Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel
Deze vis wordt gekenmerkt door de grote donkere blauwpaarse tot zwarte vlek op het lichaam. Het lichaam heeft een oranje roze kleur met een witte buik. De vinnen zijn doorzichtig.
De kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha), hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Trigonostigma espei worden vaak verward. Het verschil tussen deze vissen is aan een aantal dingen te zien. De T. hengeli is de kleinste van de drie, de T. heteromorpha de grootste. Logischerwijs zit de T. espei er dus tussenin. De T. heteromorpha heeft een rozige kleur met een grote driehoekige vlek. Bij de T. espei en de T. hengeli heeft deze echt een hockeystickvorm. De T. hengeli heeft hier een feloranje streep boven, de T. espei is helemaal oranje.
Synoniem: Rasbora hengeli
Herkomst
Sumatra en Thailand
Inrichting
Een donkere bodem en een gedempt licht wat gemaakt kan worden met drijfplanten komt de kleur ten goede. Zorg voor goede rand beplanting zodat de vissen genoeg schuilplaatsen hebben. Omdat de vissen van zacht en zuur water houden is het aan te raden om over turf te filteren.
Karakter
Deze vredelievende scholenvisjes moeten met genoeg soortgenoten worden gehouden omdat ze anders weg kunnen kwijnen en ze hun mooie gedrag niet zullen laten zien. Houd ze niet samen met te grote vissen aangezien ze dan als ver kunnen worden aangezien.
Kweek van de Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel
De kweek van de Trigonostigma hengeli – Hockeystickbarbeel is vrij lastig. De ouders moeten goed gevoed zijn met afwisselende voeding. Zorg ervoor dat de vissen alleen maar levend of diepvriesvoer krijgen zoals muggenlarven. Een temperatuur die verhoogt is naar 27 graden Celsius verhoogt de kans dat de dieren eitjes gaan leggen. De kweekbak moet worden ingericht met planten met stevige en grote bladeren zoals Echinodorus of Anubias soorten. Een vrouwtje zal 80-100 eitjes leggen. Als de eitjes zijn afgezet moeten de ouderdieren worden uitgevangen om te voorkomen dat er eitjes worden opgegeten. Als de jongen zijn uitgekomen moeten ze worden gevoerd met fijn stofvoer en artemia naupliën.
Video
Auteur
Kevin
Copyright foto’s
Ria van der Warf
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.