Zoals beschreven in 1972 door Nijssen is de Corydoras gossei zo goed als nieuw voor de hobby. Ze zijn afkomstig uit een riviertje vlakbij Guajara Mirim in Rodonia, Brazilië. Ze worden tot ruim 6 centimeter groot. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn donker gekleurd in de bovenste helft van lichaam en hoofd en geel/wit gekleurd in de onderste helft. Ze hebben oranje/gele markeringen en de voorste stekel van de rug- en borstvin zijn gemarkeerd met dezelfde oranje/gele kleuren. De rest van de vinnen zijn over het algemeen helder met verticale strepen op de staart.
Aangezien de verschillende soorten cory’s ons altijd hebben aangesproken proberen we, indien mogelijk nieuwe soorten te ontdekken. De beste plaats om dit te doen is bij Eric Bodrock in Pennsylvania. Eric is al lang bezig met het kweken van veel verschillende cory’s en heeft al veel succes ermee geboekt, afgaande op de locale veilingen. Eric is al langer onze vriend dan hij zou willen toegeven en zoals de meeste vrienden die vissen houden zouden we niet twijfelen om onze vissen met elkaar te delen. Onze jonge Corydoras gossei visjes komen dan ook van bij hem. We hebben een groepje van zeven : vijf mannetjes en 2 vrouwtjes in een 45 liter bak met een spons filter en slechts negen maanden later hadden ze al kuit geschoten!
De meeste cory’s broeden tegen een vlak oppervlakte of in een afzetmop en aangezien we niet zeker waren hoe de gossei zou broeden hebben we ze van beiden voorzien. Tot onze verassing hebben ze op beide manieren afgezet: we vonden eieren tegen het glas, in de mop en tegen de filter. Er waren ook enkele plastic planten aanwezig in de bak en vonden ook enkele eitjes op de planten! We installeerden een 10 liter aquarium met een spons filter om de eitjes in te plaatsen. Met een scheermesje hebben we enkele eitjes van het glas geschraapt, we namen enkele eitjes uit de mop en van de filter en hebben deze in de bak geplaatst. Een luchtsteentje werd kort bij de eitjes geplaatst om ze te voorzien van een betere luchtdoorstroming en tot slot werd de bak afgesloten om het licht buiten te sluiten. De meeste eitjes waren onbevrucht en verschimmelden enkele dagen later. Deze eitjes werden zo snel mogelijk verwijderd met behulp van een luchtslangetje van 3 mm en een kort stukje van 3 mm stijf buisje afkomstig van een afhevelbuis. Dit is niet ongebruikelijk aangezien bij de meeste vissen de vrouwelijke vissen eerder rijp zijn dan de mannetjes en het mannetje dus niet alle eitjes kan bevruchten.
Het duurde ongeveer zeven dagen nadat de eitjes uitkwamen. We begonnen met het voeden van infuus geknepen van een oude spons, daarna kleine wormpjes, klein voedsel voor jongbroed en als laatste vers uitgekomen pekelkreeftjes.
Uiteindelijk is er een klein aantal jongen dat het overleefd heeft en groeit nu goed.
We willen er graag aan toevoegen dat Eric veel wormen voert aan zijn kweekvissen, dit helpt om de vissen in vorm te krijgen en aan te zetten tot kweek. Wij gebruiken geen wormen maar we ontdekten dat wanneer we veel aardworm vlokken voerden en twee tot drie keer per week water verversten, de gossei begon te kweken. We hebben de kweek zien gebeuren en ze gedroegen zich net zoals de anderen. De mannetjes raakten opgewonden rond de vrouwtjes en wanneer het vrouwtje een bundel eitjes tussen haar buikvinnen draagt, hapt ze naar de mannelijke anaalvinnen en zoekt dan een plaats om haar eitjes af te zetten. Dit gaat zo een tijdje door.
Hopelijk helpt deze informatie je met elke corydoras waarmee je wilt kweken.
De T-positie bij Corydoras gossei:
Eerste publicatie in “Tank Topics”, Greater Akron Aquarium Society, April/Mei 2001
Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling: Diana Cruz-Acuna
Copyright foto: Daragh Owens