Trichopodus pectoralis – Gewone draadgoerami

Een wat groter wordende gourami is de Trichopodus pectoralis of Gewone Draadgoerami. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 25 centimeter.

Trichopodus pectoralis – Gewone draadgoerami

Trichogaster pectoralis, Siamese gourami. Tot een paar jaar geleden viel deze soort net als veel andere goerami’s in het geslacht Trichogaster, na een nieuwe beschrijving zijn ze verhuisd naar Trichopodus. Deze soort is in 1910 officieel beschreven door Regan. In het Nederlands worden ze ook wel Gewone Draadgoerami genoemd.

Herkomst

Thailand, Cambodja, Maleisië, Malakka.

Uiterlijk

De Trichopodus pectoralis kan een lengte bereiken van zo’n 18 tot 25 centimeter. De naam van deze vis verwijst naar zijn lange pectorale vinnen. Zijn Engelse naam is Snakeskin Gourami. Zijn lichaam is licht bruingeel met diagonale strepen, er loopt een onderbroken zwarte verticale band van zijn kop tot de staart.

Inrichting

Voor de Trichopodus pectoralis is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. De bak inrichten met dichte randbeplanting en drijfplanten, liefst ook met een donkere bodem. Zorg voor zo weinig mogelijk stroming en voldoende schuilplaatsen. Gourami´s kun je niet samenhouden met Barbelen vanwege het vinnenbijten. Ook bij deze vissen geldt dat de temperatuur van het water en de lucht daarboven hetzelfde moet zijn omdat ze anders ziek kunnen worden.

Water

Temperatuur: 25-28 graden.
PH: 6-8,5
GH: 2-30

Voeding

De Trichopodus pectoralis is een alleseter, als voedsel kan levend voer of diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven en garnalen. Ook groenvoer lusten ze graag, als aanvulling droogvoer.

Karakter

Deze vis is een makkelijke, vredelievende soort, en ook goed met kleinere vissen te houden. Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

Kweek

Gebruik hiervoor een ruime kweekbak met gedempte verlichting d.m.v. drijfplanten en zet deze bak op een rustige plek omdat de Trichopodus pectoralis zeer schuw kan zijn. De temperatuur mag rond de 30 graden zijn. Er wordt een groot schuimnest gebouwd, en daarin worden er tot zo´n 1000 eitjes afgezet. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer.

Bijzonderheden

De Trichopodus pectoralis wordt niet alleen gekweekt voor in het aquarium maar ook voor consumptie. In een van de filmpjes hieronder is dat goed te zien.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pectoralis

Synoniemen

Trichogaster pectoralis

Nederlandse Namen

Gewone draadgourami

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.5

GH minimum

2

GH maximum

30

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trichopodus pectoralis – Gewone draadgoerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *