Buffalowormen kweken

Buffalowormen kweken

Omdat ik mijn vogels buffalowormen geef tijdens de broedperiode en voor het kippen van de jongen gaf ik deze ook aan mijn vissen om te zien of ze het opnamen, blijkbaar zijn dit wel lekkernijen voor bepaalde vissoorten waaronder Cichliden maar ook vlindervissen en aanverwanden alsook diverse karperzalmsoorten. Ik wil dan ook laten zien dat er voldoende variatie is in voedseldieren en dit door verschillende artikels over deze dieren neer te zetten.

Identiteit: Alphitobius diaperinus
Orde: Coleptera (kevers)
Familie: Tenebrionidae (zwartlijven)
Nederlandse naam: Tarweschimmelkever – Piepschuimkever

Note: Ik heb het hier specifiek over de larven(buffalowormen) van deze kevers.

Voedsel

Zij eten werkelijk bijna alles,(een dode muis bv. wordt tot op het been weggevreten, alsook kippenbouten, kotelettenbeenderen enz.) maar ook groenten en fruit eten ze graag. Men kan het best afwisselen, droog voeder(vleesmeel, vismeel ed.) vochtig voeder(appel, banaan, wortelen, wit brood wat geweekt in melk) vochtig voeder wel bijna dagelijks geven. Maar geweekt brood in melk zeer weinig geven, wat dit wordt snel zuur en slecht.

Levensduur

De volledige ontwikkelingsstadia bedraagt ongeveer een 6tal weken en dit bij +-27°a 28° De vochtigheid moet dan +- 75 tot 80% zijn.

Voortplanting

Onder de 20° valt deze stil en boven de 30° treed er kannibalisme op.

Bewaartip

Hou deze larven niet te dicht bij elkaar of te warm want dit gaat broeien. Ik hou ze dan ook in een houten bakje van 30cm op 30cm en 10cm hoog. De bak wordt nat en vies en de larven verdrinken in hun eigen vocht. Koel, droog en donker bewaren met voldoende ventilatie is het beste. Ik gooi bovendien een handvol zemelen, enkele kartonnen wc rolletjes en een paar proppen keukenpapier in de bak zodat ze elkaar niet verstikken.

Voedingwaarde van deze diertjes zijn:
-eiwit 22.1%
-vetgehalte 9.8%

Conclusie

Het zijn uitstekende voedseldieren voor zowel vogels, diverse terrariumdieren en vissen. Ik geef max 1 per week enkele buffalowormen. Het voordeel bij de buffalowormen is dat ze een hele tijd blijven drijven en zelfs als ze naar de bodem zakken heb ik al ondervonden dat ze daar 2 tot 3 uur overleven. Wil men ze echter aan terrariumdieren zoals baardagamen geven moet men ze wel in een bakje geven waar ze niet kunnen uit kruipen, want deze dieren zijn verzot op je kurkwand, met alle gevolgen vandien als ze zich daar beginnen te vermenigvuldigen.

Bron: Aquaforum

Bijgewerkt op 9 mei 2018 door John

2 comments

 1. heel erg bedankt, maar ik had nog een vraag over wat je in de bak moet doen als je ze gaat houden bij mijn meelwormen heb ik havermout vlokken wat moet ik hiervoor gebruiken ?

 2. Michael Theijsmeijer

  Hoi Luc,

  Mooi stukje over de buffaloworm, ik geef ze ook aan mijn vlindervissen omdat ze mooi op het water blijven drijven, alleen ben ik over gestapt van levende naar diepvries, daar je ze dan altijd op voorraad hebt en door dat ze niet bewegen langer blijven drijven.

  Toch zinken ze na een tijdje naar de bodem en dan liggen ze daar maar, weet jij toevallig een bodemvis die ook buffaloos eten? Het zou mooi zijn dat er een bodemvis is die ze eet, maar die niet al te groot wordt, dan is het cirkeltje mooi rond.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,

  Michael.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: