Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel

De Trigonostigma hengeli of Hockeystickbarbeel wordt gekenmerkt door de grote donkere blauwpaarse tot zwarte vlek op het lichaam. Het lichaam heeft een oranje roze kleur met een witte buik. De vinnen zijn doorzichtig.

Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel

Deze vis wordt gekenmerkt door de grote donkere blauwpaarse tot zwarte vlek op het lichaam. Het lichaam heeft een oranje roze kleur met een witte buik. De vinnen zijn doorzichtig.

De kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha), hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Trigonostigma espei worden vaak verward. Het verschil tussen deze vissen is aan een aantal dingen te zien. De T. hengeli is de kleinste van de drie, de T. heteromorpha de grootste. Logischerwijs zit de T. espei er dus tussenin. De T. heteromorpha heeft een rozige kleur met een grote driehoekige vlek. Bij de T. espei en de T. hengeli heeft deze echt een hockeystickvorm. De T. hengeli heeft hier een feloranje streep boven, de T. espei is helemaal oranje.

Verschil Trigonostigma heteromorpha - espei - hengeli
Verschil Trigonostigma heteromorpha – espei – hengeli

Synoniem: Rasbora hengeli

Herkomst

Sumatra en Thailand

Inrichting

Een donkere bodem en een gedempt licht wat gemaakt kan worden met drijfplanten komt de kleur ten goede. Zorg voor goede rand beplanting zodat de vissen genoeg schuilplaatsen hebben. Omdat de vissen van zacht en zuur water houden is het aan te raden om over turf te filteren.

Karakter

Deze vredelievende scholenvisjes moeten met genoeg soortgenoten worden gehouden omdat ze anders weg kunnen kwijnen en ze hun mooie gedrag niet zullen laten zien. Houd ze niet samen met te grote vissen aangezien ze dan als ver kunnen worden aangezien.

Kweek van de Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel

De kweek van de Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel is vrij lastig. De ouders moeten goed gevoed zijn met afwisselende voeding. Zorg ervoor dat de vissen alleen maar levend of diepvriesvoer krijgen zoals muggenlarven. Een temperatuur die verhoogt is naar 27 graden Celsius verhoogt de kans dat de dieren eitjes gaan leggen. De kweekbak moet worden ingericht met planten met stevige en grote bladeren zoals Echinodorus of Anubias soorten. Een vrouwtje zal 80-100 eitjes leggen. Als de eitjes zijn afgezet moeten de ouderdieren worden uitgevangen om te voorkomen dat er eitjes worden opgegeten. Als de jongen zijn uitgekomen moeten ze worden gevoerd met fijn stofvoer en artemia naupliën.

Video

Auteur

Kevin

Copyright foto’s

Ria van der Warf

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hengeli

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

5.5

pH maximum

6.5

GH minimum

2

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *