Xiphophorus mayae

Xiphophorus mayae is afkomstig uit het stroomgebied van de Rio Polochic,RioMatagua,en het land van herkomst is Honduras (Guatemala). Deze Xiphophorus soort valt onder de grote of zuidelijke zwaarddragers.

Xiphophorus mayae

De naam xiphophorus betekent in het Nederlands zwaarddrager, de naam mayae is afkomstig van een oude indianen stam. Vandaar de naam Xiphophorus mayae. Bij sommige vissoorten, geeft men er naar jaren onderzoek een andere naam aan. Dit is ook gebeurt met Xiphophorus mayae voorheen Xiphophorus helleri sp. ‘PMH’.

Het was al snel bekend dat deze helleri soort anders was dan de meeste andere Xiphophorus soorten. Dat vond Rosen zelf ook al in 1979 toen hij dit visje voor het eerst beschreef,daarom noemde hij het Xiphophorus sp ‘PMH. Hij is onderzocht en later pas op naam gebracht door Meyer & Schartl en van een eigen naam voorzien in 2002. Bij ons is hij ook onder de naam vijf streep helleri bekend geweest,en bij vele heet hij nog zo. Tel de rijen strepen maar verticaal van onder naar boven dit zijn er vijf vandaar deze naam. Bij de gewone Xiphophorus helleri zijn dit er meestal maar 3.

Herkomst

Xiphophorus mayae is afkomstig uit het stroomgebied van de Rio Polochic, Rio Matagua en het land van herkomst is Honduras (Guatemala). Deze Xiphophorus soort valt onder de grote of zuidelijke zwaarddragers. Hieronder vallen verder ook nog de volgende zwaarddragers:

Aangezien de Xiphophorus helleri een zeer groot verspreidings gebied heeft van ruim 1000 km, heeft zich in de loop van de evolutie heeft de Xiphophorus vele verschillende type’s en vormen aangenomen. Alle helleri soorten zijn ook nauw verwant aan elkaar, behalve uit het Catemaco, deze blijkt meer af te wijken van de anderen. De Alvarez zwaarddrager (Xiphophorus alvarezi) lijkt het meest verwant te zijn met de Xiphophorus mayae.

Grootte

De Xiphorus mayae is een van de grootste onder de Xiphophorus soorten en kan wel 9,5 cm groot worden. Dan heeft men het natuurlijk wel over een wildvang exemplaar, bij mij worden ze meestal niet veel groter dan een cm of 8. Gelukkig kon ik het afgelopen jaar via Mijnheer Macalester uit Engeland aan grotere dieren komen.

De jongen afkomstig van dit koppel zijn al meteen stukken groter dan van mijn andere stam. Ook groeien ze veel sneller dan mijn andere vissen, zo zie je maar dat je uit moet kijken met inteelt. Dat ze in een aquarium minder snel of kleiner worden ligt natuurlijk aan de omstandig heden waarin u de vissen heeft zwemmen. Denk hierbij dan aan de grote van uw aquarium het voedsel aanbod en de temperatuur in uw aquarium.

Beschrijving

De Xiphophorus mayae heeft vier a vijf horizontale lijnen en werd vaak onder de leden van Poecilia Nederland (levendbarende vereniging) vijf streep helleri genoemd. Het is een zeer verdraagzame zwaarddrager, die zeker ook in de wat grotere aquariums gehouden dient te worden (120 cm en groter).

Ik had ze in het verleden in een aquarium van 80 cm zwemmen,maar dit bleek echt veel te klein te zijn. Nu zwemmen ze in een aquarium van 120 cm en het gaat stukken beter met ze. Deze zwaarddrager werd in het verleden erg veel gehouden,maar door teveel nieuwere soorten waren wij ze kwijt geraakt. Gelukkig vingen Cor van de Sande en Jaap Jan de Greef ze later weer terug in Rio de la Pasion in Guatemala.

Deze twee heren brachten ze weer naar Nederland gelukkig had Artis ze ook in een speciaal fok programma opgenomen anders hadden wij ze weer kwijt geraakt in ons land. Ik kreeg deze Xiphophorus mayae van Ludo Couvreur die ik er tot de dag van vandaag erg dankbaar voor ben. Kees de Jong is het afgelopen jaar in de U.S.A geweest en ook daar zijn ze erg schaars geworden. Er werd daar op een Levendbarende symposium meer dan 30 euro per koppel neergelegd.

Xiphophorus mayae
Xiphophorus mayae

 

Gelukkig is dat in Nederland anders en kunnen de meesten mensen ze voor minder krijgen waaronder ik zelf.
Dit soort kweek ik samen met een vriend van mij Johan Ezeman en mocht het bij hem of mij mis gaan kunnen wij bij elkaar terug vallen. Mijn passie ligt het meest bij de groep Xiphophorussen dit samen met verschillende vangplaatsen van Poecilia reticulata’s.

Gelukkig bezit ik een ruim aantal aquariums en heb best veel verschillende Xiphophorussen rond zwemmen. Deze wil en moet ik proberen in stand te houden voordat ze zo dadelijk helemaal niet meer bestaan. Dit heb ik ook Ludo Couvreur beloofd en ik zal er alles aandoen om dit waar te maken. Deze hobby gaat natuurlijk niet vanzelf het gaat echt met vallen en opstaan en ik heb de laatste 10 jaar erg veel geleerd.

Mocht u ooit in het bezit komen van zo een zeldzame vis soort wees er a.u.b erg zuinig op. Het verleden heeft wel laten zien dat je ze zo ook weer kwijt bent uit Nederland. Hoe houdt ik nu deze mooie Xiphophorus:

Ik heb voor de Xiphophorus mayae een aparte aquarium van ruim 120 cm bij 40cm bij 50 cm en deze is net ruim genoeg voor deze mooie vissen soort. Xiphophorussen moet je natuurlijk altijd apart houden van andere Xiphophorussen anders kruisen deze zich met elkaar en krijgen we hybride. Dit wil men natuurlijk voorkomen dus zorg dat ze op geen enkele manier in een andere aquarium kunnen springen. En gebruik voor iedere aquarium een ander schepnetje anders kan er een klein jong per ongeluk meegenomen worden en is de ramp niet te over zien.
Tip: Zet je vis netjes weg in een emmer water met halemiet( bij iedere dieren speciaal zaak verkrijgbaar) zo voorkom je kruisbesmetting.

Ik houdt mijn zwaarddragers samen met alleen Poecilia retuculata afkomstig uit verschillende vang gebieden.
Dit omdat dit het beste samen gaat,Poecilia reticulata’s zwemmen boven en zwaarddragers nemen het onderste gedeelte van het aquarium in beslag. Jongen van zwaarddragers duiken meestal naar beneden en jongen van guppy’s duiken juist naar boven. Hierdoor is de kans minder dat de jongen opgegeten worden door de andere vissen.

Verder in mijn bakken komt u of kreeftjes tegen of corydorassen deze ruime het overtollige voedsel op. Ook heb ik om wat algen groei te voorkomen een koppel Ancisterussen rond zwemmen. Verder heb ik niks anders rond zwemmen in mijn aquariums op deze manier blijven de meeste jongen in leven. Dit is mijn doel van het kweken maar mocht u een gezelschap aquarium houden dan kan deze vis daar natuurlijk goed bij gehouden worden. Om nog net iets meer jongen over te houden, drijft er in mijn aquarium een klein pennen bakje of staat dat op de bodem,hierdoor kunnen wel de jongen erin weg duiken maar niet de ouders.

Verder is mijn aquarium vol ingericht met erg veel zuurstof planten een binnen filter en een bruis steentje,deze zorgen voor een goede doorstroming in mijn aquarium en houden mij boven laag vrij van zuren en vetten afkomstig van voedsel. Mijn temperatuur in mijn aquarium varieert tussen de 24 graden en 28 graden dit omtrent in welk seizoen wij ons bevinden. Zomers is het natuurlijk gauw warm en in de winter houdt ik door middel van een thermostaat mijn temperatuur op 24 graden Celsius. De ph is 7 en mijn kh probeer ik op 8 te houden helaas is het Amsterdams leiding water gauw te laag wat KH betreft dus vul ik dit aan met een KH plus middeltje. Verder verschoon ik iedere week ongeveer 10% van mijn water dit doet de groei en de bevruchting van mijn vissen erg goed.

Xiphophorus mayae
Xiphophorus mayae

 

Voedsel

Bij mij moet voedsel van een zeer hoge kwaliteit zijn dat komt het kweken nu eenmaal ten goede. In dit voer moet de samenstelling hoog aan eiwitten, mineralen, proteïnen en vitamines zijn. Helaas beknibbelen de meeste aquarium houders juist op dit onder deel zodat men denkt dat u veel geld bespaart. Mijn mening is echter neem voedsel wat eventueel wat duurder is waar veel vitamines, mineralen, proteïne in zit. En zorg ervoor dat er bij de jongen veel eiwitten in het voedsel zit, dit bevorderd de groei en vitaliteit van uw jongen vissen. Ook de volwassen exemplaren moeten goed voedsel tot zich kunnen nemen,met genoeg proteïne,vitamines en mineralen.

Mij is vooral opgevallen dat uw vissen minder gestrest zijn beter groeien en betere weerstand hierdoor onder vinden.
Dit voorkomt akelige ziektes waardoor u uw stam met vissen in een keer kwijt kunt raken. En het scheelt heel erg veel aan medicijn kosten en dergelijke dus wat is nu uit eindelijk goedkoper vraag ik u?????

Pas op geef uw vissen nooit teveel voer in een keer maar verdeel het in verschillende keren. Waardoor het voedsel blijft liggen en uw water zuur kan gaan worden hierdoor sterven de meeste vissen. Ook niet teveel vet voer geven a.u.b ( bv encytree’en) hiervan kunnen uw vissen te dik worden en zult u geen jongen meer krijgen. In de natuur hebben u vissen ook niet iedere dag volop eten dus overdrijf niet.

Xiphophorus mayae
Xiphophorus mayae

 

Kweek van de Xiphophorus mayae

Het beste resultaat heeft u als u vissen van verschillende leeftijden bij elkaar heeft zwemmen, dit voorkomt canabalisering. Er staat in vele boeken en literatuur beschreven dat ze meer dan 100 jongen per keer werpen. Dit zal misschien in de natuur gebeuren, bij mij echter werpen ze meestal niet meer jongen dan een stuk of 30. Dit gebeurt meestal iedere 28 dagen maar er kunnen soms erg veel verschillen tussen zitten. Waardoor dit verschijnsel optreedt weet ik zelf niet, meestal krijg ik de meeste jongen na de zomer perioden waarin natuurlijk de sterkste zijn over gebleven.

De jongen groeien rustig en zijn na een maand of 6 geslachts rijp maar ze blijven door groeien tot zeker hun 1,5 jarige levens jaar. Na een jaar zijn uw vissen op hun mooist en zorgen weer voor nieuwe nakomelingen en ga zo maar door.

Hopelijk heb ik u warm kunnen maken voor de hobby levendbarende en via mij site u iets heb kunnen leren. Mocht u interesse hebben in zeldzame levendbarende neem eens contact op met Poecilia Nederland. Deze vereniging heeft zich het doel gesteld om zeldzame levendbarende in stand te houden.

Verder bedank ik vooral:
Ludo Couvreur en Kees de Jong voor al hun mooie vissen die ik in mijn aquarium heb zwemmen.

 

Auteur

Leo van der Meer – Leo’s Aquarium

Copyright foto’s

Leo van der Meer

Extra literatuur

Meyer,M.K&M.schartl 2002.Xiphophorus mayae,a new species from Guatemala.ichtyol.explor-Freschwaters,13:59-

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

mayae

Herkomst

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

Broedgedrag

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xiphophorus mayae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *