Tanichthys micagemmae – Vietnamese Danio

De Tanichthys micagemmae is een zeer klein blijvend visje, net als zijn grotere neef de Chinese Danio zijn ze heel fraai gekleurd.

Kenmerken

Nederlandse naam: Vietnamese danio
Latijnse naam: Tanichthys micagemmae
Etymologie: Tanichthys komt uit het Latijn en Grieks: tan, tannus = de gemalen bast van eiken en andere bomen. Ichthys = vis. Micagemmae: Verwijst naar zijn sprankelende kleurenpatroon en kleine afmeting. Uit het Latijn micare = sprankelend en het Latijnse gemma betekend Juweel
Grootte: Ongeveer 2,5 cm
Verspreiding: Laagland van Vietnam.
Zeldzaamheid: Nog zeer zeldzaam in ons land en worden nog niet massaal na gekweekt zoals zijn vere neef de Chinese Danio.

Aquarium

Lengte van het aquarium: Aquarium inhoud van ongeveer 25 liter om in te kweken. Echter om ze langere tijd een ruimte te geven is een aquarium van 60 cm beter aan te bevelen het visje zwemt graag.

Temperatuur: Deze soort is weinig kritisch en is goed te houden; s’winters voor langere perioden op 18 C. De beste kweek resultaten zijn te behalen tussen de 21 C tot 25 C.

Kweek

Mits goed verzorgd en bij het juiste voedsel gemakkelijk na te kweken. De beste kweek resultaten zijn het best te behalen na een koelere periode.

Voedsel

Artemia, Pantoffel diertjes, Tropische infuus, Azijn aaltjes Fijn baby vissen voer.

Specifieke Tips

De jongen worden niet door de ouders op gegeten. Echter de jongen eten wel de kleinere jongen op. Het beste is om de ouders iedere maand een ander kweek ruimte te geven. De jongen groeien relatief langzaam. En zijn heel erg klein.

Beschrijving

Ik ben een jaar of twee geleden via Jan Klungers aan deze schitterende visjes gekomen. Zelf was ik nooit geintreseerd in de groep danio’s maar Jan Klungers wist mij over te halen. Het grootte voordeel van dit visje is dat hij schitterend mooi is en goed te kweken is in een klein aquariumpje. Zelf is mij dit verschillende keren gelukt maar de heer Jan Klungers is in Nederland toch wel de man die dit visje serieus kweekt.

Op zich valt het kweken best mee maar ze zijn wel heel erg klein. Bij het water verversen is het erg lastig om niet de jongen weg te zuigen. Dit doe ik dan ook zeer zorgvuldig met een klein aquarium slangetje zuig ik het water weg uit het aquarium. Hier hou ik dan een Artemia zeefje onder en vang de eventueele jongen op. Zodat mocht ik toch een jong visje weg zuigen ze in het artemia zeefje terecht komen,en ik ze weer terug in het aquarium los kan laten. De temperatuur in mijn bakje zet ik op 25 graden en dat bevalt mij uitstekkend.

Auteur

Leo van der Meer

Copyright foto’s

Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

micagemmae

Karakter

Dieet

Broedgedrag

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

2

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tanichthys micagemmae – Vietnamese Danio” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *