Xenotilapia leptura

Buiten de paartijd vormen Xenotilapia leptura kleine scholen. Tijdens de paartijd vormen ze paartjes en vormen dan ook een territorium.

Xenotilapia leptura

Buiten de paartijd vormen Xenotilapia leptura kleine scholen. Tijdens de paartijd vormen ze paartjes en vormen dan ook een territorium. Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat spleten en holen ontstaan. De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Synoniemen: Asprotilapia leptura, Asprotilapia leptula, Asprotilapia taeniurus.

Herkomst

Tanganyikameer

Dieet

In de natuur schrapen ze de algen van stenen af. Bij afwezigheid daarvan kan men ze levend- of diepvriesvoer geven. Groenvoer mag echter niet ontbreken.

Kweek van de Xenotilapia leptura

De kweek van de Xenotilapia leptura is niet moeilijk.  De eieren worden in een tevoren gegraven kuil afgezet en bevrucht. De eieren worden daarna door het vrouwtje in de bek genomen. Tezamen  wordt het (kleine) territorium verdedigd. Na ongeveer zes dagen worden de rollen omgedraaid en neemt dus het mannetje de eieren in de bek. Het vrouwtje wordt hierna zeer agressief bij de verdediging van het territorium. Na ongeveer 13 dagen verlaten de jongen voor de eerste keer de bek van de vader. De broedzorg houdt dan nog niet op. Beide ouders blijven de jongen intensief verzorgen en bewaken. Bij gevaar vluchten de jongen steeds in de bek van de ouders. De jongen groeien vrij snel.

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

leptura

Herkomst

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xenotilapia leptura” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *