Tramitichromis intermedius
Tramitichromis intermedius is in 1935 voor het eerst beschreven door Trewavas. Destijds nog onder de naam Lethrinops intermedia.
De geslachtsnaam Tramitichromis is op te breken in twee delen. “Trames” betekent “zijweg”, verwijzend naar het uitwijken van de faryngeale kaken uit het gebruikelijke bereik van de structuur. “Chromis'” is een naam die al in de tijd van Aristoteles werd gebruikt. Het is mogelijk afgeleid van het woorde “chroemo” wat “hinniken betekent. Dit verwijst mogelijk naar het trommelende geluid van de familie Sciaenidae. Het gebruik van het woord Chromis is later uitgebreid naar de cichliden, juffers, dwergzeebaarzen en lipvissen. Men dacht vroeger dat al deze soorten tot één en dezelfde familie behoorden.
De soortnaam intermedius betekent “intermediair van vorm”, de vorm ligt tussen twee soorten in. Tramitichromis intermedius heeft de korte snuit, laag aantal kieuwbogen en kort farynxblad van Lethrinops (nu Tramitichromis) brevis en de faryngeale tandenstructuur van Letrinops argenteus en Lethrinops lethrinus.
De soort kent twee synoniemen: Lethrinops intermedia en Tremtocranus intermedius.
Beschrijving
Een volwassen Tramitichromis intermedius man kan een lengte bereiken van zo’n 17 centimeter. De vrouw blijft met zo’n 15 centimeter iets kleiner.
Het verschil tussen een volwassen dominante man en vrouw is duidelijk te zien. De man heeft veel meer kleur dan de vrouw. Zijn kop is iriserend groen/blauw. Op de flank is deze kleur ook te vinden zij het dat de schubben een rode rand vertonen. De borstvinnen zijn doorzichtig. De rug- staart- anaal- en buikvinnen hebben rode vlekken. Op de anaalvin zijn ook eivlekken te zien.
Net als bij Lethrinops vertonen de mannen hun mooiste kleuren als ze in een speciaal aquarium gehouden worden. Samen met andere soorten worden ze al snel wat onderdrukt en verliezen ze hun felle kleuren.
De vrouw is wat saaier gekleurd. Ze zijn een bruin/grijs van kleur. Op de flank zijn meerdere donkere vlekken zichtbaar. De vlekken beginnen hoog op de schouder en lopen naar beneden naar de staartwortel. Ook bij mannen zijn deze zichtbaar als ze niet volledig op kleur zijn.
Biotoop
Het leefgebied van Tramitichromis intermedius is beperkt tot het zuiden van het Malawimeer. Ze komen voornamelijk voor in ondiep water boven modderig en zanderige bodems.
Dieet
In het wild zoekt Tramitichromis intermedius zijn voedsel door het substraat door zijn kieuwen te spoelen. Ze zoeken daarbij naar kleine insectenlarven, wormpjes en dergelijke.
In het aquarium kun je ze voeren met een gevarieerd dieet van levend- en diepvries voer. Witte en zwarte muggenlarven, artemia, mysis, watervlooien. Ook vlokvoer, granulaat en dergelijke eten ze graag. Af en toe wat plantaardige vlokken zoals spirulina vult het dieet goed aan. Een afwisselend dieet zorgt er ook voor dat de kleuren intenser worden.
Het Aquarium
Een aquarium vanaf zo’n 150 centimeter lengte is voldoende voor één man met meerdere vrouwen. Je houdt ze bij voorkeur in een harem. Bij deze soort is de man wat territoriaal. Wil je meer mannen houden dan heb je een ruim aquarium nodig.
Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Het zand mag niet scherp zijn omdat ze dit door hun kieuwen heen spoelen op zoek naar wat eetbaars. Zoals gebruikelijk in een Malawi aquarium plaats je ook een paar rotsen. Maak tussen de rotsen wat kieren, spleten en holen. De vrouwen kunnen hier tijdelijk aan de aandacht van de man ontsnappen. Ook de broedende Tramitichromis intermedius vrouwen kunnen zich hier af en toe tussen terugtrekken.
Waterwaardes
Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 22 tot 26 graden Celsius. De pH bij voorkeur tussen de pH 7.5 en 8.5 houden. De GH is hierbij van minder belang.
Aquarium medebewoners
Zoals gezegd zijn de kleuren van Tramitichromis intermedius op hun mooist als ze niet worden onderdrukt. Hou ze dan ook niet samen met Mbuna of grote rovers. Als je ze wil combineren met andere soorten, denk dan aan vredelievende Aulonocara of Copadichromis soorten. Mogelijk dat ze eenvoudig hybridiseren met Lethrinops soorten, die combinatie zou ik persoonlijk vermijden.
Kweek van Tramitichromis intermedius
Net als vrijwel alle andere Malawi Cichliden is Tramitichromis intermedius een maternale muilbroeder. Dat wil zeggen dat de vrouw de eieren in haar bek uitbroedt.
Om succesvol met deze soort te kweken heb je een kweekgroep nodig van het liefst één man met meerdere vrouwen. Ze kunnen zich voortplanten in een aquarium met andere soorten dus een speciaal kweekaquarium is niet altijd nodig.
Richt het aquarium in met op de bodem zand. In het zand maakt de man een soort burcht. Hij probeert een vrouw hierheen te lokken om met hem te paren. Dit doet hij door zijn mooiste kleuren te laten zien. Hij zet zijn vinnen wijd uit en met trillende bewegingen laat hij zijn flank zien.
Als de vrouw bereid is om te paren gaat ze mee naar zijn burcht. Ze draaien om elkaar heen. De vrouw legt in het zand van de burcht een paar eieren. Ze draaien door waarna de eieren door de man worden bevrucht. De vrouw neemt de eieren in haar bek. Dit herhaalt zich tot alle eieren zijn gelegd.
Het werk van de man zit er nu op. De Tramitichromis intermedius vrouw broedt de eieren nu in haar muil uit. De eieren komen na een paar dagen uit maar de pas uitgekomen jonge visjes blijven in haar muil. Ze teren daarbij verder op hun eidooierzak. Pas zo’n drie weken na het afzetten van de eieren worden de jongen vrijgelaten. Ze moeten nu verder voor zichzelf zorgen.
In een aquarium met volwassen vissen worden de meeste jonge visjes opgegeten. Als je meer vissen wil overhouden dan kun je de vrouw zo’n 15 dagen na het afzetten uitvangen. Plaats haar in een kweekaquarium met op de bodem zand en wat schuilplaatsen. Hier kan ze zich veilig voelen totdat ze de jonge visjes uitspuugt. De eerste uren na het loslaten van de jonge Tramitichromis intermedius eet de vrouw haar jongen niet. Je hebt alle tijd om haar terug te plaatsen in het normale aquarium.
De jonge visjes kunnen worden gevoerd met stofvoer of fijngewreven vlokvoer. Met pas uitgekomen artemia groeien ze het snelst.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Kevin Bauman
Referenties
Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden – Ad Konings
Fishbase
Etyfish
Seriouslyfish