Daphnia of in gewone taal watervlooien zijn kleine zoetwaterkreeftjes die tot een halve centimeter groot kunnen worden. Doordat ze slechts langzaam zwemmen, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de vissen. Ideaal voer dus…en watervlooien kweken is heel makkelijk. Het is niet duur, niet moeilijk en geeft je in de zomermaanden meer dan genoeg levend voer voor je vissen. Doordat je begint met een bak zonder parasieten loop je ook geen kans dat je parasieten zoals bijvoorbeeld karperluis in je aquarium krijgt wat wel het geval kan zijn als je de watervlo uit de sloot vist.
De benodigdheden voor het kweken van watervlooien
- Een doorzichtige plastic/glazen kweekbak waar flink wat water in kan. Een niet doorzichtige bak kan ook maar de watervlooien eten algen en algen groeien nu eenmaal beter bij meer invallend licht. Maak bij voorkeur de onderkant van de bak wit, dit reflecteert het licht terug de bak in voor een betere groei.
- Kraanwater of liever nog regenwater
- Voedingstoffen voor de algen:
o Kunstmest
o Pokon
o Chrysal
o Bloedmeel - Klein beetje ijzer (bloedmeel bevat al ijzer is dus ideaal voor dit doel)
De start van de watervlo kweek
Vul de kweekbak met aquarium- of regenwater. Het beste is aquariumwater, hierin zit zeker geen hydra of watermijt, op den duur zullen deze de watervlooien eten. Voeg aan het water wat kunstmest toe zoals bloedmeel, een heel klein beetje per keer is al genoeg. Als je een andere kunstmest gebruikt zoals kunstmest, Pokon of Chrysal dan zal je ook iets van ijzer moeten toevoegen, bijvoorbeeld een paar roestige spijkers. Laat dit een twee weken in de tuin staan, daar waar het bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds wat zonlicht pakt en de rest van de dag uit het directe zonlicht. Boven de 30 graden groeit Daphnia namelijk niet meer. Wacht nu tot het water groen begint te zien van de alg.
In de warme maanden van het jaar kun je de watervlooien prima in de tuin kweken. Als het weer iets kouder wordt dan stop de groei van de watervlo. Je kunt natuurlijk ook de watervlooien binnen kweken. Zet ze dan op een goed verlichte en warme plek in huis. Zorg er ook hier voor dat de temperatuur niet boven de 30 graden komt.
Watervlooien kweken
Haal bij de aquarium speciaalzaak een zakje watervlooien en gooi deze in de bak. De watervlooien zullen de algen gaan eten en zich vermenigvuldigen. Na een kort tijdje wordt het aquarium helderder door dat er in korte tijd zeer veel watervlooien bijgekomen zijn. Zij hebben de groene algen opgegeten.
Omdat de watervlooien leven van de algen moet je de algen goed laten groeien. Om de algengroei te bevorderen kun je af en toe een heel klein beetje bloedmeel in de bak doen. Je hebt echt maar heel weinig nodig dus koop geen grootverpakking. Ook een scheutje melk, wat gist of vlokvoer bevorderd de algengroei. Als er water verdampt kun je dit aanvullen met regenwater of aquariumwater. Watervlooien kunnen slecht tegen chloor dus niet bijvullen met kraanwater.
Oogsten van de watervlooien
Als je denkt dat er voldoende watervlooien zijn, gewoon een aantal uitscheppen met een fijn netje en voeren aan de vissen. De watervlooien gaan zich weer vermenigvuldigen en na korte tijd heb je weer meer dan voldoende om opnieuw vlooien te kunnen scheppen.
Problemen
Een paar problemen die je kunt tegenkomen:
- Zwarte muggenlarven – het water zal op den duur gevonden worden door muggen, de zwarte muggenlarven worden ook door de vissen gegeten, echter als je ze niet op tijd uitvangt worden het zwarte steekmuggen en die heb je liever niet in huis. Je kunt ook de bak afdekken waardoor er geen vliegen in kunnen komen. Zorg er wel voor dat er wat luchtgaatjes zijn zodat er lucht/zuurstof in en uit kan.
- Blauw alg – soms ontstaat blauwalg in de bak, hevel dit met een netje uit de kweekbak vandaan. Blauwalg concurreert met de algen die door de watervlo worden gegeten dus is het zaak het enigszins onder controle te houden. Let op dat je het netje dan niet in je aquarium hangt!
- Zuurstofgebrek – doordat het water niet beweegt kan het zijn dat er onderin de bak tekort zuurstof komt. Hang dan een klein filtertje in de bak, geen luchtpompje. De luchtbelletjes kleven aan de watervlooien waardoor ze aan het oppervlak blijven hangen.
- Warmte – Als de temperatuur van het water boven de 30 graden komt, groeien de watervlooien niet meer. Wordt het water echt te warm dan gaan ze zelfs dood. Zorg er dus voor dat de kweekbak niet te warm wordt.
Succes!
Copyright foto’s
CC BY 2.5 Hajime Watanabe – PLoS Genetics, March 2011
Jeroen Wils
Ik heb op diverse filmpjes op YouTube gezien dat ze de watervlooien voeden met droge gist aan gelengd in water. Misschien doet deze voeding je vlooien groeien.
Ik weet eigenlijk niet of en waarom ze kleiner zijn dan vroeger…zal die vraag eens voorleggen aan Marc van A.Z. Siervishandel…die zit al een tijdje in de handel en weet dat waarschijnlijk wel.
Watervlooien zijn leuk. Zwemmen gezellig met z’n allen rond en maken intussen je bak schoon.
En ik heb een vraag. Al maanden heb ik een aquarium met een voorraad watervlooien die daar gezellig rondzwemmen maar ze groeien niet. Ze blijven piepklein maar wel met heel velen en zien niet rood.
Planten en algen groeien goed want de slakken planten zich gezellig voort en zo gaan er soms een aantal terug naar de sloot. De watervlooien zwemmen door de hele bak.
Nou moet ik zeggen dat ik in het verleden in de dierenwinkel watervlooien kreeg die groot genoeg waren om soms zelfs de eitjes te zien. Tegenwoordig krijg ik er die je bijna met een vergrootglas moet zoeken. Als die nou nog zouden groeien maar nee.
Is dit een speciaal soort of krijgen ze te weing te eten? Ik probeer het water met wat mest enzo voor algen geschikt te houden.
Kunnen watervlooien in een bak waar ook drijfplanten gekweekt worden of is het beter ze gescheiden te houden?
Het lijkt me beter om ze gescheiden te houden. Planten en algen concurreren met elkaar om voedsel.