Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat

De Trichopodus trichopterus of Blauwe Spat, is een geharde soort die zeer gemakkelijk te houden is en is dan ook zeer geschikt voor beginners

Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat

Trichopodus trichopterus, Blauwe Spat of Blauwe Goerami kan een lengte bereiken tot maximaal zo’n 15 centimeter. Deze goerami is blauwgrijs, met in het midden en op het begin van de staart een donkere zwarte stip. De vinnen hebben vaak geel/grijze stippen. Ook heeft deze goerami twee verlengde buikvinnen (sprieten). De mannetjes zijn feller gekleurd dan de vrouwtjes. Vrouwtjes zijn meer grijzig van kleur en hebben een wat dikkere buik, in de paartijd is de buik van het vrouwtje zachtgeel. Van oudsher zijn ook wel bekend onder de naam Blauwe spat, tegenwoordig kom je ook de naam Blauwe Goeramie wel tegen.

Trichogaster trichopterus is een geharde soort die zeer gemakkelijk te houden is en is dan ook zeer geschikt voor beginners. Er moet uiteraard wel rekening gehouden worden met het feit dat deze soort behoort tot de labyrint vissen. De temperatuur boven het aquarium mag niet te koud zijn dus het gebruik van dekruiten of een gesloten kap is noodzakelijk. Dit labyrint stelt ze in staat om ook boven water adem te halen. Hierdoor kunnen ze ook overleven in stilstaand water zonder zuurstof. Als er een te groot verschil zit tussen de water en lucht temperatuur kunnen ze ziek worden!

Dat ze kunnen overleven zonder zuurstof in het water betekent overigens niet dat er geen water ververst hoeft te worden. Net als alle andere vissen kunnen ze niet tegen sterk vervuild water.

Herkomst

Indonesië, Maleisië, Cambodja, Thailand, Vietnam, Myanmar.

In het wild is de Blauwe Spat te vinden in ondiep water en bijvoorbeeld ondergelopen rijstvelden waar ze rondzwemmen tussen dichte beplanting met zeer weinig tot geen stroming. In het aquarium moet je er dan ook voor zorgen dat er niet teveel stroming is. Het aquarium moet verder voorzien zijn van dichte randbeplanting en wat drijfplanten. Met wat gedempt licht en een donkere bodem komen hun kleuren het best tot hun recht. Zeker als de vissen wat ouder worden kunnen ze onder de drijfplanten een rustig plekje zoeken waar ze rustig in het water blijven hangen.

Het Aquarium

Voor de Blauwe Spat is een aquarium nodig van minimaal 1 meter lengte. Het aquarium inrichten met dichte randbeplanting en drijfplanten, liefst ook met een donkere bodem. Zorg voor zo weinig mogelijk stroming en voldoende schuilplaatsen. Goerami´s kun je niet samenhouden met barbelen vanwege het vinnenbijten.

Water

Temperatuur: 22-30 graden.
PH: 5.5-8,5
GH: 5-19

Voeding

De Blauwe Goerami is een omnivoor (alleseter), ze kunnen dus gevoerd worden met muggenlarf, cyclops, artemia, tubifex, vlokken, pellets maar ook groenvoer als geblancheerde sla gaat er wel in. Het betekend ook dat ze kleine visjes eten als ze de kans krijgen. Zorg in ieder geval voor voldoende afwisseling in hun dieet.

Karakter van de Blauwe Goerami

De Blauwe Goerami is een van de sterkste Labyrintvissen en kan zich goed aanpassen. Houdt deze vissen als een koppel of 1 mannetje met meerdere vrouwtjes, mannen kunnen onderling namelijk behoorlijk vechten. Het is verder een vreedzame rustige vis, ook tegenover andere soorten. Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

De Trichopodus trichopterus lijkt zo kalm en gracieus maar het zijn uitstekende jagers. Niet combineren dus met hele kleine soorten of hele kleine jongen. De tastdraden zijn overigens wel kwetsbaar voor vinnenbijters. Een combinatie met bijvoorbeeld Sumatranen is dan ook niet aan te bevelen.

Kweek van de Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat

De kweek van de Blauwe Spat is op zich niet moeilijk maar zal in een gezelschapsbak bijna niet voorkomen. De grootste uitdaging bestaat waarschijnlijk uit het bij elkaar zoeken van een goed koppel. De mannen zijn wat feller gekleurd dan de vrouwen. De vrouwen hebben een wat rondere buikpartij. De rugvin van de mannen loopt spits toe en is bij de vrouwen rond van vorm.

Voor een succesvolle kweek kun je beter een apart kweek aquarium starten met een inhoud van ongeveer 40 liter. Houdt een waterdiepte aan van ongeveer 12 tot 15 centimeter en zeer weinig stroming. De temperatuur opvoeren tot 28 à 30 graden brengt het koppel in de juiste stemming. Het mannetje zal dan flink wat tijd gaan besteden aan het bouwen van een schuimnest. De eieren en jongen zijn lichter dan water en blijven dan tussen het schuim drijven. Drijfplanten of planten die het oppervlak raken helpen om het schuimnest op zijn plek te houden. Na het afzetten moet het vrouwtje worden verwijderd, anders loopt ze het risico te worden gedood door het mannetje. Nadat de eieren zijn uitgekomen kun je het mannetje ook verwijderen. De jongen kunnen worden gevoerd met bijvoorbeeld Liquifry, micro aaltjes, pantoffeldiertjes en stofvoer.

Bijzonderheden

Er zijn van deze vis wel verschillende kweekvormen in de handel, b.v. de Marmergourami.

De Blauwe Spat staat er om bekend dat hij Planaria eet. Planaria is een heel klein plat en bijna doorzichtig wormpje welke je soms op je aquariumruit zeer traag ziet voortbewegen. Heb je dus last van Planaria, dit is je oplossing.

Video

Auteur

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bijgewerkt op 17 januari 2023 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , ,

Ecosysteem

, , ,

Locaties

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Nederlandse Namen

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trichopodus trichopterus – Blauwe Spat” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *