Xenotilapia flavipinnis

De Xenotilapia flavipinnis kent vele varianten, afhankelijk van de vangstlocatie. Het is een scholenvis dus in een groep houden van minimaal 6 stuks.

Xenotilapia flavipinnis

Xeno betekent vreemd, tilapia is afgeleid van thiape, het woord voor vis/cichlide in de inheemse Tswana-taal en is ook de verzamelnaam waar deze soort onder valt. flavipinnis betekend straalvinnig.

Beschrijving

Deze prachtige vis is een aanwinst in uw aquarium. Ik heb deze mogen aanschouwen in een aquarium van een vriend. Daar toonden ze het volgende, het filteren van zand op zoek naar voedsel. De kleuren pracht die ze vertonen vind ik persoonlijk het mooist van deze kleine soort. Zoals ik ze zou houden is het een groep van minimaal 6 vissen omdat het echt een scholenvis is. Geef deze vissen de ruimte.

Herkomst

Tanganyika meer. Ze komen voor in het gehele Tanganyika meer in de overgangszones van rotsen en zand bodem. Daar bewonen ze de zanderige ondiepe gebieden in het meer.

Gedrag

De Xenotilapia flavipinnis is niet echt een agressieve soort maar kunnen wel wat bakkeleien als ze in een groepje leven. Hou deze vissen in een groep van minimaal 6 stuks.

Voedsel

Ongewervelden, diepvries en levend, witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, plantaardig voedsel etc. Jongen kunnen gevoerd worden met fijne opkweek voer of vlok voer enz.

Kweek van de Xenotilapia flavipinnis

De ouders worden zo’n 9 cm. Dit is een maternale muilbroeder, het vrouwtje broed de eieren uit de komende 9 a 10 dagen waarna ze de broedzorg overdraagt aan het mannetje die de broedzorg de volgende 5 a 7 dagen voortzet. Deze dieren hebben geen grote afzet plek nodig waardoor de kans op roof zeer klein is omdat de ouders daar heel goed op letten. Beide ouderdieren beschermen de jongen.

Aquarium

Minimaal aquariummaat 120x50x50 centimeter. Kan in een kleine groep gehouden worden.

Video

Auteur

John Ponsen

Copyright foto’s

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)
John Ponsen

Bronnen

Ad konings – Back to nature gids voor tanganyika cichlide eerste en tweede editie.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

flavipinnis

Herkomst

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xenotilapia flavipinnis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *