Thayeria boehlkei – Hockeystick

Thayeria boehlkei of in het Nederlands hockeystick of Poothoutje genoemd, is een rustig, vredelievend scholenvisje en hierdoor zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Thayeria boehlkei – Hockeystick

De Thayeria boehlkei of in het Nederlands hockeystick of Poothoutje genoemd, is een rustig, vredelievend scholenvisje en hierdoor zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium. Ze stellen niet al te hoge eisen aan de watersamenstelling, zolang het water maar schoon is. Ze zijn dan ook geschikt voor beginners. De vrouwen tonen bij deze soort iets voller als de mannen, maar het blijft lastig om het verschil te zien.

Zoals gezegd zijn het echte scholenvisjes en moeten dan ook met minimaal 6 exemplaren samen gehouden worden maar liefst nog met veel meer. Ze zwemmen graag en redelijk snel. Met een duidelijke stroming hangen ze graag als groep in de uitstroom van het aquarium filter. In een wat groter aquarium kun je ze als school door het aquarium en tussen de planten door zien rondzwemmen.

Het aquarium dient wel te beschikken over een gesloten lichtkap op dekruiten. Tijdens het vangen met netten zijn sprongen boven het water gezien tot wel 2 meter hoogte.

Water

Deze vissen worden massaal gekweekt voor de handel. In de winkel zijn de meeste dieren dan ook wel wat gewend qua waterwaardes. Je kunt Thayeria boehlkei houden bij een temperatuur van 22 tot zo’n 28 graden. Ze doen het eigenlijk op bijna alle waterwaardes uitstekend, een pH vanaf 5,5 tot 8 vinden doorgaans prima. De GH kan oplopen van 8 tot 20.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

De Hockeystick is een makkelijk te houden soort die alle soorten opneemt zoals vlokken, bevroren en levend voer, wat aanvulling met af en toe wat spirulina vlokken voor de plantaardige kost zal ze wel goed doen.

Kweek van de Thayeria boehlkei

Thayeria boehlkei zijn zeer vruchtbare visje, die per paring tot wel 1000 eieren kunnen produceren. Voor de kweek is een vrij grote kweekbak nodig van +/- 40 liter met licht zacht/zuur water met een pH rond de 5,5. De eieren worden afgezet tussen fijnbladige planten en gezien de hoeveelheid eieren zijn er redelijk wat planten nodig.

Als de vrouwtjes klaar zijn om te paren, krijgen ze een dikke buik van de vele eieren die ze dragen. Na het afzetten van de eieren moeten de ouders worden uitgevangen, zij zien de eieren namelijk als een lekker maaltje. Na het afzetten en het uitvangen van de ouders moet ook een deel van het water worden ververst. De mannetjes produceren zoveel sperma dat dit het water vervuilt. De zeer kleine eieren komen binnen een dag uit, de jongen zijn zeer klein en moeilijk te zien. Ze moeten dan ook gevoerd worden met het kleinst mogelijke voer als micro aaltjes en infusoriën.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

boehlkei

Nederlandse Namen

Hockeystick, Poothoutje

Eerstbeschrijving

Stanley Howard Weitzman

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

8.0

GH minimum

8

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thayeria boehlkei – Hockeystick” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *