Trichopodus leerii – Diamant Goerami

De Diamant Goerami is een zeer mooie soort, zeer vredelievend ten opzichte van andere soorten! Het is bij uitstek een blikvanger in een gezelschapsaquarium. Houdt ze alleen niet samen met al te drukke en agressieve soorten!

Trichopodus leerii – Diamant Goerami

Trichopodus leerii is in 1852 officieel beschreven door Bleeker. De geslachtsnaam kan worden opgebroken in twee delen. “Trichos” betekent “haar” of “straal”. “Gaster” betekent “buik”. Dit is een verwijzing naar de borstvinnen waarvan iedere vin bestaat uit één lange, haardunne spriet. Ze gebruiken deze om voorwerpen af te tasten.

In het Nederlands worden ze ook wel Diamant Goerami genoemd (of Diamantgoerami aan elkaar). De Nederlandse naam laat zich makkelijk verklaren. Deze soort heeft over de flank kleine stipjes. Net alsof hij bezaait is met allemaal diamantjes.

Synoniemen: Trichogaster leerii, Trichopus leerii.

Beschrijving

De Diamant Goerami kan een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Van de neus tot aan de staartwortel loopt een zwarte rij stippen die een zwarte streep vormen. Over het hele lijf en over de vinnen zie je kleine witte stippen, de diamantjes die deze soort zijn naam geven. Zoals veel Goerami’s bestaan hun borstvinnen uit twee draden waarmee ze de omgeving kunnen aftasten.

Het verschil tussen de man en vrouw is bij Trichopodus leerii aan een paar verschillen te zien. Het mannetje heeft een oranje/rode keel en begin van de buik, een langere rug- en aarsvin en veel “franjes” aan zijn buikvin. Het vrouwtje heeft deze franjes niet. Het vrouwtje is meestal wat kleiner en dikker. 

Wat karakter betreft zijn dit zeer vredelievende vissen. Ze zijn uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium. Je kunt ze beter niet combineren met al te drukke of agressieve soorten. 

Doordat ze relatief eenvoudig zijn te kweken, bestaat het aanbod in de winkels voornamelijk uit nakweek exemplaren. Voor deze soort is het niet direct nodig om exemplaren uit het wild te vangen.

Biotoop

De Diamant Goerami is afkomstig uit Azië. Ze komen voor in Indonesië op Borneo en Sumatra, Maleisië en Thailand. 

Doorgaans bewonen ze de moerassige gebieden langs de kust.  

Dieet

De Diamantgoerami is een alleseter, zowel klein levend voer als diepvriesvoer, zoals muggenlarven, cyclops, artemia, voedertabletten en granulaat, ook groenvoer en droogvoer, dus zorg voor voldoende afwisseling.

Het Aquarium

Voor de Diamantgoerami is een aquarium nodig vanaf 120 centimeter lang. Richt het aquarium in met veel planten. Zorg ook voor wat drijfplanten waaronder ze kunnen kunnen schuilen. 

Goerami’s houden niet van stroming in het water. Een filter met een brede uitgang waarbij de stroom water redelijk snel verdwijnt wordt op prijs gesteld. Als ze een schuimnest willen bouwen, dan is dat aan het wateroppervlak. Als de stroming te sterk is dan blijven de bubbels niet bij elkaar. 

Waterwaardes

Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 5,5-7,5
GH: 2-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek van de Diamant Goerami gebruik je het best een kweek aquarium. Zorg voor een waterspiegel van zo’n 12 centimeter. Richt het aquarium in met veel drijfplanten. Gebruik bij voorkeur een sponsfilter of hamburgermattenfilter zodat de jongen later niet worden opgezogen door het filter. De stroming mag niet al te sterk zijn omdat bij een sterke stroming het schuimnest uit elkaar valt. 

Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 26 tot 28 graden Celsius. 

Plaats nu een man en vrouw in het kweekaquarium. Breng ze in conditie door ze goed te voeren met hoogwaardig levend voer. 

Het afzetten

Als de vrouw wat dikker wordt en vol zit met eieren dan bouwt de Trichopodus leeri man een schuimnest tussen de drijfplanten. Dit schuimnest is vrij groot en kan wel 25 centimeter in doorsnee zijn. 

De man benaderd nu de vrouw en laat haar zien hoe mooi hij is. Als zij klaar is voor het afzetten van de eieren dan raken ze elkaar aan met hun tastdraden. 

Onder het schuimnest omhelzen ze elkaar. Tijdens deze omhelzing laat de vrouw een aantal eieren los. De eieren worden door de man direct bevrucht. De eieren drijven en worden door de man in het schuimnest gehangen. 

Het omhelzen en loslaten van de eieren wordt steeds herhaald totdat alle eieren zijn losgelaten. Dit zijn zo’n 200 tot 300 eieren. Zodra de vrouw geen eieren meer loslaat wordt ze door de man weggejaagd. 

Vang de Diamant Goerami vrouw nu uit en plaats haar terug in het normale aquarium. De man beschermt het nest tegen andere vissen, inclusief de vrouw. Hij kan daarbij redelijk agressief te werk gaan.  

Opgroeien van de jongen

De man verzorgt de eieren. Deze komen na zo’n 20 tot 30 uur uit. Ze blijven dan nog in het nest hangen. De man blijft het schuimnest onderhouden totdat de jongen zo’n vier tot vijf dagen later vrij kunnen zwemmen. Verwijder nu ook de man en plaats hem terug in het normale aquarium. 

De jonge Diamant Goerami’s zijn heel klein. De eerste week kun je ze voeren met infusoriën (of Liquifry). Je groeien heel langzaam, pas na een week kun je overstappen op iets groter voer zoals microwormen en vers uitgekomen artemia. 

Zorg dat je niet teveel voert. De piepkleine jonge Diamant Goerami’s kunnen niet goed tegen schommelingen in de water kwaliteit, waterwaardes en temperatuur. Ververs daarom steeds kleine beetjes water per keer. Pas na een maand of drie zijn ze wat sterker en zijn ze beter bestand tegen schommelingen in de waterwaardes. 

Conclusie

De Diamant Goerami is echt een blikvanger in een gezelschapsaquarium. Hun kleuren en vorm trekken zeker de aandacht. Met de juiste inrichting en weinig stroming bewonen ze de bovenste waterlaag en laten andere vissen doorgaans met rust. Let wel op dat je ze niet combineert met al te drukke of agressieve soorten. 

Zie ook het kweekverslag Kweken met Trichopodus leerii

Video

Auteurs

Coby
John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bijgewerkt op 12 februari 2023 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

leerii

Synoniemen

Trichogaster leerii, Trichopus leerii

Nederlandse Namen

Diamant Goerami

Eerstbeschrijving

Sociaal Gedrag

Koppel

Broedgedrag

Schuimnestbouwer

Karakter

Dieet

Omnivoor

Min. lengte aquarium in cm

120

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

GH minimum

2

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trichopodus leerii – Diamant Goerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *