Yunnanilus cruciatus

Yunnanilus cruciatus is een vredelievende klein blijvende modderkruiper die alleen samen gehouden kan worden met andere klein blijvende vredelievende soorten.

Yunnanilus cruciatus

Yunnanilus cruciatus is in 1944 officieel beschreven door Rendahl.

Synoniemen: Micronemacheilus cruciatus, Nemacheilus cruciatus.

Herkomst

Deze soort komt alleen voor in de kustrivieren van centraal Vietnam, van de An Lao rivier (in de provincie Binh Dinh) tot de Phong Nha rivier (in de Quang Binh provincie).

Geslachtsonderscheid:

Onbekend

Maximale grootte: 3,5 centimeter

Gelijkend op: jonge gestreepte Schistura/Nemacheilus soorten.

Verzorging

In het wild wordt de Yunnanilus cruciatus gevonden in de ondiepe, relatief rustige delen van de rivier die dicht begroeid zijn met waterplanten. De rivier bedding is in deze gebieden modderig en zanderig. Vaak is er beschutting door drijvende planten, wat het licht dempt. Het aquarium zou de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk moeten benaderen, met rustig stromend water en dichte beplanting. De modderkruipers zijn erg gevoelig als ze net zijn geïmporteerd, zorg er dus voor dat het aquarium goed gerijpt is. Mede aquariumbewoners dienen klein en vredelievend te zijn. Yunnanilus cruciatus zweven soms in het midden van de bak, maar vaker wel dan niet, kun je ze in een hoek van 45 graden met hun kop naar beneden zien zwemmen terwijl ze het substraat afzoeken naar voedsel. Idealiter bestaat het substraat uit zacht zand om de gevoelige baarddraden te beschermen. Ondanks zijn wetenschappelijk naam (cruciatus betekend kwelling of marteling), zijn deze moderkruipers niet bijzonder op zichzelf en kunnen in grote groepen worden gehouden.

Dieet

Deze kleine modderkruipers hebben een verscheidenheid aan klein voer nodig. Bevroren artemia, watervlooien en cyclops worden graag gegeten. Ze eten ook wel kleine zinkende korrels, granulaat en fijn vlokvoer of droogvoer voor jonge vissen.

Watersamenstelling
pH: 6.0 – 7.0
Hardheid: zacht max dh: 12
Temperatuur: 22 – 27°C

Kweek

In gevangenschap zijn ze nog niet nagekweekt

Opmerkingen

Kunnen worden onderscheiden van andere soorten in hun familie door hun afgeronde buik, 14 tot 18 uitgesproken zwarte strepen op het lichaam, incomplete laterale lijn met 3 tot 10 schubben met porien, grote papillen op het midden van de lippen en 3-4 prominente inkepingen aan de zijkant van het kiewdeksel. Heeft 8 zich vertakkende rugvinstralen.

Auteur

Emma Turner – www.loaches.com

Copyright foto’s

Emma Turner – www.loaches.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cruciatus

Synoniemen

Micronemacheilus cruciatus, Nemacheilus cruciatus

Eerstbeschrijving

Hialmar Rendahl

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

3.5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Yunnanilus cruciatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *