Syncrossus beauforti – Kameleon Botia

Syncrossus beauforti is een botia-achtige die tot zo’n 22 cm lang kan worden. De soort dient in een groep te worden gehouden.

Syncrossus beauforti – Kameleon Botia

De Kameleon Botia wordt vaak verward met S. Bermorei, maar kan ervan worden onderscheiden door de aanwezigheid van -kleinere- donkere stippen over het lichaam en de kop. Het is een flinke vis die ongeveer 22 centimeter lang kan worden. Net als alle andere Botia’s is het een lange slanke vis met baarddraden. Met deze baarddraden zoekt deze vis in de bodem naar voedsel. Het geslachtsonderscheid is lastig te zien. Gezegd wordt dat het vrouwtje iets voller is dan de mannetjes. Naarmate de Syncrossus beauforti ouder wordt, verliest hij wat van zijn jeugdige frisse kleuren.

De Syncrossus berdmorei komt voor in Myanmar en Thailand. Deze soort was eerder ingedeeld in de Botia familie, een niet meer geldig synoniem is dan ook Botia beauforti.

Karakter

Deze Botia moet worden gehouden in een flinke bak van minimaal anderhalve meter. Zorg ervoor dat de medebewoners niet al te klein zijn, want deze vis is erg onverdraagzaam ten opzichte van andere vissen. Hij is best agressief richting andere soorten. Wel kan deze Botia samen worden gehouden met soortgenoten. Zolang er voldoende schuilplaatsen zijn zal dit goed gaan. Hou daarbij rekening dat je een school vormt van minimaal 5 dieren. Op die manier wordt eventuele agressie verdeeld over de groep en ontstaat een natuurlijke hierarchie.

Schuilplaatsen kunt u bieden met behulp van halve kokosnoten, stenen of bijvoorbeeld kienhout. Deze vis is eigenlijk altijd ’s nachts actief en zal zich overdag dus schuil houden tussen de planten en in de schuilplekken.

Biotoop

Doorgaans wordt Syncrossus beauforti gevonden in helder, snelstromend water boven rotsachtig substraat. Ze komen voornamelijk voor in de kleinere tot middelgrote aanvoerriviertjes in het stroomgebied van de Mekong, Chao Phraya en Meklong.

In het wild graven ze holen in het zand of onder een rots. Gedurende het regenseizoen trekken ze naar de overstroomde bosgebieden. Zodra het water begint te zakken, keren ze terug naar de rivieren.

Dieet

In het wild voedt deze soort zich met slakken en ongewervelden. Syncrossus beauforti is in het aquarium best een lastige eter. Hij accepteert het beste fors levend voer, maar ook diepvriesvoer kan worden geaccepteerd. Kleine jonge visjes worden ook graag gegeten.

Het Aquarium

Omdat deze vis zich overdag graag schuil houdt is het noodzakelijk dat voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Dit kan doormiddel van bovengenoemde middelen maar veel beplanting helpt ook daarbij. Zorg wel dat deze planten goed vast staan, want deze Botia grondelt graag in de bodem op zoek naar voedsel. Omdat de Kameleon Botia met zijn baarddraden graag door de bodem gaat is een zandbodem vereist. Wanneer u een grindbodem gebruikt beschadigen deze draden snel wat hinder voor de vis veroorzaakt.

Ook houdt Syncrossus beauforti wel van wat stroming in de bak. Het water goed beluchten en schoon houden is zeer belangrijk. Ze zijn niet goed bestand tegen hoge nitraat waardes. De verlichting is het liefst overdag wat gedimd. Dit kan onder andere doormiddel van drijfplanten.

Omdat de Syncrossus beauforti redelijk groot wordt, tot zo’n 30 centimeter, hebben ze ook een redelijk groot aquarium nodig. Denk daarbij aan een minimale lengte van zo’n 1 meter 50 voor jonge dieren en wellicht zelfs langer naarmate ze groter worden.

Kweek

Nakweek in het aquarium is tot nu toe nog niet gelukt.

Auteurs

P. de Pijper
J. de Lange

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org
Michael Lo – JungleMikey

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

beauforti

Synoniemen

Botia beauforti, Botia beauforti formosa, Botia lucasbahi, Botia yunnanensis

Nederlandse Namen

Kameleon Botia

Eerstbeschrijving

Hugh McCormick Smith

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

22

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

0

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Syncrossus beauforti – Kameleon Botia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *