Trigonostigma heteromorpha – Kegelvlek Barbeel
Trigonostigma heteromorpha is in 1904 beschreven door Duncker. De geslachtsnaam Trigonostigma is op te breken in drie oud Griekse woorden. ‘Tres’ of ‘Tria’ betekent drie, ‘gonias’ betekent hoek en ‘stigma’ betekent signaal. De soortnaam heteromorpha is ook afgeleid van het oud Grieks en betekent ‘anders gevormt’. Een verwijzing naar de afwijkende vorm van deze soort in vergelijking met de andere leden van het geslacht. Hierbij moeten we wel in het achterhoofd houden dat ze in eerste instantie beschreven zijn als Rasbora heteromorpha, deze naam is nu een van de synoniemen.
De Nederlandse naam van deze soort is Kegelvlekbarbeel of Kegelvlek Barbeel.
Beschrijving
Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel is een soort die al zeer lang gehouden wordt. Ondanks het uitgestrekte gebied in Maleisië, Singapore, Thailand, Indonesië en Sumatra is het water waarin hij wordt gevonden vrij constant van samenstelling. Hij komt voor in riviertjes, meertjes en rijstvelden waar door de grote hoeveelheden bladeren turf is ontstaan. Hierdoor is de pH laag, zo rondt de 5 tot 6,5 met lage concentraties aan mineralen. De GH ligt hierdoor nog onder de 12, vergelijkbaar met de zwartwater omgevingen in Zuid Amerika.
De kegelvlek barbeel doet het overigens ook bij hogere pH waardes tot 7,5 uitstekend, alleen voor het succesvol kweken zal de pH verlaagt moeten worden.
Het verschil tussen mannen en vrouwen is bij volwassen dieren redelijk eenvoudig te zien. De vrouwtjes tonen voller als de wat slankere mannetjes, bij de mannen loopt de onderste punt van de kegel spits uit en eindigt verder naar voren, bij de vrouwtjes is de kegelvlek aan de voorzijde recht.
De Rasbora heteromorpha is een schoolvormende soort en moet dan ook gehouden worden in groepen van minimaal 6 stuks maar liever nog veel meer. Niet alleen voor het welzijn van de vissen maar ook omdat een grote school veel mooier is om te zien, hun actieve gedrag draagt bij aan dit spektakel.
Dieet
De Kegelvlek Barbeel is een omnivoor. Dit betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voer nodig hebben om gezond te blijven. Je kunt ze afwisselend levend/diepvries voer geven zoals artemia, witte en zwarte muggenlarven, tubifex mysis etc. Daarnaast vlokvoer en granulaat voor omnivoren. Het zijn geen hele grote vissen dus stem de grootte van het voer af op het bekje.
Het aquarium
De inrichting van een aquarium voor de Kegelvlekbarbeel dient veel planten te bevatten met daartussen wat zwemruimte. Deze soort heeft het liefst iets gedempt licht en een zeer lichte stroming in het aquarium. Een donkere bodem en wat drijfplanten laat hun kleuren beter uitkomen. Het is aan te raden om over turf te filteren om de juiste waterwaarden te krijgen.
Onderscheid
Let goed op bij het kopen. De Kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha), Hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Trigonostigma espei worden vaak verward. Het verschil tussen deze vissen is aan een aantal dingen te zien. De Trigonostigma hengeli is de kleinste van de drie, de Trigonostigma heteromorpha de grootste. Logischerwijs zit de Trigonostigma espei er dus tussenin. De Trigonostigma heteromorpha heeft een rozige kleur met een grote driehoekige vlek. Bij de Trigonostigma espei en de Trigonostigma hengeli heeft deze echt een hockeystickvorm. De Trigonostigma hengeli heeft hier een feloranje streep boven, de Trigonostigma espei is helemaal oranje.
Kweek van de Trigonostigma heteromorpha – Kegelvlek Barbeel
De kweek van de Kegelvlek Barbeel wijkt af van de andere Rasbora soorten. Terwijl de andere Rasbora soorten de eieren tussen fijnbladige planten rondstrooien plakt de kegelvlek barbeel zijn ietwat plakkerige eieren aan de onderkant van planten zoals Crypto’s en Aponogeton.
Ter voorbereiding op het afzetten wrijft het vrouwtje haar buik tegen de onderkant van een blad. Hierdoor wordt het mannetje uitgenodigd om mee te doen. Op zijn kop zwemmend naast het vrouwtje omklemd hij haar met zijn staartvin op het moment dat zij haar eieren afzet. Met een lichte trilling bevrucht hij de eieren. Per keer zetten Kegelvlekbarbelen zo 6 tot 12 eieren af met een totaal van ongeveer 100 eieren, hoewel nesten van 300 eieren ook voor kunnen komen.
Voordat ze tot kweek zullen overgaan moet het water zacht en zuur worden gemaakt omdat ze anders niet zullen afzetten. Indien ze wel afzetten in wat harder en alkalisch water dan zijn vaak de eieren onvruchtbaar. De pH moet zo rond de 6 tot 6,5 liggen en het water bij voorkeur over turf filteren. De ideale temperatuur om te kweken ligt op 28 graden Celsius. Voor het afzetten goed voeren met levend /diepvries voer als watervlooien en muggenlarven.
Zodra de eieren zijn afgezet niet vergeten de ouder uit te vangen. Na het afzetten zien de ouders de eieren als lekker maaltje. Een vrouw kan per keer zo’n 80 – 100 eitjes afzetten.
De eieren komen na ongeveer 18 uur uit, afhankelijk van de temperatuur. De doorzichtige larven blijven nog 12-24 uur aan het blad kleven terwijl ze de rest van hun dooierzak verteren. Nadat ze vrij zwemmen kunnen ze direct gevoerd worden met infusoria of bijvoorbeeld liquifry. Na een dag of 7 tot 14 kun je overstappen op vers uitgekomen artemia.
Video
Auteurs
John de Lange – Kevin
Copyright foto’s
John de Lange