Pseudotropheus polit

De kweek van Mbuna Malawi Cichliden

Het eerste waar je mee begint is overwegen met welke soorten vissen je wil gaan kweken. Het Malawi meer is zo groot dat het vele soorten omgevingen bevat die allen gevuld zijn met hun eigen type vis. De meest populaire hiervan zijn de Mbuna door hun fraaie kleurenpracht.

Het Malawimeer

Een paar Malawi cichliden
Een paar Malawi cichliden

Het Malawimeer is het op 2 na grootste meer in Afrika en het negende meer qua grootte in de wereld. Het werd vroeger het Nyassa meer genoemd en wordt omringd door drie landen: Tanzania, Mozambique en Malawi. Het is bijna 600 kilometer lang en heeft een maximum breedte van 80 kilometer. Op sommige plaatsen is het meer wel 700 meter diep maar gemiddeld heeft het meer een diepte van 292 meter. De gemiddelde pH bedraagt 7.8 tot 8.6, maar verrassend genoeg is de GH slechts 4 tot 6 en de KH 6 tot 8 waardoor het water eigenlijk erg zacht is. De temperatuur bij de oppervlakte schommelt tussen de 23 en 28 graden. Door zijn grootte en de gigantische hoeveelheid water in het meer zijn de waterwaardes erg stabiel. De vissen zijn hieraan gewend en moeten dan ook in een aquarium gehouden worden met een stabiele watersamenstelling om ze zich echt lekker te laten voelen.

Het meer heeft meer dan 900 bekende soorten cichliden, veel van hen zijn endemisch voor het Malawi meer (dit betekent dat ze nergens anders worden gevonden). Het meer kent veel verschillende omgevingen, van met rotsen bezaaide stranden tot open zandvlakten, velden met Vallisneria tot diep open water. De vissen met de naam Mbuna (rotsbewoners) zijn extreem kleurrijk en worden zeer gewaardeerd door aquariumhouders. Sommigen kunnen zelfs wedijveren met de zeewater vissen om hun kleur. Het zijn allen muilbroeders, dit houd in dat ze hun eieren en kleine jongen in hun bek uitbroeden en beschermen tot ze voor hun zelf kunnen zorgen. Ze kunnen ook erg agressief zijn maar dit kan voorkomen worden door de juiste verzorging.

Het Aquarium

Het aquarium zou zo groot mogelijk moeten zijn. Dit is om ervoor te zorgen dat het makkelijker te onderhouden is en om de waterkwaliteit zo stabiel mogelijk te houden en bovenal om de vissen genoeg ruimte te geven om te ontsnappen aan een bullebak. De kleinste maat die je in overweging zou kunnen nemen is 1 meter 20 breed, 40 cm diep en hoog, en in een aquarium met deze maten ben je gelimiteerd tot het kiezen van de wat rustigere, minder agressieve soorten.

Filtering

Een goede krachtige externe potfilter is de beste optie voor biologische en mechanische filtering. Filtering door het grind heen werken bij Malawi Cichliden niet goed omdat ze constant graven en hierdoor de filterwerking verstoren. Deze vissen hebben schoon water nodig met de juiste water condities. Ammoniak en Nitriet gehalte moeten beide nul zijn en het nitraat niveau het liefst onder de 20 ppm. Dit betekend dat routinematig waterverversen essentieel is. Met Mbuna is de agressie het beste in toom te houden door het aquarium iets te overbevolken, dit betekend dan ook direct dat een filter groot genoeg moet zijn om de grotere hoeveelheid afval te verwerken.

Substraat en inrichting

Het substraat moet niet al te diep zijn anders blijft er vuil in achter en hierdoor loopt de water kwaliteit terug. 3 centimeter is genoeg en er zou wat fijn koraalzand in moeten zitten die meehelpt als buffer om de juiste pH vast te houden. Andere open water soorten hebben liever zand die ze door hun kieuwen kunnen spoelen op zoek naar voedsel. Mbuna daarentegen hebben HEEL VEEL rotsen in het aquarium nodig. De open water soorten kunnen het met veel minder of geen rotsen doen. Als je rotsen gebruikt zorg er dan voor dat ze goed gestapeld zijn. Je kunt Epoxy hars gebruiken om de rotsen aan elkaar te lijmen en zorg ervoor dat je de rotsen opstapelt voordat je het substraat toevoegt zodat de vissen ze niet kunnen ondergraven. Alle soorten rotsen kunnen worden gebruikt ook de kalkhoudende soorten – deze kunnen zelfs bruikbaar zijn omdat ook deze helpen het water genoeg buffer te geven om stabiel te blijven.

Water Samenstelling

Deze vissen zijn over enkele tienduizenden jaren geëvolueerd totdat ze zich volledig thuis voelden in een bepaald habitat en waterwaardes. Terwijl sommige nakweek gewend zijn geraakt aan afwijkende waterwaardes kunnen ze nog steeds het beste gehouden worden in water condities waarin ze zich hebben geëvolueerd en waar ze het beste mee om kunnen gaan. Het water in het Malawi meer is hard en heeft een hoge pH, terwijl de hardheid niet echt uitmaakt is de zuurgraad dat wel. Ze hebben een hoge zuurgraad nodig: dus een pH van 7.5 tot 8.4.

Voeding

Alle Mbuna zullen het zeker goed doen op een vegetarisch dieet afgewisseld met af en toe wat diepvries voer. In het wild grazen ze de algen af en krijgen dan ook alle kleine diertjes binnen die in de algen leven. Om dit na te bootsen hebben ze een dieet nodig met weinig vetten en veel vezels. Geschikt voer zijn Spirulina vlokken, vegetarische vlokken, Daphnia, Cyclops, algen, dun gesneden komkommer en sla. Ze zouden dan ook 2 of 3 keer per dag een weinig voer moeten krijgen.

Let op: Het is belangrijk niet al te veel gedroogd voer te geven, dit is hoogst waarschijnlijk de oorzaak van de ziekte die bekend staat als Malawi Bloat, hiervan zwelt het lichaam op en resulteert uiteindelijk in de dood. Deze vissen zijn ook gretige eters die sterk de neiging hebben zich vol te proppen wat resulteert in te dikke vissen. Te dikke vissen zullen veel korter leven dan gebruikelijk.

De vissen

Als je vissen gaat uitzoeken voor in je Malawi aquarium zijn er een paar algemene regels die je kunnen helpen om alles gemakkelijk te laten verlopen:

 • Hou alleen 1 volwassen man per soort met 2 of meer vrouwen.
 • Hou geen vissen die heel erg op elkaar lijken of die zeer nauw verwant aan elkaar zijn.
 • Het aantal vissen in het aquarium is absoluut belangrijk – als er te weinig vissen in het aquarium zitten is de kans groot dat een van de grotere mannetjes hyper-dominant wordt en de rest van de vissen zal aanvallen, zelfs tot het punt waarop hij ze zal doden. Te veel vissen zorgt voor stress van het overbevolken, wat leidt tot een slechte gezondheid. Daartussen ligt het ideale scenario, waar het voor een mannetje te gevaarlijk is om erg dominant te worden omdat er teveel andere mannetjes zijn maar waarbij ze zich nog net op genoeg op hun gemak voelen om zich een plekje in de bak te kunnen verwerven. Dit evenwicht is waar je naar toe moet werken. Over het algemeen bereik je dit evenwicht als je ongeveer uitkomt op 1 cm vis per 4 vierkante centimeter wateroppervlak. Maar dit is natuurlijk maar een richtlijn – het hangt ook af van de individuele omstandigheden en de soorten vis die zijn gekozen. Het karakter kan zelfs van vis tot vis verschillen, dus het kan zijn dat je op een gegeven moment moet ingrijpen totdat je een vredig evenwicht hebt bereikt. Onder geen beding zou je moeten proberen deze vissen te kweken met slechts 1 man en 1 vrouw in een kweekaquarium. Dit zal vrijwel altijd eindigen in de dood van het vrouwtje.
Twee mannetjes Melanochromis auratus in gevecht om hun rangorde te bepalen.
Twee mannetjes Melanochromis auratus in gevecht om hun rangorde te bepalen.

Dit is een slechts een kleine selectie soorten, er zijn meer dan 600 soorten beschreven en de meesten hiervan hebben ook nog verschillende kleurslagen:

 • Iodotropheus, een van de meer vredelievende soorten.
 • Labeotropheus, slechts 1 mannetje in het aquarium houden.
 • Labidochromis, doorgaans ook vredelievend (voor een Mbuna).
 • Metriaclima, een aftakking van de Pseudotropheus.
 • Melanochromis, zeer agressief.
 • Pseudotropheus, agressie varieert van soort tot soort.

Mbuna kweken

Als deze vissen in goede conditie zijn en vrij van stress dan zullen ze vrijwel zeker overgaan tot broeden in het gemengde aquarium. De meeste soorten zijn extreem vruchtbaar, en goede gezonde kleurrijke jongen worden altijd wel gevraagd. Daar komt nog bij dat de jongen vrij eenvoudig groot zijn te brengen. Nadat ik dit gezegd heb, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt waarom deze vissen vaak worden aangemerkt als niet geschikt voor beginners om mee te kweken. De reden hiervoor is dat ze een bijzondere manier nodig hebben van opzetten van een rustig aquarium om te kweken, en ze kunnen ook niet samen gehouden worden met andere vissen door hun bijzondere behoeftes.

Het selecteren van de ouders

De vissen kiezen hun eigen partner. Om zeker te zijn van jongen is het belangrijk om ouders te hebben van goede kwaliteit. Je kunt een verhouding aanhouden van 1 man op 2 vrouwen, en voor de meer agressieve soorten 1 man op 4 of 5 vrouwen. Slechts 1 man per soort per aquarium en als je soorten hebt die qua uiterlijk op elkaar lijken dan kun je die beter niet bij elkaar plaatsen. Het kan soms gebeuren dat je een kruising van 2 soorten krijgt, als dit gebeurd mag je de vissen niet weggeven of verkopen omdat dit de bloedlijnen kan verstoren van de vissen die gekweekt worden in gevangenschap en daar krijgt uiteindelijk iedereen last van.

Voorbereiding

Het houden van gezonde weldoorvoede vissen is alle voorbereiding die nodig is. De mannetjes zijn constant op zoek naar vrouwen die bereid zijn om te paren. De mannen bezetten een klein territorium en tonen zich op hun best aan alle voorbijkomende vrouwen. Als het vrouwtje klaar is om te paren, cirkelt het paar om elkaar heen en worden de eieren gelegd. Als dit gebeurd pikt het vrouwtje de eieren op in haar bek om ze op die manier te beschermen.

Een broedende Melanochromis auratus vrouw.
Een broedende Melanochromis auratus vrouw.

Gedurende deze periode eet ze niet en moet ze wat aan conditie inleveren. De broedende vrouwen zijn eenvoudig te vinden, ze zijn wat dunner en de keelzak met eieren is duidelijk te zien in de buurt van de kin van de vis. De eieren en de jongen worden op deze manier gedurende ongeveer een maand beschermd. Als de vissen eenmaal hebben gepaard, wacht dan een paar dagen om het vrouwtje een band te laten krijgen met de eieren en verplaats haar dan naar een ander aquarium met dezelfde watersamenstelling en temperatuur zodat ze wat rust krijgt. Het aquarium heeft een goed ingelopen sponsfilter nodig en wat stenen met een kleine grot zodat het vrouwtje zich veilig voelt. Tijdens deze periode hoef je haar niet te voeren, zeker niet als het een onervaren vrouw is of je loopt kans dat ze de eieren uitspuugt. Als de jongen groot genoeg zijn laat de vrouw de jongen los en in de meeste gevallen is dat ook het einde van de bescherming. Het vrouwtje moet nu verwijderd worden anders worden de jongen alsnog opgegeten door de vrouw.

Mbuna juveniel
Mbuna juveniel

Zelfs als de jongen in het gewone aquarium worden uitgespuugd zal een aantal jongen opgroeien op voorwaarde dat er genoeg hoekjes, gaatjes en kiertjes zijn waar ze in kunnen schuilen, zoals dit 2,5 cm grote Melanochromis auratus jong laat zien.

Opgroeien

Het op laten groeien van de jongen zou geen problemen mogen geven. De jongen eten fijn gewreven vlokvoer en vers uitgekomen artemia. Ze zullen ook het luchtfilter afgrazen op zoek naar voer en gaan op zoek naar elk stukje alg wat ze kunnen vinden. Na twee weken kun je beginnen met kleine dagelijkse waterverversingen die je langzaam aan groter maakt totdat na vijf weken de waterverversing op ongeveer 20% per dag ligt. Deze verversingen zijn net zo belangrijk als voeding voor wat betreft de groei van de vissen. Na tien tot twaalf weken zijn de jongen klaar voor de verkoop met een lengte van 2,5 tot 3 centimeter.

Auteur 

Andy Gordon

Foto’s

Andy Gordon

Eerste publicatie
Fish, Tanks and Ponds 2002 – 2004 All Rights Reserved

Vertaling 
J. de Lange

Bron
Aquarticles (niet meer beschikbaar)

19 comments

 1. hebben de jongen allen een soort van geboortekleur en gaan ze later verkleuren?

  1. De meeste Malawi jongen zijn bruin van kleur. De kleur van de ouders komt pas later.

   1. rond welke leeftijd hebben ze hun kleur fan wel, ik ben benieuwd want weet niet wie de ouders zijn.

    1. Even een vraag. Ik heb al meermalig bevruchte eitjes gehad van mijn Melanochromis chipokae, steeds gewoon in mijn bak gehouden. Uiteraard steeds maar weinig visjes over. Nu net de paring en bevruchting mogen bewonderen en deze keer wil ik moeder over een paar dagen uitvangen voor in een kweekbak. Hoe groot moet deze minstens zijn voor haar?

     1. Een cm of 40 is al voldoende. Wel zorgen voor wat zand op de bodem en wat beschutting zoals een bloempot (op zijn kant) waarin ze kan schuilen.

 2. Wij hebben Jack Dempsey baby’s zwemmen. Deze apart zetten en dan met of zonder ouders? Hoe lang blijven de ouders de baby’s beschermen. Hoe lang overleven ze het als we ze niet apart zetten (omdat we de spullen er nog niet voor hebben)

  1. Rocio octofasciata ofwel Jack Dempsey zorgen heel goed voor hun jongen. Totdat ze een nieuw nest gaan maken omdat de jongen visjes te groot worden. Dat is rond een twee centimeter. In ieder geval niet alle jongen verwijderen, dan krijgen de ouderdieren ruzie. Als ze rond de twee cm worden kun je ze eventueel verwijderen, ze zijn dan groot genoeg om bijvoorbeeld vlokvoer of klein granulaat te eten.

 3. Als het vrouwtje de eitjes uitspugen zijn deze dan nog te redden of komen er dan geen visjes van

  1. Dan zijn ze alleen nog te redden met een egg-tumbler. Een koker waarin een klein beetje stroming staat zodat de eieren in beweging blijven. Soms worden die door kwekers gebruikt om grotere aantallen te kweken. Ze verwijderen dan de eieren uit de bek van de vrouwen. Dit noemen ze strippen. Ik ben daar zelf niet zo’n voorstander van. Voor nu zou ik het zo laten. Binnenkort zal dat vrouwtje wel weer een bekje vol hebben. Soms moeten ze het gewoon leren door te doen.

 4. Patricia

  Wij hebben een zebra cichlide die gepaard heeft met een witte cichlide, dat kan toch eigenlijk niet.

  1. Ze vallen binnen dezelfde familie, mogelijk dat ze wel kunnen kruisen. Maar dat ze paren betekent niet altijd dat de eieren ook uitkomen.

 5. Bliss van Weers

  Vanaf wanneer (welke grote/leeftijd) beginnen ze te kweken?

  1. Dat hangt helemaal van de soort af. Bij de Mbuna meestal binnen een jaar. De grotere Utaka kan wel wat langer duren.

 6. Kun je de vis met eieren ook in je gewone aquarium houden? Ik heb namelijk geen ander aquarium voor haar.

  1. Dat zou geen probleem moeten zijn. Het vrouwtje trekt zich dan wat meer terug tussen de rotsen en krijgt een duidelijk dikkere keelzak. Na ongeveer drie weken laat ze de jongen los. De meesten hiervan zullen worden opgegeten.

 7. Benjamin

  Beste ik zou graag deze soorten samensteken:
  – Pseudotropheus sp. polit
  – Pseudotropheus flavus
  – Pseudotropheus demasoni (Pombo Rocks)
  – Metriaclima estherae (Red)
  – Metriaclima estherae (0)
  – Metriaclima callainos
  – Metriaclima sp. elongatus chewere
  – Cynotilapia zebroides (Likoma)
  – Cynotilapia zebraides (Cobue)

  Volgens een zeer bekende kweker (regio Oost-Vlaander) moet dit zeker lukken. Wat denkt u ervan?

  1. Dat hangt natuurlijk mede af van de grootte van het aquarium en de inrichting. Wel een paar opmerkingen:

   Metriaclima estherae Red of Orange zijn 1 soort. De mannen zien het verschil niet tussen de kleurslagen. Metriaclima callainos lijkt ook op de Metriaclima estherae man (in het wild is die veelal net zo licht blauw). De vrouwen van de zebroides zullen naar alle waarschijnlijkheid er gelijk uitzien. Door het samen houden van deze soorten krijg je ongetwijfeld kruisingen tussen de verschillende soorten en varianten. Zorg er alsjeblieft voor dat deze NIET meer worden verkocht om de soorten die in omloop zijn zuiver te houden.

   P.s. demasoni hadden ze beter demoni kunnen noemen….die duiveltjes zijn heel mooi maar slopen veelal soortgenoten. Daar kun je er beter meer van houden….bijvoorbeeld 1 man met 5 vrouwen om de agressie over de vrouwen te spreiden.

 8. hoeveel keer legt een chichiden vis eieren per jaar

  1. Dat hangt natuurlijk een beetje van de soort af. Malawi cichliden zijn doorgaans muilbroeders. Dat betekend dat de vrouw de eieren in haar bekje uitbroed. Gedurende 3 weken broed ze de eieren uit en eet dan niet of nauwelijks. Daarna moet ze weer een tijdje aansterken voordat ze weer nieuwe eieren kan uitbroeden. Ik schat dat ze maximaal zo’n 5 keer per jaar een bekje vol met eieren kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!