisneria onder een lastige hoek genomen maar hij is echt zo moeilijk waar te nemen…..
Je kunt deze op Ebay vinden voor zo’n 40 Euro incl verzendkosten (Complete set 17mm). Ik vind het zeker de moeite waard. Ik zit er zelfs over te denken er nog een tweede glazen instroom bij te nemen. Het enige nog zichtbare element in de bak is die groene Eheim pijp en dat stoort nu dus echt…….
Het zou nog mooier zijn als er een fabrikant is die deze sets van acrylaat maakt. Minder kwetsbaar dan glas. Het nadeel is dat je verrekte voorzichtig moet zijn met de installatie van dat spul, je hebt het idee met kerstballen te werken…..
Glas is ook totaal niet flexibel en ik heb de grootste moeite gehad de u vormige buizen achter de bak te wurmen.
Negen maanden later:
Nu negen maanden later zijnmijn mooie Amano stijl glazen in- en uitstroompijpen ter ziele, dus hierbij even een update:
Ik kan inmiddels iedereen aanraden NIET ZO’N GLAZEN ding te kopen omdat ze te kwetsbaar zijn.
Als je b.v. na een tijdje je slangen wilt schoonmaken blijken de glazen buisjes al te breken als je de slangen eraf wilt halen.
Bij mij hadden ze dus een beperkte levensduur.
Nu heb ik een doorzichtige polycarbonaat buis bij de Wildkamp gehaald en hier een eigen fabrikaat Lilypipe van gemaakt, het is heel simpel:
– Zaag een stuk recht af van ca. 7 cm.
– Neem een stuk/stukken buis/slang van de uitstroom en steek die 1cm in de buis.
– Verwarm de kant van de buis waar de uitstroom ingaat met een verfafkrab föhn tot de buis zacht wordt.
– Vorm de buis om de uitstroom heen en houdt vast tot de buis afgekoeld is (PAS OP, HEET!! Gebruik een doek om je vingers te beschermen!)
– Houdt vast tot de boel afgekoeld en weer vormvast is.
– Zaag de uitstroomkant van de buis schuin af om een goede stroomvertraging te krijgen.
– Plaats de buis op de gewenste plek in je bak en steek de uitstroom er ca. 1 cm in. Ik heb hem aan een glazen dwarsstrip hangen met een kabelbinder.
Klaar!
Ik heb hier een 5cm diameter buis gebruikt omdat ik twee slangen heb aangesloten maar je kunt natuurlijk ook een kleinere diameter buis gebruiken.
Deze polycarbonaat, transparante buizen zijn echt mooi in vorm te kneden bij verhitting. Voor een paar Euro een mooi, rustig stroombeeld voor je plantenbak en geen CO2 verlies!
….én door zijn transparantie valt het een stuk minder op dan die groene buizen (zoek de uitstroom):
Wat is de diameter van de buis ? Ik heb slangen van 16/22
De diameter van de buis moet je afstemmen op de diameter van de slang. Als de slang een diameter heeft van 16/22 dan is de binnendiameter van de slang 16 mm. Dat moet dan de buitendiameter zijn van de buis.