BIO CO2 maar dan anders en beter

DIY Bio CO2 maar dan ANDERS en BETER

()

Een artikel over Bio CO2. Heel veel mensen kennen het recept voor Bio CO2 met suiker en gist. Maar ik ga het vandaag net iets anders doen. Ik ga het doen op de manier waarop ikzelf het doe. Eigenlijk gebruik ik nog bitter weinig Bio CO2 omdat ik een volledige CO2 installatie heb met fles en dergelijke meer. Desalniettemin als ik het gebruik, doe ik het niet met suiker en gist. Simpelweg omdat het niet controleerbaar is. Je krijgt wat je krijgt en daar houdt het ook bij op. Het gaat de hele nacht door. Je kan niet anders. Je kan het niet gaan regelen. Je kan de hoeveelheid bellen niet regelen. Er komt uit wat er uit komt.

De methode die ik zelf toepas is compleet anders op dat vlak. Je kan die perfect ’s nachts uitschakelen en je kan het aantal bellen per minuut regelen. Het kost eveneens niet veel meer dan de andere methode.

Totale tijd: 10 minuten

Benodigdheden

We hebben voor het CO2 systeem een aantal verschillende dingen nodig. Ten eerste citroenzuur. Citroenzuur kun je krijgen in verschillende zaken waaronder de apotheek maar ook in voedingszaken of je kan het krijgen waar ze veel doen met paarden. Het is een product wat ook wordt gebruikt in onze voeding. Je kan het namelijk vinden op onze zuurtjes. Daarnaast heb je twee lege PET flessen nodig. Neem hiervoor alsjeblieft redelijk stevige flessen. Bicarbonaat of baksoda, water, een weegschaal, een luchtsteentje of beter nog een CO2 reactor. En dan nog een CO2 Reactor set.

In het kort:
Citroenzuur
Bicarbonaat / baksoda
– 2 lege PET flessen
– Weegschaal
– Water
– Luchtsteentje / CO2 reactor
CO2 reactor set

Je kunt het ook zelf maken door gaten in de flessen te boren maar dan kun je geen druk opbouwen. Met andere woorden, dan kun je hem ’s nachts niet uitschakelen en dergelijke meer. Zoals je kunt zien komt het uit China. Ik heb deze set gekocht omdat er een manometer op zit en er zitten dekseltjes in voor de petflessen. Wanneer we een ander systeem of zelf een systeem zouden maken dan kan het zijn dat het de druk niet kan weerstaan. Ik vind het dus belangrijk dat het voor die ongeveer € 13,- die ik betaald heb dat het ook gewoon veel gemakkelijker gaat op deze manier.

CO2 set uitpakken

We gaan de CO2 set eerst uitpakken. Naast de set zit er in de doos een handleiding bij in het Engels. Op de set zelf zie je een letter A en een letter B staan. Het is belangrijk dat we deze twee kanten weten. Aan een van de kanten hangt een bol met een magneet. Straks wordt duidelijk waarvoor die dient. Uiteraard zit er ook nog een CO2 slang bij en twee afsluitringen (dichtingen). De twee afsluitringen zijn reserve onderdelen.

De Co2 set aansluiten

We gaan beginnen bij het begin en nemen de twee PET flessen. Dit zijn PET flessen van anderhalve liter, twee liter is beter maar het kan ook perfect met twee anderhalve liter flessen.

Zoals we gezien hebben op de CO2 set hebben we een deel A en een deel B en ik noteer dat ook altijd op de flessen. A zal zijn voor het citroenzuur, een Acid in het Engels dus A. B is voor de baksoda.

Flessen vullen

We wegen van zowel het citroenzuur als van de baksoda 200 gram af. Het komt daarbij niet aan op een grammetje. Doe nu de citroenzuur (Acid) in de A fles en de baksoda doen we in fles B. Nu de trechter toch in fles B zit, voegen we aan fles B 200 milliliter water toe. Aan het zuur (fles A) voegen we 600 milliliter water toe. Draai nu op beide flessen de dop er weer op. Schud de flessen nu heel goed. Het is normaal dat er nog bezinksel in blijft zitten. Er zal dus altijd wel een klein deel blijven staan. Zowel van fles B als van fles A. Draai na het schudden de doppen weer van de fles.

Flessen aan de CO2 set draaien

We plaatsen nu de CO2 set op de flessen. We halen wel het magneetje van de witte bol want die hebben we straks nodig. Dus kant A op fles A en steek de slang in de fles. Draai de fles redelijk goed aan maar overdrijf daar niet bij. Doe nu hetzelfde met kant B en fles B. Op de slang van kant B zit een Y koppeling, deze mag gewoon in de fles. Het magneetje gebruik je aan de buitenkant om het bolletje te gaan sturen waar je hem wil hebben.

