Co2 in je aquarium

Co2 in je aquarium: ja of nee?

Het toevoegen van CO2 in je aquarium kan de oplossing zijn voor diverse problemen. Groeien jouw aquariumplanten maar traag of helemaal niet? Of ontstaan er verschillende planten in jouw aquarium, ondanks de moeite die jij doet om de samenstelling en het biologisch evenwicht in jouw aquarium optimaal te maken? Dan kan het zijn dat je CO2 moet toevoegen.

Dit doet CO2 in het aquarium

CO2 stimuleert de groei van jouw aquariumplanten en is dus absoluut noodzakelijk. CO2 is een afkorting voor koolstofdioxide. Dit gas komt in zuivere toestand voor in de atmosfeer, maar wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld prik toe te voegen aan frisdrank.

CO2 is één van de belangrijkste bouwstenen voor leven, maar is tegenwoordig ook een hot topic vanwege de schadelijke CO2 uitstoot die vrijkomt bij verbranding van fossiele grondstoffen.

Tijdens de fotosynthese gebruiken planten CO2. Dit wordt met water opgenomen en vervolgens omgezet in glucose. Het zuurstofmolecuul wordt gescheiden en afgegeven aan de lucht. Bij dieren en mensen vindt dit proces precies andersom plaats. We ademen zuurstof in en ademen koolstofdioxide uit. Planten en dieren zijn dus afhankelijk van elkaar.

CO2 tegen disbalans

In een aquarium kan snel een disbalans ontstaan. Ontbreekt er één van de benodigde stoffen voor het laten groeien van je planten? Dan kan dit ertoe leiden dat je planten zeer langzaam groeien of zelfs sterven.

Ook kunnen algen de overhand krijgen en jouw hele aquarium gaan overwoekeren. De opname van voedingsstoffen door je planten wordt hierdoor sterk verminderd. CO2 helpt dus ook mee aan het verminderen van algen.

Daarnaast willen je planten harder groeien als je de verlichting in het aquarium langer aan hebt staan of een lamp op het aquarium gericht hebt. Om te kunnen groeien moet de plant voldoende CO2 en voedingsstoffen krijgen. Is dit niet in voldoende mate aanwezig? Dan is het licht overtollig en komt je aquarium binnen de kortste keren vol algen te zitten.

Een expert op het gebied van smart home toepassingen en redacteur bij Techspring.nl, Melissa Toorman, geeft aan dat slimme verlichting een praktische oplossing kan bieden. Je kunt de verlichting van een afstand bedienen en creëert in een handomdraai de gewenste sfeer in huis. Zo kun je bijvoorbeeld ook als je op vakantie bent de lamp bij jouw aquarium bedienen. Met een cameraatje hou je jouw aquarium in real-time in de gaten.

Heb jij CO2 nodig in je aquarium?

Als je maar weinig of hele makkelijke planten hebt is het niet noodzakelijk om extra CO2 toe te voegen. Wel bevordert het de gezondheid en groei van je planten, dus het kan geen kwaad. Voorbeelden van makkelijke planten die het ook goed doen in een aquarium waar geen extra CO2 aan is toegevoegd zijn:

Cabomba
Vallisneria Spiralis
Microsorum Pteropus

Heb je wel extra CO2 nodig? Dan zijn er verschillende manieren om dit toe te voegen aan het water. Dit kan onder andere met een drukregelaar met één of twee trappen, middels een CO2 ladder, CO2 diffusor of door het toevoegen van vloeibare CO2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: