Correct gebruik van de Juwel interne filters

()

Over de opbouw en werking van de Juwel interne filters bestaan veel misverstanden heb ik gemerkt. Bij deze wat uitleg, met plaatjes!

De volgende tekst geldt voor alle modellen interne filters van Juwel, behalve die in de Rekord60. Dat is een afwijkend (compacter) model waarbij de sponzen “op zijn kant” worden geplaatst.

Werking van het Juwel interne filter

Juwel intern filter volgorde inhoud
Juwel intern filter volgorde inhoud

Op deze afbeelding zie je een complete filter-unit met 4 sponzen. De feitelijke filters: 2 grove bovenin, 2 fijne onderin). De pomp die het watertransport verzorgt, en een verwarming.

Hier kan je duidelijk zien dat de filter van boven naar beneden werkt. Rood is de instroom, blauw is de uitstroom. De sleuven aan de bovenkant laten water van de oppervlakte in. De sleuven aan de vrije zijkant laten water dieper in de bak binnen. Dit laatste moet achter het tussenschot omhoog, over het tussenschot heen, en dan (net als het van de oppervlakte instromende water) van boven naar beneden door alle filterlagen heen, voordat het bij de pomp komt en weer terug het aquarium in gaat. Er is dus waterinname zowel aan het oppervlak als bij de bodemzone.

Het deksel op de filterbak heeft een tweeledige functie; het voorkomt alggroei in de filterbak en het zorgt ervoor dat vissen niet in de filterbak kunnen springen.

Juwel intern filter inhoud volgorde
Juwel intern filter inhoud volgorde

Bij deze tekening zie je ook weer rood de instroom en blauw de uitstroom aangegeven. Op deze afbeelding tonen we een kortere (lagere) filterbak. 3 sponzen (2 grove bovenin, 1 fijne onderin) en ook weer de pomp en een verwarming.

Je kunt nu zien dat een deel van het water, na door de bovenste filtersponzen te zijn gegaan, via een gat in het tussenschot (een spoelpoort) via de pomp terug de bak in gaat. Het resterende deel gaat ook nog door de onderste spons of sponzen en dan via de onderste spoelpoort en de pomp terug de bak in.De reden hiervoor is, dat grove sponzen een hogere doorlaatsnelheid hebben dan fijne sponzen, maar ook dat er in de fijne sponzen andere bacteriën aan het werk zijn. Op deze manier wordt de doorstroomsnelheid van het water (oftewel het te verwerken volume per tijdseenheid) gereduceerd, zodat de bacteriën hun werk goed kunnen doen.

Wit filtervlies als eerste opvang

Helemaal bovenin wordt een wit filtervlies gelegd dat als taak heeft om het fijne zweefvuil uit te filteren, maar vooral om te voorkomen dat er vuil diep in de bovenste (grove) sponzen wordt getrokken. Uiteraard slaat dit witte vliesfilter snel dicht en het dient dan ook met elke wekelijkse waterverversing te worden gecontroleerd, en zonodig uitgespoeld of vervangen. Eén of twee keer uitspoelen kan vaak wel, daarna is het vlies teveel vervilt en moet het vervangen worden. Je kunt eventueel ook een (dun!) laagje witte perlonwatten bovenin doen en dat gewoon elke week weggooien.

Opbouw Juwel intern filter
Opbouw Juwel intern filter

Hiernaast de afbeelding van een Juwel filterbak, waarop duidelijk de opbouw met de witte sponzentrekkers te zien is. Dit werkt perfect. De sponzen zijn nu zonder veel poespas uit de filterbak te halen. Doordat je niet in de sponzen hoeft te knijpen om ze eruit te halen scheelt het ook een stuk in de vuiligheid die in je bak komt. Verder een vulling met o.a. een Nitrietfilterspons (groen) en Koolstofspons (zwart).

Speciale filtersponzen plaats je altijd in het bovenste compartiment, in plaats van 1 van de grove sponzen.

De tekening hiervóór toont het oude systeem, met de losse roostertjes. Dit werkt ook goed. Het is alleen minder handig. Je moet dan met je arm in de filterbak reiken om de onderste spons of sponzen eruit te krijgen. Dit is vaak nogal een gehannes.

Regulier onderhoud Juwel Filters

Voor het reguliere onderhoud is het volgende nog van belang:

Bij de wekelijkse waterverversing zoals al eerder gesteld het bovenste filtervlies controleren en zonodig uitspoelen of vervangen. Daarnaast dien je, om de zoveel weken of maanden (uiteraard afhankelijk van de belasting van het filter), de sponzen uit te spoelen. Niet vervangen, dat doe je pas als ze uit elkaar vallen. Maar wel uitgespoeld, om de erin opgeslagen vuiligheid te lossen. En, als het nodig is dat je de sponzen uitspoelt, mag je aannemen dat het ook nodig zal zijn om de pomp te reinigen. Neem die dan uit elkaar, haal de impeller (dat is het magneet-deel met het vinnetje eraan) uit het pomphuis en maak alle onderdelen goed schoon. Een oude tandenborstel en wat flos-borsteltjes van de drogist, bedoelt voor dragers van een beugel werken hier heel handig.

Onder de sponzen (dus helemaal onderin de filterbak) verzameld zich na verloop van tijd een laag droesem. Dit is het “spijsverteringsafval” van de bacteriën die in de sponzen wonen en vuil wat door de sponzen heen is getrokken. Dit gebeurt wanneer de sponzen niet op tijd zijn uitgespoeld. Deze drab zit ook onderin achter het tussenschot.

Dus: wanneer je je filtersponzen gaat uitspoelen, haal je de pomp, de verwarming en alle sponzen eruit, en dan kan je met een eindje slang (zonder aanzuigkorf) en een emmer de filterbak schoonzuigen. Steek de slang eerst in het voorcompartiment (het grote deel) en hevel daar de bodem zo goed mogelijk af. Niet schrikken van de zooi!Vervolgens steek je de slang steeds in één van de drie gaten van het gedeelte achter het tussenschot en herhaal je de oefening.Pas daarna de rest van de bak gaan afhevelen.

Waarom  in deze volgorde? Het voorste deel van de filterbak kan door het dalen van het waterpeil droog komen te staan. Het gedeelte achter het tussenschot heeft onderaan aan de zijkant nog sleuven waardoor water binnenkomt. Doe je eerst het aquarium, dan staat het peil misschien al te laag om nog een hevel te starten vanuit de filterbak.

Afval of plantenmest?

Het “droesemwater” is overigens perfect spul om je kamerplanten mee te bemesten! Dus vang het op in een emmer, laat die even staan om de drab te laten bezinken, daarna giet je het merendeel van het water af en doe je de onderste twee liter of zo met de bruine zooi in een gieter en voilá: de perfecte kamerplantenmest, en nog gratis ook. Je kunt het ook gebruiken om een helemaal nagelnieuw aquarium op te starten, door wat van het spul in het filter te gieten om dat te “enten”.

Van een Amerikaan hoorde ik dat hij het spul in een heel klein laagje water in een emmer laat staan, wacht tot het water volledig is verdampt (bij hem in Texas is dat waarschijnlijk in een uurtje) en de droge massa bewaard. Een deel stuurt hij per post naar zijn moeder die planten kweekt (ik geloof orchideeën), die doet er weer water bij, even doorroeren en ze heeft “instant-mest”. En hijzelf gebruikt het voor het opstarten van nieuwe bakken, als bacterie-kickstart. Altijd makkelijk om achter de hand te hebben, en het kost niks.

Copyright afbeeldingen: Juwel

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

8 comments

  1. Weet iemand of je op de plaats van de verwarming ook een uv lamp plaatsen tegen de alg ?

  2. J.Beukema

    Ik zou graag weten welke spraybar op een juwel filter past?

    1. Elke spraybar die in de flexibele slang past. Je klemt de spraybar in de flexibele slang.

  3. Goedendag, Ik heb een vraagje ik net een netje met carbon toegevoegd aan mijn interne juwel pomp (1 na laaste aan de onderkant) dus heb eers een spons daarna netje met carbon, daarop spons en daarop witte filter. Ondanks dat de uitstroom nog goed is spuugt mijn pomp nu af en toe? Is dat normaal?of zit er nu teveel ineengepropt in de pomp. Hoor graag wat te doen.

  4. Wanneer de stroming afneemt vervang ik het filtervlies (geen juwel, maar gewoon goedkope witte filterwatten). Ongeveer bij hoge visbezetting wekelijks maar bij lage bezetting maandelijks. De sponsen spoel ik alleen een beetje uit als ze erg vuil zijn en als de doorstroming afneemt.
    In 10 jaar tijd nog nooit de pomp uit elkaar gehaald. Ik merkte dat als je de pomp uitzet dat hij dan soms lastig weer aan wil. Dus ververs weinig water en laat de pomp bij voorkeur aanstaan. De pomponderdelen vervangen is duur, dus je kan net zo goed wachten totdat hij het helemaal niet meer doet. Met een beetje geluk zoals bij mij blijft alles werken en volgens het voorschrift van juwel door ieder jaar 15 euro onderdelen te vervangen kan je net zo goed na 2 jaar de pomp vervangen. Volgens mij werkt de pomp op inductie dus is vrijwel onverslijtbaar. Alleen door vuil/algen kan de impeller vast komen te zitten, maar als je ‘m niet uitzet verklein je dat risico. Een fijne filterspons in beide compartimenten is dus wel een aanrader om het risico op vervuiling van de impeller te voorkomen.

    Alhoewel er diverse berichten zijn dat de pomp zomaar stopt. Mogelijk productiefout en gewoon pech of toch beperkte levensduur en vuil.

    En ja de hier getoonde volgorde van filter media wijkt af van wat juwel adviseert alhoewel dat ook niet zo duidelijk is…..

    Ik heb van alles al geprobeerd maar het maakt niet zoveel uit. Na filtervlies is de basis van grof naar fijn per compartiment (bovenste en onderste deel).

    Ik gebruik wel cirax, maar op filtervlies na heb ik nog nooit iets vervangen. Alleen uitgespoeld.

    Velen zeggen dat je de droesem juist niet moet afhevelen. Ik heb dat dan ook nog nooit gedaan.

    Na 10 jaar worden de sponsen wel iets minder….

    1. Als je de pomp niet schoonmaakt bouwt zich na maanden gebruik een film laag op oa om de magneet. Ook is het handig om te controleren of er zich niets om het asje van de pomp heeft gewikkeld. Onderdelen vervangen doe ik nooit de pompen gaan jaren mee

    2. Tja, je kan op alles en iedereen commentaar hebben.
      Je kan het zelf anders doen, prima hoor.
      De pomp nu en dan uit elkaar halen en schoonmaken is niks mee mis hoor.
      Ik geef hem zelfs weer wat watervast vet.
      Hij werkt prima.
      De droesem afhevelen is nuttig, jij laat het ophogen tot in de filters begrijp ik.
      Iedereen doet wat hij het beste vindt.

      De filter volgorde van Juwel was ik al niet blij mee.
      Maar hier schrijven ze wat ook mijn idee was.
      Leuk toch !!

  5. Helder verhaal. Is er ook iets bekend hoe je een (eigengemaakte) uitsproeibuis (van bijv. Eheim) kunt bevestigen? Ik ben nl. niet erg gelukkig met de doorstroming van de bak (Rio Led 180)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!