Toxotes jaculatrix – Schuttersvis

De schuttersvis komt voor in zoet, brak en zoutwater. Hij is vooral bekend om zijn bijzondere manier van jagen. Met een gerichte straal water schiet hij insecten van takken en bladeren.

Naam: Toxotes jaculatrix
Ned.naam: Schuttersvis

Synoniemen: Sciaena jaculatrix, Toxotes jaculator.

Verspreiding

Zuidoost Azie, Het Northern Territory van Australia en Papua New Guinea.

Beschrijving

De schuttersvis heeft een samengedrukt lichaam met een grote anaalvin. de vis heeft kleine borstvinnen, grote ogen en een puntig hoofd met een grote mond. Het lichaam is zilver met zes of zeven verticale zwarte strepen langs de zijkant. De schuttersvis kan een stroom van waterdruppels spugen naar een insect dat geland is op vegitatie dat over het water hangt, waardoor het insect in het water valt en opgegeten word. De vis produceert de sroom druppels door met zijn tong tegen zijn gehemelte te drukken en tegelijkertijd zijn kieuwen snel te sluiten. De nauwkeurigheid van de schuttersvis is nog opmerkelijker omdat hij onderwater is, en hij daarom moet compenseren voor de breking van het licht.

De vis heeft ook de mogelijkheid om uit het water te springen om een insect van zijn tak te eten. In Papua New Guinea is bekend dat de schuttersvis ook fruit eet, maar elders bestaat zijn dieet uit insecten. Omdat de schuttersvis in vaak in scholen zwemt, eten ze regelmatig de insecten op die een andere schuttersvis in het water heeft laten vallen. Ze kunnen maximaal zo’n 30 centimeter lang worden.

Verzorging

Zoet-, brak- en zeewater, zij zijn in staat om in zeer uiteenlopende habitats te leven. Uiteraard prefereren deze vissen stukken water met overhangende vegetatie. Wilt u de vissen gezond houden dan zult u ze echt in brakwater moeten houden, zoetwater kunnen ze niet echt lang hebben.

Voortplanting

De voortplanting van de Toxotes jaculatrix – Schuttersvis vindt plaats vroeg in het natte seizoen. De schutersvissen komen dan in grote scholen bij elkaar op plekken met zoetwater. De vrouw produceert grote hoeveelheden zeer kleine eitjes die dan bevrucht worden door het mannetje.

Voeding

Deze beesten zijn alleseters, maar moeten in ieder geval insecten hebben.

Waarden

Temperatuur: 25 – 30°C
Hardheid: weinig eisen
pH: weinig eisen

Video

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s
Chrumps
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

jaculatrix

Synoniemen

Sciaena jaculatrix

Nederlandse Namen

Schuttersvis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Toxotes jaculatrix – Schuttersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *