Trichopodus microlepis – Zilvergoerami

De Trichopodus microlepis of Zilvergoerami is een zeer vredelievende vis. Zijn wetenschappelijke naam verwijst naar de zeer kleine schubben.

Trichopodus microlepis

De Trichopodus microlepis kan een lengte bereiken van zo’n 15 centimeter. De naam microlepis verwijst naar zijn kleine schubben. Deze gourami heeft een mooi zilverkleurig lichaam.volwassen mannen hebben iets meer kleur in hun rug en aarsvinnen. In het Nederlands worden ze ook wel Zilvergoerami genoemd.

Synoniemen: Trichogaster microlepis, Osphromenus microlepis, Trichopus parvipinnis, Deschauenseeia chryseus.

Herkomst

Thailand, Cambodja, Vietnam.

Inrichting

Voor de Trichopodus microlepis is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak donker inrichten met dichte beplanting en drijfplanten, zodat er genoeg schuilplaatsen zijn. Zorg ook voor voldoende zwemruimte. De temperatuur van het water en de lucht daarboven moet hetzelfde zijn, anders kan de vis ziek worden. Er mag maar heel weinig stroming zijn zodat deze goerami´s schuimnesten kunnen bouwen. Het is aan te raden om regelmatig water te verversen

Water

Temperatuur: 26-28 graden.

PH: 6,5-7
GH: 8-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Trichopodus microlepis zijn alleseters, zowel klein levend voer als diepvriesvoer, zoals muggenlarven, cyclops, artemia, voedertabletten en palletvoer, ook groenvoer en droogvoer, dus zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Het is een vredelievende en schuwe vis, ze zijn niet moeilijk te houden. Zorg ervoor dat ze niet bij drukke of agressieve vissen zitten, anders laten ze zich niet zien, zeker niet met barbelen samenhouden omdat die in de vinnen kunnen gaan bijten. Labyrintvissen kunnen aan het wateroppervlak zuurstof opnemen via het labyrintorgaan.

Kweek

De kweek is vrij makkelijk, gebruik een ruime donkere kweekbak. Het mannetje bouwt een groot schuimnest aan het wateroppervlak, er worden tot zo´n 1000 eitjes afgezet. De temperatuur van het water mag 29 graden zijn. Als de jongen uitkomen zwemmen ze na 4 dagen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met pas uitgekomen artemia-naupliën of fijn stofvoer.

Video

Auteur

Cb

Copyright foto’s

Haplochromis – CC BY-SA 3.0
Greg5030 – CC BY-SA 3.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

microlepis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

26

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

GH minimum

8

GH maximum

12