Xenentodon cancila

Xenentodon cancila is een roofzuchtige scholenvis die alleen maar met andere vissen samen kan worden gehouden die even groot zijn.

Xenentodon cancila

Xenentodon cancila is een roofzuchtige scholenvis die alleen maar met andere vissen samen kan worden gehouden die even groot zijn. Ze zijn redelijk schrikachtig bij plotselinge beweging en aan- en uitschakelen van licht. Ze springen dan ongecontroleerd op en kunnen grote beschadigingen aanbrengen. Het is ook aan te bevelen om dekruiten aan te brengen. Ze hebben veel vrije zwemruimte nodig in grote aquaria. Aan de randen en achtergrond kan het aquarium worden beplant. Een toevoeging van zeezout (1 gram per liter) is aan te bevelen.

Synoniemen: Esox cancila, Belone cancila, Xenenthodon cancila, Belone graii, Esox indica, Esox hindostanicus, Xenentodon canciloides.

Herkomst

Azie; De Xenentodon cancila kent een enorm verspreidingsgebied en komt voor in een groot aantal landen. Je kunt ze vinden in Bangladesh, Bhutan, Cambodja, India, Maleisië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Thailand en Vietnam.

Dieet

Als voer moet fors levend voer worden gegeven in de vorm van vissen.

Kweek van de Xenentodon cancila

De kweek van de Xenentodon cancila in het aquarium is moeilijk. Er is een groot aquarium nodig. De soort is niet erg productief.  Gedurende een aantal dagen worden dagelijks 10-15 eieren tussen planten afgezet. De jongen komen na 10 dagen uit en kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Video

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Enrico Richter – Amazonpredators

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Xenentodon cancila” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *