Tateurndina ocellicauda – Pauwooggrondel

De Tateurndina ocellicauda zijn mooie vissen en zijn te herkennen aan hun blauwe lichaam met een rood patroon erop. Dit is ook te vinden op de vinnen.

()

Tateurndina ocellicauda – Pauwooggrondel

Deze mooie vissen zijn te herkennen aan hun blauwe lichaam met een rood patroon erop. Dit is ook te vinden op de vinnen. Daarnaast hebben de vinnen een gele rand en op de staart zit een Donkerblauwe vlek. De Tateurndina ocellicauda heeft een witte buik en doorzichtige borstvinnen.
Het geslachtsonderscheid is bij deze soort niet aan de kleur te zien. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn prachtig gekleurd. De mannetjes zijn te herkennen aan het grotere voorhoofd. In het Nederlands worden ze ook wel Pauwooggrondel genoemd.

Herkomst

Nieuw-Guinea

Het Aquarium

Het aquarium moet worden ingericht met veel planten. Er moeten genoeg verstopplekken aanwezig zijn die gecreëerd kunnen worden in bijvoorbeeld de vorm van hout. In het aquarium moeten ook een aantal holen aanwezig zijn. Hierbij kan worden gedacht aan PVC buisjes, bloempotjes of kokosnoten. Hierin kunnen ze hun eitjes afzetten.

Karakter

Deze vis is vredelievend en goed te houden in combinatie met wat rustigere vissen. Mannetjes kunnen tegenover elkaar zich soms nog agressief gedragen. Deze soort moeten dus in een koppel en het liefst een harem worden gehouden.

Kweek van de Tateurndina ocellicauda

De kweek van Tateurndina ocellicauda is niet erg moeilijk. Als aan de goede waterwaarden word voldaan en het aquarium goed is beplant en veel holen en schuilplaatsen heeft zullen de vissen gaan kweken. Het kweken zou nog bevorderd kunnen worden met het geven van levend voer.

De eitjes worden gelegd in een holletje waarna het vrouwtje word weggejaagd en de mannetjes de eitjes bewaakt. Tot de eitjes zijn uitgekomen zal het mannetje niet bij het hol weg gaan. Dus als het mannetje een paar dagen niet word gezien is er een grote kans dat er eitjes gelegd zijn.
Na 4 tot 6 dagen zullen de eitjes uitkomen. De jongen zijn te voeren met pas uitgekomen artemia en stofvoer. De jongen zullen snel groeien bij voldoende waterwisselingen en met genoeg voer. Na ongeveer 1 maand kan je het geslachtsonderscheid dan al zien. Na een half jaar zijn de jongen geslachtsrijp en kunnen dus zelf voor nageslacht zorgen.

Zie ook het foto kweekverslag van de Pauwooggrondel

Video’s

Auteur

Rick

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

ocellicauda

Nederlandse Namen

Pauwooggrondel

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

8