Trichopsis pumila – Kleine Knorgourami
Trichopsis pumila is in 1936 beschreven door Arnold. In het Nederlands worden ze ook wel Kleine Knorgoerami of Dwerg Knorgoerami genoemd.
Synoniemen: Trichopsis pumilus, Ctenops pumilus, Trichopsis pumilis.
Beschrijving
De Trichopsis pumila kan een lengte bereiken van zo’n 4 centimeter. Een slanke vis met een spitse snuit, beige van kleur met een bruine verticale streep van de snuit tot de staartvin, daarboven een witte streep en een onderbroken bruine streep. De flanken hebben groen iriserende stipjes, dit vindt je ook terug in de vinnen. Hij heeft een oranje randje boven zijn oog. De vinnen zijn omrand met rood en blauw.
Karakter
De Trichopsis pumila staan er om bekend dat ze knorgeluidjes maken tijdens de balts, vandaar ook hun naam. Het is een vreedzame vis, maar kan tijdens de broedperiode wel wat agressief zijn. Ze zwemmen in de middelste waterlagen.
Herkomst
Sumatra (Indonesië), Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, ZO-Azië.
Het Aquarium
Voor Trichopsis pumila heb je een aquarium nodig van minimaal 40 centimeter. Het aquarium inrichten met donkere bodem, dichte beplanting en drijfplanten, en weinig stroming. Je kunt ze samenhouden met meervallen en scholenvissen van dezelfde grootte.
Het liefst houden in een groepje van 6 tot 8 of meer exemplaren. Ze voelen zich dan meer op hun gemak en knorren er lustig op los.
Water
Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-7
GH: 5-8
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Dieet
Ze lusten klein levend voer zoals muggelarven, fruitvliegjes, watervlooien, cyclops en artemia, en ook droogvoer.
Kweek van de Trichopsis pumila – Kleine Knorgourami
De kweek van de Trichopsis pumila is niet zo gemakkelijk, ze bouwen een slordig schuimnest waarin ze zo´n 170 eitjes afzetten. Het schuimnest wordt bewaakt door het mannetje. De jongen komen na 2 dagen al uit en zwemmen vrij snel rond. Je kunt de jongen opkweken met pas uitgekomen artemia-naupliën en pantoffeldiertjes.
Zie ook het kweekverslag.
Video
Auteurs
Coby – John de Lange
Copyright foto’s
Ria
Nonn Panitvong – Siamensis.org