Tatia dunni

Tatia dunni is met maximaal 12 cm een zeer geschikte meerval voor aquarium. De soort is wel voornamelijk nacht-actief en heeft schuilplaatsen nodig, bij voorkeur bestaande uit spleten en kieren in kienhout. Heeft schoon en lichtstromend water nodig, is zeer slecht bestand tegen vervuild water.

Tatia dunni

De houtmeervallen uit de subfamilies Auchenipterinae and Centromochlinae zijn kleinblijvende meervallen die verspreid voorkomen in het Amazonegebied. Zoals de Engelse naam wood cats treffend uitdrukt schuilen de dieren graag in de kieren en spleten van hout. Unieke eigenschap van deze meervallen is dat er sprake is van een interne bevruchting. De anaalvin van de man is ook als uitwendig geslachtsorgaan ontwikkeld, vergelijkbaar met het gonopodium van levendbarende tandkarpers. Geslachtsonderscheid is dus eenvoudig waarneembaar.

Tatia dunni komt wijdverspreid voor in het Amazonegebied van Brazilië, Ecuador, Colombia, en Peru. De soort wordt maximaal 12  lang en is met name herkenbaar aan de fel goudkleurige streep over de rug, die loopt tot de rugvin. Tatia dunni.

Aquarium

Tatia dunni zijn interessante en mooie vissen die erg geschikt zijn voor het aquarium, met dien verstande dat ze grotendeels nacht-actief zijn. Ze zijn vreedzaam en leven teruggetrokken. Meestal komen ze alleen s-nachts uit hun schuilplaats te voorschijn of als het voedseltijd is. Ze dienen in een klein groepje gehouden te worden. Veel schuilplaatsen zijn nodig, zoals stukken hout of rotsen met veel gaten en spleten. Ze passen zich goed aan aan verschillende waterparameters, maar doen het het best in een beetje lichtzuur en minder hard water, en een wat hogere temperatuur (25-27 graden). Schoon en zuurstofrijk water is een must. Een lichte stroming wordt op prijs gesteld. Van alle houtmeervallen staat deze soort bekend als het meest kwetsbaar, zo zijn ze absoluut niet bestand tegen vervuildwater of een lager zuurstofgehalte. Vaak zijn het de eerste vissen die getroffen worden door witte stip.

Voedsel

Voor een goede gezondheid is het belangrijk te weten dat deze vissen normaliter niet langs de bodem fourageren en ook niet overdag eten. In het natuurlijke habitat kammen ze s-nachts het wateroppervlak af voor kleine insecten. Het beste is om ze s-nachts drijvend vlokvoer of (bevroren) muggelarven te voeren. Het gebruik van zinkend voer leidt waarschijnlijk tot ondervoede dieren

Kweek

Verloopt zoals alle andere Tatia en Centromochlus soorten.

Video

 

Copyright foto’s

AquariumGlaser.com

Auteur

P. de Pijper

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tatia dunni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *