Xiphophorus alvarezi

De Xiphophorus alvarezi is een van de wat moeilijkere Xiphophorus soorten die er te kweken zijn. Bij mij duurde het ruim een jaar voor ik het een beetje in de gaten begon te krijgen, en mondjesmaat wat jongen hiervan heb rondzwemmen.

Wetenschappelijke Beschrijving Xiphophorus alvarezi

Beschrijving : Rosen,D.E.(1960) Middle-American poeciliid fisches of the genus Xiphophorus.Bull.Florida State Mus.,biol.sci.,vol.5, no.4:pp57-242.
Synoniem: Xiphophorus helleri alvarezi Rosen 1960.
Nederlandse naam : Xiphophorus alvarezi.
De naam Alvarezi is afkomstig van prof. Jose’ Alvarez hier is de naam alvarezi van
afgeleid.

Verspreiding

Het hooglandbekken in Chiapas;Mexico en Huehuetenago; El quiche an Alta Verpaz:Guatemala.

Het verspreidings gebied van verschillende Xiphophorus soorten bestaat uit noordelijke en zuidelijke Xiphophorussen. De Xiphophorus alvarezi is er een van de zuidelijke Xiphophorus soorten. De Xiphophorus alvarezi komt voor in Rio Santo Domingo,chaipas in Mexico. Er betaan twee soorten in deze groep de rode of gele vorm.

Grootte :Mannen 6 cm en de vrouwen 7,5 cm.

 

Xiphophorus alvarezi man
Xiphophorus alvarezi man

Verzorging en kweek

Dit is een van de wat moeilijkere Xiphophorus soorten die er te kweken zijn. Bij mij duurde het ruim een jaar voor ik het een beetje in de gaten begon te krijgen, en mondjesmaat wat jongen hiervan heb rondzwemmen.

Wat mij vooral is op gevallen dat je de groep beter niet te groot moet laten zijn. Mijn groep bestaat uit 4 vrouwen en 2 mannen. Hiervan is een man zeer dominant en jaagt de andere man steeds bij de vrouwen weg. Op het moment dat hij zijn kans krijgt maakt het tweede mannetje hiervan natuurlijk volop gebruik.

Ook zwemmen er wat jongen in het rond,in deze bak zwemmen ze samen met de Surinamer guppen deze zijn guppen afkomstig van Fred Poeser. Op de bodem zwemmen verschillende Corydoras aeneus de albino vorm.

 

Xiphophorus alvarezi - man rode vorm
Xiphophorus alvarezi – man rode vorm

Om de algen op te ruimen zwemt er een Steurisoma areum (algeneter) rond.

Het Aquarium

Mijn aquarium is 100 cm bij 40 cm bij 40 cm. Verder bevinden zich in mij aquarium verschillende kunstplanten. Ook natuurlijk wel wat verschillende levende planten. Planten en ik gaan niet altijd samen hier weet ik de reden niet van.

Verder gebruik ik een binnenfilter en een pomp met wat bruissteentjes vooral zomers aan te bevelen.

Op de grond heb ik rivieren zand bij iedere bouwmarkt te verkrijgen. Deze Xiphophorus soort houdt zich meestal op de bodem of net halverwegen het aquarium op.

De temperatuur varieert tussen de 22 tot 24 graden hier voelen de xiphophoruusen zich het beste thuis. Mijn dieren zijn afkomstig van Ludo Couvreur (lid van Poecilia Nederland) en zijn werkelijk prachtig van kleur en type.

Na mijn mening worden deze vissen zelden ouder dan 2 jaar maar dan hebben ze meteen ook voor een paar nestjes gezorgd. De jongen dieren zijn na ongeveer 5 a 6 maanden geslachtsrijp. Maar het duurt echter meer dan 1 jaar voor ze volwassen zijn. De vrouw is hoog van bouw en de man is slanker en ranker van bouw. Wat ik u wel wil vertellen dat ze behoorlijk hard kunnen zwemmen dit maakt het fotograferen hiervan echt moeilijk.

Kweek van de Xiphophorus alvarezi

Als de vissen zich lekker thuis voelen en goed worden verzorgt. Dan gaat de man en de vrouw zeer snel over met het voortplanten van zijn soort. Dit doet hij door sierlijk te dansen rondom het vrouwtje. Hij zwemt dan naast het vrouwtje en ervoor en maakt zich zeer mooi om het vrouwtje te versieren en over te gaan op het geslacht gemeenschap. ( Dit mooie schouwspel trekt mij erg aan in deze vis, vandaar mij passie voor Xiphophorussen)

Hiervoor zwemt hij naast het vrouwtje en door middel van hun gonopodium gaat hij over op het gemeenschap spel.
Na een week of 4 krijgt het vrouwtje in het beste geval tussen de 20 en 40 jongen. Deze groeien dan weer in ongeveer 1 jaar uit tot schitterende soort genoten van hun ouders.

Het voedsel

Ik gebruik veel verschillende soorten voer voor deze schitterende Xiphophorussen. Als droogvoer gebruik ik Spirulina vlokken vermengd met artemia vlokken en wat krachtvoer. Hier meng ik dan wat gedroogde muggen larven door met in iedere vijver zaak verkrijgbare gedroogde waterinsecten ook voeg ik extra wat mineralen en vitamines toe. Dit hoeft natuurlijk niet maar hier heb ik zelf de beste resultaten mee bereikt.

Doordat ik de hele groep in een bak heb zitten geef ik de vissen Artemia naupelien. Dit is vooral bedoeld voor de jongen vissen de ouders vinden het ook erg lekker natuurlijk. Verder geef ik ze wat diepvries voer en soms verse rode,witte en zwarte muggen larven. Als ik zomers de sloten af struin met mijn schepnetje geef ik ze mysis, rode watervlooien en cyclops mits ik deze natuurlijk kan vangen.

Xiphophorus alvarezi-2-mannen-rood-en-normaal

Een foto van een rode en een gewone man van X.alvarezi

Literatuur

Swordtails and platties van dr.Herbert R.Axelrod en mr. Lothar Wischenath.
Lebendgebarende Zierfische vanArten der Welt.
En Poecilia special juli 2005 geschreven door Kees de Jong,Lars de Liefde,Jan de Moree, Rob Slinger en Leo van der Meer.

Xiphophorus alvarezi

Xiphophorus alvarezi4

Xiphophorus alvarezi6

Xiphophorus alvarezi_2_strijdende_mannen

Xiphophorus alvarezi mannen in gevecht:

Xiphophorus alvarezi_mannen_in_gevecht

Bron: leo-aquarium.blogspot.nl

Auteur

Leo van der Meer – leo-aquarium.blogspot.nl

Copyright foto’s

Leo van der Meer

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

alvarezi

Herkomst

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

10

GH maximum

20

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xiphophorus alvarezi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *