Trapa natans – Waternoot

De snelgroeiende Trapa natans of Waternoot houdt niet van teveel stroming. Opvallend zijn de ruitvormige bladeren die in kransen rond het middelpunt op het wateroppervlak liggen.

Trapa natans – Waternoot

De Nederlandse naam voor Trapa natans is Waternoot; zijn neef de Trapa bicornis heeft overigens dezelfde Nederlandse naam wat verwarrend kan zijn.

Deze snelgroeier houdt niet van teveel stroming. Opvallend zijn de ruitvormige bladeren die in kransen rond het middelpunt op het wateroppervlak liggen. Deze krans kan tot wel 20 bladeren bevatten en een doorsnede bereiken van 25 centimeter. De bladeren zelf zijn 2 tot 6 centimeter groot. De op het water liggende bladeren zijn getand, de onderwater liggende bladeren hebben een gladde rand. Jonge bladeren zijn groen van kleur, in de herfst kunnen ze naar rood verkleuren.

De wortels worden vaak benut om eitjes in te leggen en ook jongbroed kan er schuilen.

In het aquarium wordt de Trapa natans bijna niet meer gebruikt. In een open aquarium of paludarium is het wel een fraaie soort, zolang je de bladeren maar kunt zien.

Verspreiding

De Waternoot soort kwam op het gehele noordelijke halfrond voor. Door veranderde waterkwaliteit is hij in Europa vrijwel uitgestorven. In Noord Amerika kan hij het zo goed doen dat het een echte plaag vormt.

Vermeerdering

Als eenjarige (soms overblijvende) plant moet je de Trapa natans helpen om hem langdurig te kunnen houden. Van juli tot september zal de plant kunnen bloeien waarbij de bloemen 4 bladen laten zien. Als de bloemen bevrucht worden dan verschijnt tussen de wortels een pod met vier stekels, de noot. Nadat de noot rijp is kun je hem in het donker bewaren in vochtige turf. Stop de noot in het voorjaar weer in de bodem waaruit weer een nieuwe plant kan groeien.

Door deze manier van vermeerderen zul je begrijpen dat een aquarium met een gesloten kap niet werkt. Onder de kap krijgen de bloemen van de Waternoot niet de kans om bevrucht te raken.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Chesapeake Bay Program

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

natans

Herkomst

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

23

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

1

Hoogte maximaal

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trapa natans – Waternoot” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *