Trichogaster lalius – Dwerggoerami
Deze soort is in 1822 beschreven door Hamilton. De soortnaam Trichogaster kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden: Thrix betekent ‘haar’ en gaster betekent ‘maag’. Een verwijzing naar de lange haarachtige tastdraden aan de borst van deze soort.
Synoniemen: Trichopodus lalius, Colisa lalius, Polyacanthus lalius, Colisa lalia, Colisha lalius, Colisa unicolor.
De naam Dwerggoerami wordt ook wel gespeld als Dwerggourami met een U. Dit is de spelling vanuit het Engels.
Beschrijving
De naam Dwerggoerrami heeft deze soort niet voor niets gekregen. Ze worden maximaal zo’n zes tot acht centimeter lang. De vrouwen blijven daarbij veel kleiner dan de mannen.
De mannetjes van de kleine Trichogaster lalius hebben een rood lichaam met blauwe reflecterende strepen. De rug, anaal en buikvinnen hebben ook voornamelijk deze opvallende kleur blauw. De staartvin heeft hetzelfde gestreepte patroon als het lichaam. Verder hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes twee buikvinstralen.
De vrouwtjes zijn makkelijk te onderscheiden van de mannetjes omdat ze saaier gekleurd zijn. Het vrouwtje is namelijk compleet zilvergrijs. Naast de standaard vorm bestaan er ook veel kweekvormen.
Karakter
Dwerggoerami’s zijn erg vreedzame vissen en zullen, zo lang ze geen nestje hebben, de mede bewoners met rust laten. Onderling zullen ze hun territoria wel verdedigen. Houd daarom niet meer dan één koppel in een aquarium.
De medebewoners dienen wel rustige vissen te zijn die niet aan de vinnen van de Goerami’s zullen knabbelen. Anders leid dit tot veel stress bij de Dwerggourami’s met alle gevolgen van dien.
Labyrintorgaan
Zoals alle Goeramies heeft Trichgaster lalius naast de kieuwen een labyrintorgaan. In hun natuurlijke habitat kan de temperatuur behoorlijk oplopen. De hoeveelheid opgelost zuurstof kan dan zo ver teruglopen dat normale vissen niet kunnen overleven. Door het labyrintorgaan kan de Goerami een hap lucht opnemen en daar zuurstof uithalen. De kieuwen zijn hierdoor wel kleiner geworden om ruimte te maken. Een Goerami moet dan ook altijd toegang hebben tot het wateroppervlak om te voorkomen dat ze verdrinken.
Herkomst en habitat
De Dwerggoerami komt oorspronkelijk uit India, Pakistan en Bangladesh. Hier komen ze van nature voor in dichtbegroeide wateren met een zwakke tot geen stroming.
Dieet
Deze vissen zijn alles eters. Dwerggoerami’s eten zowel dierlijk als plantaardig voer. Qua voedselkeuze zijn ze erg makkelijk. Droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en groenvoer word allemaal goed aangenomen.
Het aquarium
Aangezien deze vissen territoria vormen is een ruim aquarium een must. Denk hierbij aan een lengte vanaf 60 centimeter. Dit is wel de minimale maat. Houdt ze dan met rustige andere vissen en zorg ervoor dat er geen soorten bij zitten die ook aan de oppervlakte leven. Beter is een nog iets groter aquarium.
Dit aquarium moet dicht beplant zijn en ook drijfplanten zijn aan te raden. Bij de kweek zullen de drijfplanten gebruikt worden om schuimnesten te bouwen. Een donkere bodem en een wat zwakkere verlichting zullen de kleuren mooier doen uitkomen.
Trichogaster lalius hebben een labyrintorgaan dat hun in staat stelt om zuurstof direct uit de lucht op te nemen. Daarom zullen ze ook af en toe lucht happen. Zorg er wel voor dat de lucht boven het aquarium ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het water. Anders kunnen de vissen vatbaarder worden voor ziektes. Dit kan worden gedaan door een gesloten lichtkap op het aquarium te plaatsen of nog beter door een dekruit op het aquarium te leggen.
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Kweek van de Trichogaster lalius – Dwerggoerami
De kweek is vrij makkelijk, vaak komt het zelfs spontaan voor in het aquarium. Je kan hiervoor een apart aquarium neerzetten met veel planten en drijfplanten. Vervolgens kan de temperatuur verhoogd worden naar 26 tot 28 graden.
Het mannetje zal tussen de planten een schuimnest bouwen. Als het vrouwtje de eitjes gelegd heeft zal het mannetje de eitjes oppakken en uitspuwen in het nest. Na de afzetting moet het vrouwtje worden uitgevangen. Het mannetje zal het nest bewaken tot de jongen vrij kunnen rondzwemmen. Daarna zal ook het mannetje moeten worden uitgevangen.
De pas uitgekomen Dwerggoerami jongen zijn erg klein. Je moet ze dan ook voeren met het kleinst mogelijke voer zoals radardiertjes en infusoriën.
Opmerkingen
Deze vis is ook wel bekend als Colisa lalia. Na een onderzoek naar het geslacht Colisa is de naam veranderd in Trichogaster lalius.
Iridovirus
Helaas is deze soort heel intensief gekweekt, hierdoor zijn erg veel vissen zwakker geworden. Daarnaast heeft een vrij groot deel van de vissen een virus bij zich dat alleen bij Dwerggoerami’s voorkomt (Dwarf gourami iridovirus (DGIV)). Hierdoor zullen erg veel vissen vlak na aankoop sterven en kan men zelden lang genieten van deze mooie vissen. Sommige winkels verkopen daarom al geen Dwerggoerami’s meer.
Video
Auteurs
Coby – John de Lange
Copyright foto’s
Melvin van Lenten
Rob Hermans
GnoKy
John de Lange
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.