Tropheops microstoma
Tropheops microstoma is in 1935 beschreven door Trewavas. De geslachtsnaam Tropheops is afgeleid van het Tropheus geslacht uit het Tanganyikameer. Tropheus is daarbij gecombineerd met het oud Griekse ‘ops’ wat oog betekent. In deze combinatie betekent het zoiets als ‘lijkt op Tropheus’. De soortnaam microstoma is op te breken in twee woorden. Micro betekent ‘klein’ en ‘stoma’ betekent ‘mond’, een verwijzing naar de veel kleinere mond van deze soort in vergelijking met die van Tropheops tropheops.
Beschrijving
In het wild bereiken de Tropheops microstoma mannen een totale lengte van zo’n 12 centimeter. Doordat we in het aqurium meer en krachtiger voer geven, kunnen ze in gevangenschap uitgroeien tot zo’n 14 centimeter. De vrouwen blijven met hun 10 centimeter wat kleiner.
Volwassen mannen kleuren blauw met donkerblauwe tot zwarte verticale strepen. Vier daarvan zijn zeer duidelijk zichtbaar. De rug- en staartvinnen zijn afgezet met een gele rand. Op de anaalvin heeft de man een aantal eivlekken.
De mannen zijn territoriaal en verdedigen hun territorium tegen andere Tropheops microstoma mannen.
De blijven zoals gezegd wat kleiner. Hun kleurstelling is een wat saaie zilver/grijze kleur met daarop iets donkerder de lichtbruine strepen.
Biotoop
Deze soort komt alleen voor in het Malawimeer. Ze hebben de voorkeur voor kalm water in beschutte baaien. Ze komen voor in de baaien Monkey Bai, Mvunguti, rond Domwe Island en Otter Point.
Ze bewonen de overgangszone van zand naar rotsen. Zowel boven oppervlaktes met als zonder sediment. Ze komen het meest voor op dieptes van 5 tot 25 meter.
Dieet
In het wild voedt Tropheops microstoma zich voornamelijk met algen. Met hun sterke kaken pakken ze de algenstrengen (aufwuchs) die groeien op de rotsen van het Malawimeer. Met hun lichaam en kop schudden ze waardoor ze de algen losscheuren van het substraat. Tussen de algenstrengen leven ook kleine ongewervelden. Bij onderzoek naar deze soort vonden ze dan ook kleine hoeveelheden ongewervelden terug in de maaginhoud.
In het aquarium kun je ze voeren met hoofdzakelijk algrijk voer zoals spirulina vlokken. Spaarzaam voeren met wat artemia, mysis of kleine hoeveelheden fijngehakte garnalen is mogelijk.
Het Aquarium
Het aquarium voor Tropheops microstoma moet minimaal 150 centimeter lang zijn om ruimte te geven aan één man met meerdere vrouwen. De mannen hebben een territorium en kunnen alleen in veel grotere aquariums samengehouden worden.
Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Gebruik rotsen waartussen kieren, spleten en holen worden gemaakt. De man maakt hier zijn territorium. De vrouwen gebruiken de schuilmogelijkheden om zich af te kunnen zonderen en te ontsnappen aan de aandacht van de man.
Waterwaardes
Het water in het aquarium mag een temperatuur hebben tussen de 22 en 26 graden Celsius. Hou bij voorkeur de pH tussen de 7.5 en 8.5.
Kweek van de Tropheops microstoma
Voor de kweek van Tropheops microstoma is geen speciaal kweek aquarium nodig. Ze kunnen zich voortplanten in een aquarium met andere soorten aanwezig.
De man kiest een plek uit waar hij wil paaien. Hij probeert de vrouwen mee te lokken naar deze plek. Dit doet hij door zijn mooiste kleuren te laten zien. Hij zwemt voor de vrouwen langs en toont zijn flank met trillende bewegingen.
Als de vrouw meegaat om te paaien, cirkelen ze om elkaar heen. De vrouw legt een ei, draait zich om en neemt het ei in haar muil. De man cirkelt ondertussen met haar mee. Hij wrijft zijn anaalvin, met eivlekken, over het substraat. De vrouw denkt dat het eieren zijn en hapt er naar. De man laat wat hom los en bevrucht daarmee de eieren.
Na het paaien trekt de vrouw zich terug tussen de rotsen. In haar muil broedt ze de eieren uit. Je kunt aan de keel van de vrouw zien, dat deze veel groter is geworden. Hierin bevinden zich eerst de eieren en daarna de jonge visjes.
Na zo’n 4 dagen komen de eieren in haar muil uit. Ze laat de jonge visjes echter nog niet los. Ze teren op hun eidooierzak tot zo’n 21 dagen na het paaien. Hierna worden de jongen losgelaten en moeten ze voor zichzelf zorgen.
De jonge visjes groeien snel en zijn na zo’n 8 tot 12 maanden geslachtsrijp.
Opgroeien van de jonge Tropheops microstoma
In een gemengd aquarium blijven er helaas niet heel veel jonge visjes in leven. De andere vissen zien de pas losgelaten visjes als voer. Als je meer jonge visjes wil grootbrengen dan heb je een apart opkweekaquarium nodig.
Richt hiervoor een aquarium in met dezelfde waterwaardes als het hoofdaquarium. Plaats op de bodem wat zand en een paar rotsen waartussen een vrouw kan schuilen. Vang de vrouw uit als ze zo’n 18 dagen aan het broeden is.
Plaats de vrouw met de jonge visjes in haar muil in dit opkweekaquarium. Nadat de vrouw de jongen heeft losgelaten, eet ze deze niet direct op. Je hebt tijd genoeg om de vrouw uit te vangen en terug te plaatsen in het hoofdaquarium.
Je kunt de jonge Tropheops microstoma voeren met fijngewreven spirulina vlokken en ander fijn vlokvoer.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s