Xenotilapia ornatipinnis

Xenotilapia ornatipinnis is een vreedzame bodem bewonende cichlide die in kleine groepjes gehouden kan worden. Het aquarium moet voorzien zijn van een zandige bodem met hier en daar wat stenen die als afbakening voor een territorium kunnen dienen.

()

Xenotilapia ornatipinnis

Xenotilapia ornatipinnis is voor het eerst beschreven in 1901 door Boulenger. De familienaam Xenotilapia is op te breken in twee woorden. Xenos komt van het oud Griekse xenos en betekent vreemd. Thiapa is afkomstig uit de lokale Afrikaanse taal en betekent vis. Samengevat bestaat deze familie dus uit vreemde vissen. De soortnaam ornatipinnis is ook op te breken in twee woorden. Ornatus is afkomstig uit het Latijn en betekent mooi of knap, pinnis is eveneens Latijn en betekent vin. Dit is een verwijzing naar de fraai gekleurde rugvin die de mannen hebben.

Synoniem: Xenotilapia ornatipinus.

Beschrijving

De mannen van deze soort kunnen een lengte bereiken van zo’n 13 centimeter. De vrouwen blijven doorgaans wat kleiner en worden niet groter dan een centimeter of 10. Wat direct opvalt aan de Xenotilapia ornatipinnis zijn de grote ogen. Dit verraadt al een beetje dat deze soort zich voornamelijk ophoudt in wat dieper water. De kleur is zilver/grijs/beige op de flanken. De mannen hebben in hun rug-, anaal- en staartvinnen een gele en soms een zwarte streep. De rugvin is paarlachtig van kleur. Afhankelijk van de richting van het licht zie je andere kleuren.

Herkomst

Het verspreidingsgebied van Xenotilapia ornatipinnis omvat de noordelijke helft van het Tanganyikameer. Ze leven bij voorkeur boven de zanderige gebieden van het meer. Je kunt ze doorgaans vinden boven het zand op dieptes van 10 tot 60 meter maar het record staat op 160 meter diepte. Waarschijnlijk zoeken ze gedurende de dag dieper water op en komen ’s nachts wat meer naar boven.

Dieet

In het wild voedt Xenotilapia ornatipinnis  zich met copepoden en muggenlarven. In het aquarium kun je ze voeren met levend en diepvriesvoer zoals Artemia, zwarte muggenlarven etc. Wissel het diepvries of levend voer af met vlokken en granulaat.

Het Aquarium

Xenotilapia ornatipinnis is een vreedzame bodem bewonende cichlide die in kleine groepjes gehouden kan worden, denk hierbij aan 6 tot 8 exemplaren. Gebruik hiervoor een aquarium vanaf 130 centimeter. Het aquarium moet voorzien zijn van een zandige bodem met hier en daar wat stenen die als afbakening voor een territorium kunnen dienen. Het is aan te raden om meer dan een man te houden aangezien ze anders hun mooiste kleuren niet laten zien. Ze zijn vrij schrikachtig, onverhoedse bewegingen moeten vermeden worden.

Kweek van de Xenotilapia ornatipinnis

De kweek van de Xenotilapia ornatipinnis is niet moeilijk. Als de eieren worden afgezet worden ze snel door het mannetje bevrucht, waarna ze door het vrouwtje in de bek worden genomen. Een legsel bevat doorgaans tot zo’n 50 eieren.

Na 18 dagen verlaten de jongen de bek waarna ze op zichzelf zijn aangewezen. Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën en fijnwreven vlokken. Met voldoende waterwissels en voer van goede kwaliteit groeien de jongen binnen een jaar uit tot een lengte van zo’n acht centimeter. Rond deze tijd zijn ze zelf ook weer in staat zich voort te planten.

Video

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Fishbase.org
Back to Nature Gids voor Tanganyanika Cichliden – pagina 186 – Ad Konings
Tanganyika Cichliden – Soren Neergaard
Cichlidae.com

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Tribus

Soortnaam

Synoniemen

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum