Trigonostigma espei
Trigonostigma espei is in 1967 beschreven door Meinken. De geslachtsnaam Trigonostigma is op te breken in drie oud Griekse woorden. ‘Tres’ of ‘Tria’ betekent drie, ‘gonias’ betekent hoek en ‘stigma’ betekent signaal. Dit is een verwijzing naar de bijlvorm op hun flank.
Beschrijving
Als ze mooi gekleurd zijn, zijn Trigonostigma espei oranje tot dieprood. Verder hebben ze een zwarte ”kegel” vanaf het midden van het lichaam tot aan de staartvin. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 3 tot 4 centimeter.
Let op bij het kopen van Trigonostigma espei
De kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha), hockeystickbarbeel (Trigonostigma hengeli) en de Trigonostigma espei worden vaak verward. Het verschil tussen deze vissen is aan een aantal dingen te zien. De Trigonostigma hengeli is de kleinste van de drie, de Trigonostigma heteromorpha de grootste. Logischerwijs zit de Trigonostigma espei er dus tussenin. De Trigonostigma heteromorpha heeft een rozige kleur met een grote driehoekige vlek. Bij de Trigonostigma espei en de Trigonostigma hengeli heeft deze echt een hockeystickvorm. De Trigonostigma hengeli heeft hier een feloranje streep boven, de Trigonostigma espei is helemaal oranje.
Het aquarium
Ze hebben voldoende zwemruimte nodig. Aangezien ze in de middenlaag zwemmen is randbeplanting aan te raden. Lage voorgrondbeplanting waarderen ze ook en doet de kleur van het visje ten goede.
Karakter
Trigonostigma espei zijn zeer vreedzame en levendige scholenvisjes die je het beste kunt houden met 15 stuks of meer. Ze zijn goed samen te houden met andere vissen.
Kweek van de Trigonostigma espei
De kweek van de Trigonostigma espei is vrij moeilijk. Zorg dat de ouders eerst goed doorvoedt zijn met bv. zwarte muggenlarven, daar zitten veel vitamines in en bevordert het kuitschieten. De kweekbak inrichten met breedbladige planten zoals een Anubias of een Echinodorus soort is aan te raden. De ei afzetting gebeurt tegen de onderkant van het blad, ze leggen zo´n 80 tot 100 eitjes. Zorg voor zacht water en een temperatuur van 27 graden. Men kan de jongen opkweken met artemia-naupliën.
Auteur
Fabian
Copyright foto’s
Fabian
CK Yeo
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.