De Dermogenys pusillus of halfsnavelbek kweekt bij mij erg goed. Hieronder vindt u het kweekverslag en de bijbehorende foto’s.
Allereerst wat kweekinfo:
Het water heeft een pH rond de 7 (ik gebruik bio CO2 dus het wil behoorlijk schommelen). De KH ligt rond de 5/6 en de NO3 rond de 12,5. Wekelijks ververs ik 36 liter van de 160 liter. De temperatuur schommelt van 24 graden ‘s morgens tot 26 graden ‘s avonds.
In het aquarium drijven wat planten aan de oppervlakte: soms toppen van stengelplanten, wat afval riccia/blaadjes. Nu ook een paar blaadjes Phyllanthus fluitans.
Momenteel zwemmen er nog 8 ‘babies’ rond in de grote bak (160L) en ongeveer 17 pas geborene in de aqua 40.
Per bevalling heb ik ongeveer 10 jongen geteld.
Van de volwassenen: 3 vrouwen en 1 man
Man op voorgrond, vrouw onscherp erachter:
Groepsfoto. Man rechts:
Het mannetje probeert het vrouwtje te versieren:
Van de versierpogingen van het mannetje heb ik ook een filmpje gemaakt:
Ja en toen begon het. Opeens zwommen er kleintjes door de bak heen. En dat terwijl er weinig over de kweek te vinden is op internet, en meerdere mensen zeggen dat ze moeilijk te kweken zijn. Hier zijn het net konijnen!
Een duidelijk zwanger halfsnavelbekje:
De bevalling:
En een filmpje van het werpen van de jongen:
En dan zwemt er zo iets rond tussen het Gedoornd Hoornblad. Lief hè?!
De eerste kweek was erg succesvol volgens mijn Chocolade Goerami’s. Heerlijke snackjes!
Ik kon één van de visjes redden en in een kweek-netje in de bak hangen. Liefkozend deze “pindarotsje” genoemd, aangezien de choco’s zo gek zijn op ze.
2 weken voederen en me dood ergeren aan het netje kwamen abrupt ten einde toen ik na een lange schooldag niet pindarotsje, maar moeders in het netje aantrof.
Het vrouwtje had het voor elkaar gekregen om in het kweeknetje terecht te komen (wat toch zeker een rand van 1cm boven het wateroppervlak had!) en haar echt zoon/dochter op te eten.
Hierna een 2de hands aqua 40 gekocht. Daar is bevalling nr.3 in terecht gekomen.
De visjes hierin groeiden erg snel. De eetlust ontbrak zeker niet!
In een weekend weg was helaas het filter uitgevallen en zijn er veel visjes dood gegaan. 3 hebben het overleefd en zijn volwassen geworden.
Zoals deze (man 2-3 maanden oud)
Een visje(vrouw) van een kweek erna:
Zo vader, zo zoon.
Het eerste koppel is een volwassen vrouwtje+volwassen man. Het 2de koppel is een volwassen vrouw+zoon!!!
Je begrijpt, hij moest van mij snel de deur uit! De smeerlap:
En nu heb ik alweer een nieuwe lading babies in de aqua 40 rondzwemmen. deze zijn ongeveer 1,5 weken geleden geboren.
Verse vis in de stroming:
2 uur geleden geboren:
5 dagen later en een verse diepvries mug naar binnen gewerkt. (nu buikpijn?!)
Naar het schijnt is incest niet zo heel erg bij vissen. Pas rond de 8ste generatie zouden misvormingen voor kunnen komen. Toch ben ik niet zo blij met meerdere mannen in 1 bak. De mannen van deze vissoort houden namelijk niet van concurrentie. Alleen wanneer de bak erg groot is en er drijfgroen is kunnen er meerdere mannen bij elkaar zitten. Wanneer de bak te klein is kunnen ze elkaar doodvechten.
Alle mannetje die ik in de 160L bak gehad heb, hebben met de volwassen man gevochten, daarbij hebben alle “babies” hun halfsnavelbekje verloren.
De vis op deze foto mist ook de onderkant.
De snavel groeit gelukkig wel weer aan, zeker wanneer ze nog zo jong zijn. Wanneer ze ouder zijn en dit gebeurt kan de snavel misvormen. Ik hoop eigenlijk niet dat de snavels alsnog gaan vervormen van deze visjes….
Ik ververs ongeveer 36 liter van de 160 per week. Gewoon leidingwater. Verder doe ik er niets mee.
e eerste 3-5 dagen krijgen ze een beetje droogvoer (iets van de beurs dat ik bij mijn Celestials kreeg en babydroogvoer van sera) .
Rond de 5de dag gooi ik er af en toe 4 witte muggenlarven bij. Die worden gretig gepakt en mee rondgezwommen door de bak (of de mug zwemt met het visje, ik ben er nog niet uit)
Wanneer ze de eerste mug naar binnen krijgen, krijgen ze alleen dat nog maar. Verder pikken ze altijd wat zwevende algen tablet mee wanneer de cory’s deze omhoog woelen.