Ventiel

Aan de overgebleven kant, kant B, zit een ventiel. Daar kunnen we de CO2 slang op aansluiten. Op de bovenkant zien we aan de ene kant een manometer en aan de andere kant een regelventiel. Dit regelventiel kun je gaan gebruiken om achteraf het aantal bellen per minuut te regelen.

Direct CO2 – Knijp in fles A

En nu komt de magie en een van de redenen waarom ik voorstander ben om dit systeem te gaan gebruiken: we hebben onmiddellijk CO2.

We kunnen direct CO2 krijgen door de klep op kant B volledig dicht te draaien. Knijp daarna een paar keer in de fles met het citroenzuur (fles A). We moeten dit een paar keer doen zodat er meer dan voldoende druk opgebouwd wordt. Het is dus zeker belangrijk dat je er voor zorgt dat de klep dicht is. Je zal vrij snel merken dat je amper nog kan duwen op de fles met het citroenzuur. Hij wordt dan echt keihard.

Op het moment dat hij keihard is, zal ook de manometer laten zien dat er druk op staat. Knijp in de fles totdat de manometer in het groen staat. Dit is de reden dat we stevige flessen moeten nemen, er wordt echt wel behoorlijk druk op gezet.

Plaats CO2 slang in het water

Doe het uiteinde van de CO2 slang in een kom met water. Draai het ventiel op fles B nu een heel klein beetje open. Er komen nu CO2 bellen tevoorschijn. Je kunt nu dit ritme aan bellen aanhouden. Als je meer CO2 wil hebben, kun je het ventiel een stukje meer open draaien en krijg je een pak meer CO2.

Dit is een van de allergrootste voordelen van dit systeem. Je hebt onmiddellijk CO2. We kunnen het regelen. We kunnen er een naaldventiel tussen bouwen die de CO2 ’s nachts uitschakelt. We hebben met andere woorden gewoon heel veel bewegingsvrijheid.

Sluit bruissteen of CO2 diffusor aan

Je kunt nu de bruissteen of CO2 diffusor aansluiten en de set is klaar voor gebruik!

Alle voordelen op een rij

  • We hebben onmiddellijk CO2.
  • We kunnen het aantal bellen per minuut regelen.
  • We kunnen het ’s nachts uitschakelen.
  • Het is helemaal niet duur, slechts iets duurder dan suiker en gist.
  • Het is redelijk veilig in gebruik.
  • Het is redelijk stevig
  • Het ruikt niet naar bier.

Video

Kijk je liever video? Klik hieronder!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

23 comments

  1. 2 maanden verder, het gebeurd meer en meer dat de fles met citroezuur over hevelt naar de bakingsoda fles met als gevolg dat het regel ventiel de druk niet meer kan regelen en de druk in de fles naar 4 bar oploopt. In mijn amazone aquarium hingen mijn F1 Rio Nanay’s maanvissen boven in de bak wegens CO2 vergiftiging. Het systeem is niet echt betrouwbaar. Vandaag een nieuw systeem gekocht bij de aquarium zaak en geïnstalleerd. Nu een Ph meter er tussen gehangen die instelbaar is. Als de Ph waarde te laag wordt sluit de solenoid de CO2 toevoer.

  2. Ik heb dit systeem nu 4 maanden draaien op mijn 300 liter amazone aquarium en 175 liter gezelschap aquarium. Beide werkt het na behoren het enige nadeel is dat het voorkomt dat de citroenzuur fles in 24 uur over hevelt naar de natriumbicarbonaat fles. Dan moet er een nieuwe vulling aangemaakt worden en opnieuw starten. Ik heb de duurdere set genomen van RVS met druk meter en magneet ventiel. De Co2 valt 30 minuten af voor dat het licht uit gaat. Naast het doseren van Co2 doseert ik ook vloeibare planten voeding. Voor het 300 liter aquarium maak ik elke 10 dagen een vulling aan. Voor het 175 liter gezelschap aquarium maak ik elke 20 dagen een vulling aan.

    1. 2 maanden verder, het gebeurd meer en meer dat de fles met citroezuur over hevelt naar de bakingsoda fles met als gevolg dat het regel ventiel de druk niet meer kan regelen en de druk in de fles naar 4 bar oploopt. In mijn amazone aquarium hingen mijn F1 Rio Nanay’s maanvissen boven in de bak wegens CO2 vergiftiging. Het systeem is niet echt betrouwbaar. Vandaag een nieuw systeem gekocht bij de aquarium zaak en geïnstalleerd. Nu een Ph meter er tussen gehangen die instelbaar is. Als de Ph waarde te laag wordt sluit de solenoid de CO2 toevoer.

