Vesicularia montagnei – Christmas Moss

Vesicularia montagnei beter bekend als Christmas Moss is een soort die kan worden gebruikt als drijfplant of kan worden vastgeprikt op hout of achterwand.

Vesicularia montagnei – Christmas Moss

Vesicularia montagnei is een mossoort en behoort tot de familie Hypnaceae. De soort wordt ook wel Christmass Moss genoemd. Dit omdat de structuur van de zijtakken ervoor zorgt dat ze elkaar overlappen en naar beneden hangen, net als een kerstboom. Dit onderscheid hem van Taxiphyllum barbieri, Javamos. Door deze interessante vorm is het een van de meest gebruikte mossen in het aquarium.

Christmass Moss is niet alleen fraai om te zien, door de fijne vertakkingen biedt het ook onderdak aan microscopisch klein dierlijk leven. Als je jonge vissen hebt, kunnen die tussen het mos zelf op zoek gaan naar wat eetbaars. Daarnaast kunnen de kleine en jonge visjes er natuurlijk prima in schuilen. Een dicht Christmass Moss tapijt onttrekt de kleine visjes al snel aan de aandacht van grotere vissen.

Beschrijving

Hoewel de vertakking lijken op een kerstboom, groeit dit mos niet in de hoogte maar meer horizontaal. Als het geen obstakels tegenkomt kan het vrij breed worden. Je kunt het dan ook heel goed gebruiken om er een tapijt of muur van mos van te maken.

De “bladeren” van Christmass Moss zijn heel kort, zo ongeveer 1,5 millimeter lang en groeien onder een rechte hoek ten opzichte van de stengel. Uitvergroot lijken deze bladeren wel wat op een varen. Deze mossoort groeit overigens niet heel erg snel.

Zoals bij de meeste mossen, heeft Vesicularia montagnei een rhizoom (wortelstok) die zich hecht aan een oppervlak. Uit de rhizoom groeien de stengels waaruit de bladeren groeien. Deze plant haalt dan ook voeding uit het water via de stengels en bladeren en niet zozeer met wortels.

Biotoop

Christmass Moss is afkomstig uit Azië. Het groeit met name in de tropische delen van de Filipijnen, India, Japan en Thailand. Ook in het wild groeit het doorgaans onderwater op wat beschaduwde rivierbanken en kleinere riviertjes. Het hecht zich aan rotsen, takken en in het water gevallen boomstronken.

Het Aquarium

Doordat het mos kan hechten aan vrijwel elk oppervlak, kun je het zo’n beetje overal in het aquarium plaatsen. Doordat het langzaam maar zeker groeit, wordt het meestal gebruikt tegen de achterkant of zijkant van het aquarium. Je kunt dan een muur van mos creëren. Hiervoor kun je een stukje gaas over het mos spannen waar het houvast heeft terwijl het door het gaas heen groeit.

Een andere geschikte plek in het aquarium is vastbinden op hout. Met wat vislijn of Moss Cotton (biologisch afbreekbaar zacht draad) bindt je een plukje mos aan hout. Na verloop van tijd hecht het rhizoom aan het hout. Hierna kan de vislijn worden verwijderd. Het mos groeit dan langzaam door aan het hout. Door zijn uiterlijk wordt het op deze manier ook vaak gebruikt in Aqua Scapes.

Vesicularia montagnei groeit het best bij temperaturen van 19 tot 25 graden. De ph mag liggen tussen de 6.0 en 7.5.

Plantenvoeding

Hoewel plantenvoeding en Co2 niet strikt noodzakelijk zijn voor Christmas Moss raden we dit wel aan. De plant groeit zonder plantenvoeding erg langzaam. Met wat meer licht, toevoeging van Co2 en vloeibare plantenvoeding groeit het wat sneller waardoor de plant er mooier uitziet en minder last krijgt van algen. Met voldoende licht, Co2 en plantenvoeding groeit Christmas Moss ook veel voller uit.

Vesicularia dubyana - Christmas Moss Close up
Vesicularia dubyana – Christmas Moss Close up

Onderhoud en vermeerderen

Zorg dat het water wat langs het Christmas Moss kan stromen. Hierdoor krijgt het mos de kans om wat voeding uit het water op te nemen. Stilstaand of vervuild water zorgt voor alg vorming in het mos en dat is bijna niet meer weg te krijgen. Zodra er algen in het mos groeien zal het mos meestal langzaam afsterven

Om het mos in goede conditie te houden moet het af en toe gesnoeid worden. Met een schaar, knip je het mos wat terug naar waar het is vastgegroeid. Hiervandaan groeit het weer uit met nieuwe scheuten.

Om het mos vrij te houden van vervuiling ga je met je vinger door het mos en schud je eventueel opgehoopt vuil los. Als alternatief kun je ook een schoonmaak ploeg inzetten in de vorm van bijvoorbeeld Vuurgarnalen. Zij eten het mos niet maar poetsen wel kleine eetbare deeltjes van het mos af.

Vermeerderen

Je kunt Vesicularia montagnei  eenvoudig vermeerderen door aan de basis van het mos een pluk los te maken van de rest van de plant. Zorg dat je wat wortelstok meeneemt. Deze pluk kun je op een andere plek weer vastmaken met een stukje gaas of vislijn. Het mos groeit vanzelf weer vast en vormt langzaam maar zeker weer zijn eigen kolonie.

Christmas Moss kopen

Christmas Moss wordt meestal aangeboden in kleine bakjes. Kijk goed naar het mos in het bakje. Het moet goed vochtig zijn en het mos moet een frisse uitstraling hebben. Als het te lang heeft gestaan groeit het in het aquarium heel moeilijk. Een verse pluk om mee te beginnen is veel beter en geeft je meer plezier!

Conclusie

Als je op zoek bent naar een bijzonder fraai mos dan is Christmas Moss zeker een aanrader. Het is niet zo makkelijk te onderhouden als Javamos maar het heeft wel een bijzondere uitstraling. Zeker voor aqua scapes waar veelal wordt gewerkt met veel licht, Co2 en plantenvoeding is dit mos heel goed bruikbaar!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
Tropica.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

montagnei

Verzorging

Zone

Herkomst

Hoogte minimaal

10

Hoogte maximaal

15

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vesicularia montagnei – Christmas Moss” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *