De naam Cyphotilapia

De naam Cyphotilapia frontosa

De naam Cyphotilapia frontosa slaat op de bult die de vis op zijn voorhoofd heeft. Het woord Cyphotilapia komt uit het Grieks en betekent bult, zwelling, gezwel. Het 2e deel tilapia komt uit de taal van de bevolking die rond het meer leeft en betekent vis. Tenslotte frontosa, dit is Latijns en slaat op de voorzijde van het hoofd, het front dus. Samengevat: een vis met een bult voor op het hoofd, oftewel bulthoofd. Toch had deze vis in het begin niet deze naam.

Bij zijn ontdekking in 1906 door Boulenger kreeg hij de naam Paratilapia frontosa. In 1915 kreeg hij de naam Pelmatochromis frontosus. Deze naam behield hij tot Regan in 1920 de systematiek van de vissen opnieuw indeelde. Door hem kreeg de bultkop zijn huidige officiële geslachtsnaam Cyphotialpia.

In het jaar 2003 is er een nieuwe soort Cyphotilapia bijgekomen, genaamd Cyphotilapia gibberosa. Deze naam kreeg hij van de Japanse ichthyologen Takahashi en Nakaya. De Cyphotilapia gibberosa is niet een nieuw ontdekte soort maar 1 die al langere tijd bekend is. Deze naam gaven de Japanse ichthyologen aan de soorten uit het zuidelijke deel van het Tanganyika meer.

Auteur: Laurette de Nijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

Leave this field blank

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!