Kan ik met een juwel lichtbalk ook gedimd licht maken?
Om te dimmen moet de TL worden aangesloten op een dimbaar voorschakel apparaat (VSA).
Aangezien bij juwel balken het VSA in de lichtbalk zit, en dat VSA niet dimbaar is, kan een standaard juwel balk niet gedimd worden zonder een forse verbouwing. U zult het VSA in de lichtbalk op de een of andere manier buiten gebruik moeten stellen en in plaats daarvan een dimbaar VSA aansluiten.
Hoe eea gerealiseerd kan worden, kunt u hieronder zien. Het is van belang dat de balk na de ombouw weer 100% water- en dampdicht wordt gemaakt. Om er helemaal zeker van te zijn dat het VSA niet vochtig wordt, kan het VSA ook in het aquarium meubel worden gezet in plaats van in de balk.
U zult begrijpen dat u dit soort verbouwingen op eigen risico doet. De reportage hieronder is slechts om te laten zien hoeveel werk er mee gemoeid kan zijn.
Het probleem is dat zo’n lichtbalk helemaal dichtgelast zit, dus je krijgt hem niet zomaar open om de voor dimmen ongeschikte VSA eruit tehalen en te vervangen voor een dimbaar model.
Na openmaken moet de balk ook weer goed dicht, anders komt er vocht in en daar kan het VSA absoluut niet tegen.
Allereerst het slachtoffer. Een balk van een redelijk recente RIO.
Hierna begint meteen het zware werk. Met een dremel wordt de onderkant eruit gefreesd. Blijf ongeveer een centimeter van de rand.
Dit duurt even, doe het netjes en langzaam anders smelt alles toch maar weer aan elkaar.
Na het dremelen kan de onderkant eruit gewipt worden. Omdat alles weer aan elkaar kleeft, is een flinke schroevendraaier onontbeerlijk.
Hierbij zul je ontdekken dat het netsnoer een trekontlasting heeft die je moet los schroeven.
Eenmaal tot hier gevorderd is het zware werk wel gedaan. Het VSA zit bij nieuwere balken aan de bodemplaat (die je er net hebt staan uitfrezen) vastgeschroefd. Bij een oude balk troffen we een VSA aan dat gewoon los in de balk lag.
Nu de waterdichte doppen eraf halen. Die zitten met een kliksysteem in de balk vast. Met een schroevendraaier kun je de haakjes wat terugduwen, waarmee de doppen vastgeklikt zitten. Let ook op de rubberen afdichtingen onder de doppen, die moeten er straks weer onbeschadigd onder natuurlijk.
De dop eruit, dat moet met alle vier de doppen.
Nu moeten de inserts uit de doppen gehaald worden. Die inserts zitten ook weer geklikt, en met een schroevendraaier kan je zo’n haakje terugduwen waarna de insert er makkelijk uitgetrokken kan worden.
Na het verwijderen van de insert kijk je in het binnenste van de dop.
In elke dop zit minstens één draad. Die moet(en) eruit. De draad zit in een koperen veer geklemd. Kijk goed hoe het zit, en duw dan met een kleine schroevendraaier de veer waarmee de draad vastzit, iets terug, en haal de draad eruit. Het lijkt alsof je hiervoor drie handen nodig hebt, maar dat is sterk overdreven.
Als alle doppen los zijn kan de balk schoongemaakt worden. Met een mes kan je de gesmolten plastic resten van de freesnaad afhalen. Haal ook eventuele sticker resten weg, er moet straks kit op en dat plakt natuurlijk niet goed op sticker.
Nu moet je kiezen aan welke kant van de balk straks de aansluiting voor het dimsignaal moet komen. De beste kant is de kant waar ook het netsnoer zit. Maar als je dat doet, komt het dimsnoer aan de voorkant naar buiten, en moet je het straks onder de balk door naar achteren geleiden zodat het aan de achterkant je bak uit kan.
Je kan het dimsnoer ook aan de andere kant uit de balk laten komen, Dan kan het meteen de goede kant op wijzen (naar achteren toe). Elektrisch gezien is dit echter een minder goede plek.
Boor het gat voor een wartel die de juiste maat heeft voor het snoer dat je gaat gebruiken om de dimmer mee aan te sturen. Denk erom dat straks wel alles goed waterdicht moet zijn, dus zoek een goede combinatie snoer en wartel, en boor het gat op de juiste diameter. Doe ook wat kit op de wartel voordat je hem op de balk vastdraait zodat hij straks goed dicht is.
Nu kan het dubbele, dimbare VSA er in. Dit kun je met kit vastzetten in de balk. Gebruik geen aquariumkit want dat houdt niet op kunststof. Kies een kit die houdt op kunststof en metaal.
Plaats het VSA zodanig, dat de aansluiting voor het netsnoer aan de kant zit waar het netsnoer de balk in komt. Aan de andere kant van het VSA ga je straks de lampen aansluiten.
Nu kun je de bedrading in orde maken. Het aansluitschema staat op het VSA. Gebruik draad met een massieve kern, dat werkt het gemakkelijkst. Doe de draden 1,2,6 en 7 eerst. Maak die vier aansluitingen zo kort mogelijk.
Daarna sluit je de andere draden aan. Je hebt een kroonsteentje nodig omdat je van aansluiting 5 van het VSA, naar twee doppen moet. Sluit ook het netsnoer aan, en het snoer voor het dim signaal.
Als alles is aangesloten moet je de balk testen. Sluit hem aan op een dimmer en op het lichtnet, en kijk of alles naar behoren functioneert. Kijk ook nog eens extra goed of alles wel degelijk genoeg is aangesloten. Als de balk straks dicht zit kun je er niet meer bij.
Als hij het doet, kan je hem weer dichtmaken. Hiervoor gebruik je een strook plastic die ruim over het gat past dat je uit de balk gedremeld hebt. Zelf had ik nog witte kunststof liggen.
Gebruik een kit die geschikt is om kunststof mee te kitten. Aquariumkit is onbruikbaar (!)
Aandrukken volgens voorschrift, overtollige kit resten weghalen, en lang genoeg laten drogen.
Nu heb je een dimbare lichtbalk !
Bron: Flora-Mate