Yaoshania pachychilus – Panda Modderkruiper

Yaoshania pachychilus oftwel Panda Modderkruiper blijft met maximaal 5-6 cm klein en is fraai zwart-wit getekend. De soort dient in een kleine groep te worden gehouden en stelt specifieke eisen aan de inrichting. Het heeft absoluut een stromingsbak nodig met een bodem van stenen, schoon en zuurstofrijk water, een sterke stroming en veel licht om de algen te laten groeien met daarin de organismen waar de soort van leeft.

Yaoshania pachychilus – Panda Modderkruiper

De Yaoshania Pachychilus is voor het eerst gevonden door Chen in 1980 en werd vernoemd naar de Dayaoshan, de berg waar de soort ontdekt werd. Pas sinds 2009 is de soort beschikbaar in de aquarium hobby. De soort behoort tot de familie van de steenkruipers (Balitoridae). In het Nederlands worden ze ook wel Panda Modderkruiper of Panda Goby genoemd.

Synoniem: Protomyzon pachychilus

Beschrijving

Het meest opmerkelijke aan deze soort steenkruiper is de print die de jonge dieren dragen. Aan deze opvallende zwart-witte print dankt de soort zijn informele naam; Panda Modderkruiper. Ieder exemplaar draagt een unieke print. Naarmate de vis ouder wordt, vervaagt het zwart-witte patroon en wordt dit vervangen voor een minder spectaculaire bruin-witte print. Ook deze is uniek bij ieder dier.

De vissen hebben een vorm die kenmerkend is voor steenkruipers. Hun morfologie is aangepast aan het leven in snelstromende rivieren en beekjes, vergelijkbaar met Sewellia en Beaufortia soorten. De borstvinnen van de panda modderkruiper zijn ontwikkeld om in snelstromend water op een steen te kunnen rusten.

Yaoshania pachychilus is een groepsvis en kan in aquaria gehouden worden in groepen van 4 of meer exemplaren. Het zijn vredelievende vissen, maar zullen onderling competitie vertonen over de plek waar het meeste voedsel te vinden is. De soort wordt 5 tot 6 centimeter groot. De mannen blijven iets kleiner en iets slanker dan de vrouwen.

Biotoop

Yaoshania pachychilus wordt enkel gevonden in enkele beekjes op de Dayaoshan in Zuid-China. Op dit moment zijn er slecht 3 vindplaatsen bekend, welke allemaal boven een hoogte van 500 meter liggen. Het water in deze beken is kristalhelder en het zuurstofgehalte erg hoog. De stroming wisselt met de seizoenen en de waterhoogte is doorgaans niet hoger dan 50 centimeter. Door het snel stromende water is er weinig zand of begroeiing in hun leefomgeving, welke vooral bestaat uit stenen en keien in verschillende groottes.

Het klimaat op de Dayaoshan is subtropisch en de temperaturen komen er niet onder de 15 graden Celsius. De vissen verdragen zeer hoge temperaturen in de zomer, maar een constant hoog zuurstofgehalte is zeer belangrijk.

Dieet

Zeer belangrijk voor de vissen is de aanwezigheid van een laag biofilm, welke ze graag van de stenen af eten. Dit laagje vormt, samen met zachte algen, het grootste deel van het dieet van de vissen.

In het aquarium eten veel dieren ook droogvoer en diepvriesvoer. Pas wel op met het voeren van muggenlarven en dergelijk voedsel. De vissen zijn niet gemaakt om langere tijd veel proteïnen binnen te krijgen.

Yaoshania pachychilus - Panda Modderkruiper - Volwassen
Yaoshania pachychilus – Panda Modderkruiper – Volwassen

Het Aquarium

Om een groepje Yaoshania pachychilus te huisvesten is een aquarium nodig met een bodemoppervlak van minimaal 60 x 30 centimeter. De hoogte van het aquarium is minder belangrijk, maar hoger dan 50 centimeter is af te raden. Een hillstream set-up met een doorstroomsnelheid van 15 tot 20x de inhoud van het aquarium is nodig om het water van voldoende zuurstof te voorzien. De vissen zijn niet gemaakt voor een hoog nitraat- en fosfaat gehalte, dus regelmatige waterwissels zijn aan te raden. Behalve dat het aquariumwater schoon en rijk aan zuurstof moet zijn, stelt de Panda Modderkruiper geen hoge eisen aan de waterwaarden, omdat deze in de natuurlijke leefomgeving van de vis erg kunnen schommelen, afhankelijk van het seizoen.

In het wild komt deze soort voor met Vanmanenia pingchowensis en Erromyzon sinensis. In het aquarium kan de soort samen gehouden worden met andere vredelievende vissen die een vergelijkbare stroming kunnen verdragen.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Over de kweek van deze soort is weinig bekend. Over het algemeen is het geen soort die commercieel gekweekt kan worden.

Vermoedelijk wordt de kweek bevorderd wanneer de temperatuur in het aquarium een periode zakt tot rond de 15 graden Celsius en daarna weer stijgt. De vissen leggen hun eieren onder een steen. Vermoedelijk graven ze hiervoor een hol, waarin ze de eieren leggen.

Video

Auteur

Pascal Fernhout-Klomp

Copyright foto’s

John S.
Ben Lee – Amiidae.com

Referenties

Seriouslyfish.com

Bijgewerkt op 27 januari 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pachychilus

Synoniemen

Protomyzon pachychilus

Nederlandse Namen

Karakter

Vredelievend

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Verzorging

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

2

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Yaoshania pachychilus – Panda Modderkruiper” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *