Syncrossus helodes – Tijgerbotia

De Tijgerbotia (Syncrossus helodes) heeft zijn naam te danken aan de vele strepen die hij over zijn lichaam heeft. Het is een flinke vis die ongeveer 22 centimeter lang kan worden.

()

Syncrossus helodes – Tijgerbotia

De Tijgerbotia heeft zijn naam te danken aan de vele strepen die hij over zijn lichaam heeft. Het is een flinke vis die ongeveer 22 centimeter lang kan worden. Net als alle andere Botia’s is het een lange slanke vis met baarddraden. Met deze baarddraden zoekt deze vis in de bodem naar voedsel. Het geslachtsonderscheid is lastig te zien. Gezegd wordt dat het vrouwtje iets voller is dan de mannetjes. Naarmate de Syncrossus helodes ouder wordt, verliest hij wat van zijn jeugdige frisse kleuren.

Wanneer u de Syncrossus helodes gaat kopen moet u erop attent zijn dat de Syncrossus Hymenophysa ook vaak onder de naam Tijgerbotia aangeboden wordt. Dit is echter niet dezelfde vis. Het streeppatroon komt niet overeen en ook heeft de Botia Helodes, waar dit artikel over gaat, enkele stippen op zijn buik. Die heeft de Syncrossus Hymenophysa niet.

De Syncrossus helodes komt voor in Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja. Deze soort was eerder ingedeeld in de Botia familie, een niet meer geldig synoniem is dan ook Botia helodes.

Karakter

Deze Botia moet worden gehouden in een flinke bak van minimaal anderhalve meter. Zorg ervoor dat de medebewoners niet al te klein zijn, want deze vis is erg onverdraagzaam ten opzichte van andere vissen. Hij is best agressief richting andere soorten. Wel kan deze Botia samen worden gehouden met soortgenoten. Zolang er voldoende schuilplaatsen zijn zal dit goed gaan. Hou daarbij rekening dat je een school vormt van minimaal 5 dieren. Op die manier wordt eventuele agressie verdeeld over de groep en ontstaat een natuurlijke hierarchie.

Schuilplaatsen kunt u bieden met behulp van halve kokosnoten, stenen of bijvoorbeeld kienhout. Deze vis is eigenlijk altijd ’s nachts actief en zal zich overdag dus schuil houden tussen de planten en in de schuilplekken.

Inrichting

Omdat deze vis zich overdag graag schuil houdt is het noodzakelijk dat voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Dit kan doormiddel van bovengenoemde middelen maar veel beplanting helpt ook daarbij. Zorg wel dat deze planten goed vast staan, want deze Botia grondelt graag in de bodem op zoek naar voedsel. Omdat de Tijgerbotia met zijn baarddraden graag door de bodem gaat is een zandbodem vereist. Wanneer u een grindbodem gebruikt slijten deze draden snel af wat hinder voor de vis veroorzaakt.

Ook houdt de Tijgerbotia wel van wat stroming in de bak. Het water goed beluchten en schoon houden is zeer belangrijk. De verlichting is het liefst overdag wat gedimd. Dit kan onder andere doormiddel van drijfplanten.

Omdat de Syncrossus helodes redelijk groot wordt, tot zo’n 30 centimeter, hebben ze ook een redelijk groot aquarium nodig. Denk daarbij aan een minimale lengte van zo’n 1 meter 50 voor jonge dieren en wellicht zelfs langer naarmate ze groter worden.

Voeding

De Tijgerbotia is best een lastige eter. Hij accepteert het beste fors levend voer, maar ook diepvriesvoer kan worden geaccepteerd. Kleine jonge visjes worden ook graag gegeten.

Kweek

Nakweek in het aquarium is tot nu toe nog niet gelukt.

Video

Auteur

Kevin

Copyright foto’s

Emma Turner – Loaches.com

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum