CO2 calculator Versie 4.01
Wanneer de pH en de KH ingevoerd worden berekend dit programma het CO2 gehalte in het water.
Het is eveneens mogelijk de meetnauwkeurigheid van je pH en KH meetset in te voeren.
Het programma berekent dan tevens binnen welk gebied je CO2 gehalte kan liggen.
Verder geeft het programma aanvullende info bij de ingevoerde en berekende waarden.
Dit is alweer de vierde versie van de CO2 calculator. In deze versie de volgende wijzigingen
Effecten van temperatuur op CO2 gehalte worden nu meegenomen. Effekten die de KH meting beinvloeden worden nu ook meegenomen (bv turf, thee, fosfaten) Er kan gekozen worden voor Zoetwater of zeewater Standaard berekening Er kan gekozen worden voor een berekening voor zoet- of zeewater. Standaard staat de calculator op zoetwater ingesteld. Bij het berekenen van zeewater wordt (nog) geen temperatuurcorrectie toegepast.
Standaard berekeningBovenin kunnen pH, KH en temperatuur worden ingevuld. Dan de nauwkeurigheid van de pH en KH meting invullen. (Punt bij decimalen en geen komma!) De correctieknop behoort op NEE te staan. Buffereffecten worden dan niet meegerekend. De pH waarden, onder de JA/NEE correctieknoppen, worden niet meegerekend en hoeven niet ingevuld te worden. Druk op de knop bereken CO2 gehalte en het berekende CO2 gehalte verschijnt tezamen met de boven- en onderwaarde door de meet onnauwkeurigheid.
Uitgebreide berekeningBovenin kunnen pH, KH en temperatuur worden ingevuld. Dan wordt de nauwkeurigheid van de drie benodigde pH metingen en de KH meting ingevuld. De correctieknop behoort op JA te staan. Buffereffecten worden dan meegerekend.
Neem een watermonster van het aquarium, net als bij de eerste meting, en belucht dit monster met lucht bijvoorbeeld door te beluchten met een luchtpompje. Bepaal de pH en vul dit in bij ‘Gemeten pH na beluchten aquariumwater’. Neem opnieuw een watermonster van het aquarium, en belucht dit monster met ademlucht door bijvoorbeeld met een rietje door het watermonster te blazen. Bepaal de pH en vul dit in bij ‘Gemeten pH na beluchten door zelf in watermonster te blazen’. Druk op de knop bereken CO2 gehalte en het berekende CO2 gehalte verschijnt tezamen met de boven- en onderwaarde door de meet onnauwkeurigheid.
TemperatuurcorrectieDe temperatuurcorrectie berekend aan de hand van de ingegeven watertemperatuur de nieuwe evenwichtsconstante en corrigeert zo het CO2 gehalte voor temperatuur. De gehanteerde formule is geldig in het temperatuurgebied van 5-35 ‘C.
Correctie voor buffereffectenBij de KH meting wordt aan de hand van het toevoegen van sterk zuur of een sterke base de KH bepaald. De KH is een maat voor het aantal HCO3- ionen. Zijn er nu andere stoffen aanwezig als bijvoorbeeld H2PO4- HPO4 2- e.d. of andere zwakke zuren van bijvoorbeeld turf of thee dan beïnvloeden die de KH meting. De KH is dan eigenlijk lager dan die in werkelijkheid is omdat je de andere zwakke zuren ook met de KH meting meet. Er zit dan eigenlijk minder CO2 in het water dan de meting aangeeft.
De correctie voor de bufferwerking berust op het feit dat belucht water een vast CO2 gehalte heeft van 0,5 mg/ltr. In met ademlucht belucht water zit 60 mg/ltr CO2. Aan de hand van deze twee waarden kan een evenwichtsconstante berekend worden die de effecten van die andere zwakke zuren corrigeert. Een nadeel is wel dat er drie pH metingen nodig zijn wat dus een minder nauwkeurige CO2 berekening geeft door de grotere meetfout. Ook die 0.5 en 60 mg/ltr zijn geen rotsvaste waarden maar kunnen wat schommelen. De correctie methode dan ook bij voorkeur uitvoeren met een digitale pH meter. Als je een gewoon pH meetsetje hebt dan hoef je deze methode echt niet te doen en voldoet de standaard methode, je zit dan altijd aan de veilige kant.
Nauwkeurigheid pH metingDe standaard nauwkeurigheid voor pH meting is op +/- 0.2 gesteld. Hierbij is uitgegaan van een goede meetset voor pH. Een standaard meetsetje voor de pH die het hele pH gebied bestrijkt van 5-9 is te onnauwkeurig. In dat geval is een nauwkeurigheid van +/- 0.5 aan te houden. Vul bij de pH meting maar eens een nauwkeurigheid van +/- 0.5 in en zie hoe groot de meetafwijkingen kunnen zijn. De betere pH meetsetjes meten over een kleiner traject. Bv een setje voor pH 5-7 en een ander setje voor pH 7-9. Deze kennen dus een nauwkeurigheid van +/- 0.2 Een digitale pH meter is ideaal met nauwkeurigheden afhankelijk van uitvoering van +/-0.1 voor de goedkopere tot +/- 0.01 voor de duurdere modellen.
Nauwkeurigheid KH metingDe standaard nauwkeurigheid voor KH meting is op +/- 0.2 gesteld. Hierbij is uitgegaan van een goede meetset voor KH. Een standaard meetsetje waarbij een druppel overeenkomt met 1 KH is zeer onnauwkeurig! (+/- 1 KH). De nauwkeurigheid is dan te vergroten door bijvoorbeeld de dubbele hoeveelheid testwater te nemen. 1 druppel komt dan overeen met 0.5 KH. Voor een goede nauwkeurigheid kan dan een viervoudige testhoeveelheid genomen worden waarbij +/- 0.25 wordt gemeten. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld geen druppel testsetje te nemen maar de testsetjes met een doseerspuitje, bijvoorbeeld die van Salifert. Hiermee kan aanzienlijk nauwkeuriger gemeten worden omdat er met het mini-spuitje nauwkeuriger gedoseerd kan worden. De nauwkeurigheid bedraagt dan ca. +/- 0.2
Al met al blijft het hiermee een van de meest uitgebreide on-line CO2 berekeningsprogramma’s……
Adriaan Briene Een van de grote voorbeelden in de Nederlandse aquarium wereld was Adriaan Briene. Zijn artikelen over de verlichting van het aquarium, de waterwaarden, evenwichten Co2 en nog vele anderen worden door vele aquarianen gebruikt als voorbeeld en als referentie. Helaas is Adriaan in 2010 overleden in een poging een drenkeling te redden. Tijdens de reddingspoging werden beiden gegrepen door twee hoge golven waarbij ze beiden het leven lieten. Helaas is zijn website Aquarius Tubanti niet meer online. Om zijn artikelen voort te laten leven zijn ze met toestemming van zijn broer naar deze website gekopieerd. Onze dank gaat dan ook uit naar Adriaan voor het onderzoeken en schrijven van deze fantastische artikelen.
Copyright © AquaInfo 2007 - 2024