  3. Geweldig systeem. Ik heb nu het setje werken inclusief bellenteller en magneetventiel. Alleen.. de vloeistof van A citroenzuur hevelt in 30 min volledig over naar B baksoda. Is dat normaal of heb ik iets niet goed gedaan?

    1. Dat gaat zeker niet goed. De set moet zeker een aantal dagen tot een week kunnen werken. Dit gaat veel te snel. Je kunt niet elk half uur de inhoud blijven verversen.

  4. De functie van de magneet is niet duidelijk. Ik neem aan dat je met de magneet de slang boven het zuur moet trekken voor je de druk af kan laten. Bij hervullen bijvoorbeeld.

    Dominique wil ik bedanken voor de vele instructies en informatieve video’s.

  5. kees konings

    Waar dient het magneetje voor is dat om het proces te stoppen als je hem boven de vloeistof zet ?

    Met vriendelijke groet, Kees

  6. Hallo Dominique,

    Recept werkt perfect en gaat idd veel langer mee dan gist en suiker.

    Ik heb alleen het probleem dat mijn bellen niet aan evenveel p/m komen.

    Ene moment zet je hem op gewenste aantal en zoveel tijd later gaat hij als een raket.

    Hopelijk weet er iemand de reden en oplossing.

    Mvg,

    Joachim

    1. Ik denk dat je dan ergens een klein lek hebt waardoor de druk varieert. Je kan net als met een fietsband een beetje water met wat zeepsop in een bakje doen. Smeer die oplossing rond de afdichtingen en kijk of er belletjes ontstaan. Een eventueel lek kun je zo opsporen en verhelpen.

      1. Nee geen lekkage maar te veel druk in de fles en het regel ventiel kan de druk niet aan dus laat meer Co2 door.

  7. Hoi ik heb ook een set gekocht en alles gedaan vlgs de instructies…. En het werkt. Tot de tweede dag of ik moet zeggen nacht. Want we werden wakker van een enorme knal. De flessen van de co2 installatie waren geexplodeerd. Gelukkig het aquarium was onbeschadigd. Maar er was wel schade en het schoonmaken en herstellen heeft me een dag gekost. De druk stond eerder die dag tussen de 1 en 2 atm maar moet blijkbaar in de nacht wanneer het systeem notabene uitstond (solenoid valve met timer) omhoog zijn geschoten…. Ik ben nu huiverig om eea opnieuw te starten. Wat heb ik verkeerd gedaan? Graag advies.

    1. Geen idee wat je verkeerd hebt gedaan. Weet je zeker dat je de flessen goed om hebt zitten. Normaal als je het proces stopt, kan er geen druk meer worden opgebouwd, dat loopt weg via het aquarium.

    2. Johan,

      zoals John het netjes beschrijft is het eigenlijk niet echt mogelijk dat de druk blijft opbouwen.
      Zodra de afvoer afgesloten wordt, kan er geen vloeistof meer vloeien van fles A naar fles B.
      Daardoor zal er ook geen BioCO2 meer beschikbaar gesteld worden.

      Het enige wat ik eventueel kan denken wat er fout gelopen is, is de fles op zich die niet goed was.
      Dus ofwel een fles van mindere kwaliteit (het klinkt gek, maar een fles van een “gekend merk” is vaak steviger dan een fles van een “wit product/huisproduct”.
      Ik weet niet of dat van toepassing is in dit geval?

      Met vriendelijke groet,
      Dominique Maes
      Aquarium Sunshine Valley

  8. Beste , ik heb moeite om de co2 in het water opgelost te krijgen ,wat ik ook doe ,hoeveel bellen per minuut ,er is nooit genoeg co2 in het water . De eerste keer dat ik dat systeem gebruikte had ik toch een zeer goede indruk erover ,overal fijne belletje van mijn planten ,Dat was met hetzelfde soort biocarbonaat als in u filmpje .
    Nu heb ik andere biocarbonaat en ,ja nu valt het tegen .
    Kan dat van de biocarbonaat soort komen ? Bestaan er verschillende soorten biocarbonaat ?
    Ik heb eens op het internet biocarbonaat tegengekomen ,en daar stond bij dat het zeer geschikt was voor bio co2 te maken .
    Graag een seintje terug
    Dank

    1. Beste Ben,

      normaal gezien is bicarbonaat bicarbonaat. Het is een scheikundig product met een vaste samenstelling.
      Het enige wat ik kan denken is de zuiverheidsgraad van het bicarbonaat.

      In theorie (afgezien van de zuiverheid) is elk bicarbonaat geschikt voor het maken van DIY Bio CO2

      Met vriendelijke groet,

      Dominique Maes
      Aquarium Sunshine Valley

  9. Truyen christel

    Heb een installatie met citroenzuur, met 2 flessen.nu is het probleem, al na twee a drie dagen is het uitgewerkt. Wat doe ik verkeerd. Heb tevens een ook een magneetventiel bovenop de flessen staan.

    Dank bij voorbaat

    1. Beste Christel,

      de snelheid waarmee de flessen leeg gaan, hangt volledig af van het aantal bellen per minuut wat wordt uitgestoken/aangemaakt.
      Bio CO2 is net als CO2 uit flessen: het is noodzakelijk dat er een goede opname is van het CO2 in het water.
      De diffusor zal hier dus een belangrijke rol in spelen.
      Hoe beter de Bio CO2 wordt afgegeven aan het water, hoe beter voor jou planten, maar eveneens is het zo dat je dan eigenlijk minder bellen per minuut kan loslaten. Hoe minder bellen per minuut, hoe langer de flessen / mengeling bio co2 mee gaan.

      Zou je kunnen zeggen hoeveel bellen jouw systeem ongeveer geeft per minuut?

      Met vriendelijke groet,

      Dominique Maes
      Aquarium Sunshine Valley

  10. Beste , mag de hoeveelheid citroenzuur en baksoda in de fles a en fles b. Verhoogd worden ,Meschien meer in de flessen is langer co2 productie .

    1. Beste Ben,

      ik zou afraden om de hoeveelheid citroenzuur en baksoda te vermeerderen, tenzij we bezig zijn over grotere flessen.
      Het is van belang dat er voldoende ruimte aanwezig blijft om Bio Co2 te bevatten.
      Eveneens is het zo dat lucht samendrukbaar is. Dus hoe minder niet-vloeistof gedeelte, hoe minder druk je kan opbouwen.

      Hopelijk was dit een antwoord op uw vraag?

      Met vriendelijke groet,

      Dominique Maes
      Aquarium Sunshine Valley

  11. Beste Dominique,

    Ik heb uw systeem nagebouwd maar nu valt mij het volgende op. Nadat ik het systeem op druk heb gebracht, loopt de druk langzaam weer weg. Na een nacht gesloten te hebben gestaan is de volgende ochtend de druk weer 0. Het systeem, onder druk, op zijn kop onderwater gehouden in een emmer maar zie geen continue stroom van belletjes ergens vandaan komen.

    Klopt het dat de druk langzaam weer afneemt wanneer je het systeem gesloten houd?

    Groeten,

    Kars

    1. Kars,

      het zou in ieder geval niet mogen zijn dat de druk wegloopt, integendeel zelfs.
      Ben je zeker dat de dichtingen goed zitten? Zeker dat je nergens een lekje hebt aan een kraaktje of zo? (probeer eens met het systeem op druk te zetten en dan onderdompelen in water – MANOMETER BOVEN WATER, maar de doppen/sluitingen van de flessen onder water)

      Wat ook nog wel eens gebeurt is het niet hard genoeg opdraaien van de fles/dop of net veel te hard waardoor de dichtingen gewrongen raken en er dus geen correcte afdichting meer is.

      Hoop dat bovenstaande tips kunnen helpen om jouw probleem op te lossen.

      Groet,

      Dominique

  12. Decoster jef

    Beste
    Mijn vraag is hoelang dit systeem ongeveer werkt
    Als je de co2 aanvoer naar het aquarium dichtzit wordt er dan niet teveel druk opgebouwd?
    Mvg
    Jef Decoster

    1. Beste,

      hoe lang het mee gaat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoeveel mengeling je gebruikt en vooral (uiteraard) van hoeveel bellen per minuut je hebt. Hoe meer bellen per minuut, hoe sneller de mengeling uitgewerkt is natuurlijk. In de meeste gevallen gaat dit gerust 1a2 weken mee.
      Het nuttige van dit systeem is net dat de druk stopt met opbouwen vanaf een bepaald punt, dus als je de uitvoer naar je aquarium afsluiten dan is het leuke van deze manier van Bio-Co2 net dat het niet kan ontploffen door een te hoge druk in je CO2 flessen.

      Hopend dat dit een antwoord was op je vraag?

      Met vriendelijke groet,

      Dominique Maes
      Aquarium Sunshine’s Valley

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!