Trigonostigma truncata

Trigonostigma truncata lijkt veel op de Kegelvlek Barbeel. Ze zijn echter iets kleiner en hebben een lichtblauw streepje boven hun bijl.

Trigonostigma truncata

Trigonostigma truncata is in 2020 beschreven door Tan. De geslachtsnaam Trigonostigma is op te breken in drie oud Griekse woorden. ‘Tres’ of ‘Tria’ betekent drie, ‘gonias’ betekent hoek en ‘stigma’ betekent signaal. De soortnaam truncata is afgeleid van het Latijnse ’truncus’ wat afgesneden betekent. Dit is een verwijzing naar de bijlvormige driehoek op de flank. De punt van de bijl bereikt de staartwortel niet, die is daarvoor afgesneden.

De soort is al langer beschikbaar in de aquariumhobby zonder dat we het zelf wisten. Ze werden met Trigonostigma heteromorpha gemengd bij de vangstations als zijnde één soort. Inmiddels zijn ze ook te koop onder hun eigen naam.

Beschrijving

Trigonostigma truncata lijkt het meest op Trigonostigma heteromorpha. De algehele lichaamsvorm is echter iets minder hoog en Trigonostigma truncata lijkt iets kleiner met een maximale totale lengte van zo’n 3,5 tot 4,5 centimeter.

De grondkleur is oranje/rood. De buik is lichter van kleur tot zilver. Afhankelijk van de lichtval en stemming van de vis kan de voorste helft van de vis een vaag blauwe reflecterende kleur laten zien. Onder aquarium verlichting en volledig op kleur kan de flank een paarsig reflecterende kleur geven.

Op de flank is een zwarte bijl zichtbaar. De voorste rand is recht en de punt van de bijl loopt naar achteren maar stopt vóór de staartwortel. Daar waar de punt van de bijl stopt is een helder oranje vlek zichtbaar op de staartwortel. Als de vissen goed op kleur zijn is een licht blauwe iriserende streep zichtbaar vlak boven de bijl.

Trigonostigma heteromorpha heeft een zwart streepje vlak achter de kieuwdeksel. Dit streepje ontbreekt volledig bij Trigonostigma truncata.

De gepaarde vinnen (borst- en buikvinnen) zijn doorzichtig. De rug, anaal en staartvin laten een oranje rode kleur zien.

Biotoop

Trigonostigma truncata is te vinden langs de oostkust van Maleisië en het zuiden van Thailand. Ze bewonen daar de zurige zoetwater moerassen in de bossen. Deze komen doorgaans uit in riviertjes.

Dieet

Trigonostigma truncata is een omnivoor. Hun dieet moet dan ook bestaan uit zowel dierlijk als plantaardig voer. Geef ze een gevarieerd dieet van bijvoorbeeld levend en diepvriesvoer zoals artemia, mysis, tubifex, muggenlarven etc. Je kunt ze ook voeren met vlokvoer voor omnivoren, spirulina vlokken en bijvoorbeeld klein granulaat. Het zijn vrij kleine visjes, hou er dan ook rekening mee dat het voer wel in hun bekje past.

Het Aquarium

Een aquarium voor een schooltje Trigonostigma truncata zou minimaal 60 centimeter lang moeten zijn. Hou een groepje aan van minimaal zes stuks maar liever nog meer. Het spreekt voor zich dat een grotere school ook een groter aquarium nodig heeft.

Richt het aquarium in met veel planten waartussen de vissen kunnen schuilen. Hou vooraan wat zwemruimte over zodat de vissen goed naar voren kunnen komen.

Trigonostigma truncata houdt van een klein beetje stroming en wat zuurder tot neutraal water. Een pH van 5 tot 7 en een temperatuur van zo’n 24 tot 27 graden werkt prima. Je kunt eventueel het water over turf filteren. Het water zuurt dan iets aan en geeft een wat donkerdere kleur aan het water.

Kweek van Trigonostigma truncata

Over de kweek van Trigonostigma truncata heb ik niets kunnen vinden. De soort is pas recent officieel beschreven. Vermoedelijk vindt de voortplanting plaats zoals bij de Kegelvlek Barbeel – Trigonostigma heteromorpha.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Aquariumglaser.de

Referenties

Trigonostigma truncata, a new species of harlequin rasbora from Malay Peninsula

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

truncata

Eerstbeschrijving

Heok Hui Tan

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Herkomst

Landen

,

Locaties

Lengte Minimaal

3.5

Lengte Maximaal

4.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trigonostigma truncata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *