Apistogramma cacatuoides

De kweek van Apistogramma cacatuoides

()

De Apistogramma cacatuoides is, naar mijn mening, de makkelijkste van de Apistogramma soorten om te kweken. Deze specifieke soort staat er om bekend om af te zetten in wat harder water. Men kwam er achter dat de water hardheid meer invloed heeft op de verhouding mannen/vrouwen dan op het succesvol kweken.

Het paartje dat ik had bestond uit een wildkleur man en een dubbel rode vrouw. Toen ik het mannetje kocht was hij slechts 4 centimeter, net zo groot als het vrouwtje. Sinds die tijd is hij gegroeid tot een centimeter of 8. Hij is echt een schitterend exemplaar van de wildkleur variant.

Van alle Apistogramma’s is de cacatuoides de enige vis waar ik geen afleidingsvissen bij zou houden (note van de vertaler: sommige soorten hebben andere visjes nodig die rustig rondzwemmen om zich veilig te kunnen voelen). Mijn ervaring is dat de Apistogramma cacatuoides andere vissen door het aquarium jaagt, de afleidingsvisjes dwingend om op elke mogelijke manier te ontsnappen. Op deze manier ben ik een paar tetras verloren die ontsnapten door uit de opening achter in het aquarium te springen waar het snoer van de verwarming naar binnen komt. De enige vis die tegen de mishandeling kon was een kleine algeneter die er nu nog in zit.

Apistogramma cacatuoides - man
Apistogramma cacatuoides – man

Het kweek aquarium

Dit koppeltje had ik ondergebracht in een zwaar beplant 80 liter aquarium. De pH was 5.0 en de KH minder dan 4. De temperatuur hield ik op 24° Celsius. Ik heb ze eens per dag gevoerd met bevroren of levende garnaaltjes, bevroren tubifex en af en toe witte mug.

Meteen nadat ik het mannetje in het aquarium had gedaan begon het vrouwtje meteen te baltsen door haar lichaam vlak voor het mannetje te krommen. Ze kreeg een zeer mooi gele glans. Haar vertoning werd in eerste instantie genegeerd. Hij leek meer geïnteresseerd in wat hij aan stukjes eten kon vinden in het grint. Uiteindelijk begon hij te reageren door zijn vinnen op te zetten en op de voor deze soort typerende manier van het schudden van zijn lichaam.

Het vrouwtje begon meer tijd door te brengen in haar kokosnoot. De enige keren dat ze eruit kwam was om te voeden en om het mannetje aan te vallen als hij te dicht bij haar hol kwam. Er ging ongeveer een week voorbij en toen kwam ze naar buiten in een wolk van jongen. Ze begeleide ze naar kleine stukjes van het aquarium, nooit te ver bij Javamos of haar hol vandaan. In de tussentijd was het mannetje druk bezig met zijn taak: het op afstand houden van andere vissen, dit werd zo erg dat ik hem uit het aquarium heb moeten verwijderen.

Opgroeien van de jonge Apistogramma cacatuoides

Deze vissen bleken uitstekende ouders te zijn. In eerste instantie mocht het mannetje niet bij de jongen in de buurt komen maar uiteindelijk liet ze hem toch toe. Op gezette tijden kauwen de ouders op het voer dat ik ze gaf en spuugden het weer uit in de groep jongen.

Toen de jongen wat waren gegroeid en meer hun eigen weg begonnen te zoeken, ben ik begonnen met het voeren van een kwart blokje bevroren baby artemia op een klein stukje vlakbij het voorraam van het aquarium. Het vrouwtje leek de jongen wel te verzamelen en mee te nemen naar dit gebied om ze te voeden. Volle rode buikjes bij jongen gaven een goede indicatie dat ze goed hadden gegeten.

De jongen groeiden snel. Ik bemerkte wel dat er verschil was in de snelheid van groeien. Er was er één die veel sneller groeide als de anderen. Tijdens deze fase van hun ontwikkeling kun je gemakkelijk het aquarium vervuilen door te proberen de verschillen in groeisnelheid op te vangen door verschillende voer types aan te bieden. Dit punt is voor mij het signaal om de jongen over te zetten naar hun eigen 50 liter aquarium. Op dat moment is het ook tijd om het kweek aquarium grondig te reinigen en opnieuw in te richten.

Apistogramma cacatuoides - vrouw
Apistogramma cacatuoides – vrouw

Kleur van de jongen

Nu dat de jongen wat groter zijn geworden kan ik het resultaat zien van de kweek met een wildvorm en het dubbel rood type. Veel van de jongen hebben wat rood in hun rugvin. Echter, er is één mannetje 3 keer zo groot als de rest en heeft een staartvin met heel veel rood erin. Zijn lichaam is geel met kleine beetjes blauw. Zijn rugvin heeft de 2 verlengde oranje stekels terwijl de rest van zijn rug een vaal oranje kleur heeft met wat rode vlekjes. De buik en anaal vinnen zijn vaal oranje met een randje van het blauw van zijn lippen. Op dit moment twijfel ik nog of ik hem zal laten paren met een Oranje type cacatuoides of mischien met een andere rood type.

Wat ik wel weet is dat ik niet nog meer ruimte heb voor nog meer jongen. Het oorspronkelijke paartje cacatuoides heeft nadien nog twee keer jongen gekregen. Ik heb nu de eerste en tweede lichting in een 150 liter uitzwem aquarium om ze verder uit te laten groeien. Nadat ik bemerkte dat het vrouwtje de man weg hield bij haar kokosnoot, heb ik haar en de kokosnoot uit het aquarium gehaald en in een kaal 20 liter aquarium gedaan. Een paar dagen later had ze 50 jongen rondzwemmen.

Als je op zoek bent naar een vissoort om te proberen of kweken iets voor jou is, dan is de Apistogramma cacatuoides zeker het overwegen waard!

Eerste publicatie: Delta Tale, Vol. 31, #1, Potomac Valley Aquarium Society
Bron:
Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)
Vertaling: John de Lange

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Angelique
John de Lange

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!