Synchiropus moyeri – Rood Gele Pitvis

Synchiropus moyeri – Rood Gele Pitvis is een leuke kleine rifbewoner. Ze zijn moeilijk aan het eten te krijgen en houden – niet geschikt voor de beginner.

Synchiropus moyeri – Rood Gele Pitvis

Synchiropus moyeri is in 1985 beschreven door Zaiser & Fricke. In het Nederlands worden ze ook wel Rood Gele Pitvis genoemd of Rode Pitvis hoewel deze naam ook voor Synchiropus sycorax wordt gebruikt.

De geslachtsnaam Synchiropus is opgebouwd uit drie oud Griekse woorden. Syn komt van symphyis wat samengegroeid betekend. Cheir betekent hand en pous betekent voet. De soortnaam Moyeri is een verwijzing naar Dr. Jack T. Moyer.

Beschrijving

Deze soort blijft vrij klein. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 7.5 centimeter. De tekening is nogal variabel. Ze kunnen veel rood in de kleur hebben met geel in de vinnen en rond de ogen. Andere variaties hebben weer meer wit en minder rood.

De mannen zijn van de vrouwen te onderscheiden door de rugvin. Bij de man is de voorste rugvin veel groter dan die van de vrouw.

Synoniem: Neosynchiropus moyeri.

Biotoop

Je kunt de Rood Gele Pitvis vinden in de Stille Oceaan van Japan tot en met de Noord kust van Australië. Ze bewonen daar de rifhellingen langs de kust. Je ziet ze daar zwemmen boven zand en rommel vlak bij koraalriffen waar ze kunnen schuilen op dieptes van rond de 3 tot 30 meter. Normaal vormen ze kleine losse groepjes waarbij één man een territorium vormt waarin een aantal vrouwen rondzwemmen.

Dieet

In het wild voedt Synchiropus moyeri zich met kleine organismen in het zand. Ze krijgen daarbij ook algen binnen. Het is dus een omnivoor die een gevarieerd dieet nodig heeft.

In het aquarium is het een lastige eter die maar moeilijk aan voer kan wennen. Plaats ze daarom alleen in een aquarium wat minstens een jaar heeft gedraaid zodat ze tussen de rotsen en koralen zelf wat organismen bij elkaar kunnen scharrelen. Nadat ze in het aquarium zijn geplaatst zul je ze zeker de eerste tijd regelmatig moeten bijvoeren met levend voer. Zorg er voor dat het voer ook daadwerkelijk bij hen terecht komt om te voorkomen dat ze verhongeren. Geef ze bijvoorbeeld met een pincet mysis of artemia. Droogvoer wordt vaak met veel moeite na een tijdje geaccepteerd.

Het Synchiropus moyeri Aquarium

Synchiropus moyeri is een rustige en wat schuwe soort die veel schuilplaatsen tussen de rotsen en koralen nodig heeft. Plaats ze bij voorkeur niet samen met drukke en agressieve medebewoners. Ze worden niet heel groot en het zijn ook geen actieve zwemmers, ze hebben echter wel voldoende rotsen en koralen nodig om aan voer te komen.

Je kunt deze soort het beste solitair of als koppel houden. In een groot aquarium is ook een harem mogelijk. Plaats in geen geval twee mannen in ht aquarium. Mannen vormen een territorium en vechten met elkaar tot er slechts één overblijft.

Deze soort is niet geschikt voor beginners. Ze zijn nog weer moeilijker te houden dan de Blauwe Mandarijn Pitvis.

Video

Auteur

John de Lange

Bronnen

Fishbase.org
Dreamreef.nl
Aquagids.nl
Synchiropus_moyeri_a_new_species_of_dragonet_Callionymidae_from_Miyake-jima_Japan

Bijgewerkt op 7 januari 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

moyeri

Synoniemen

Neosynchiropus moyeri

Nederlandse Namen

,

Karakter

Agressief-naar-soortgenoten

Reefsafe

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

6.5

Lengte Maximaal

7.5

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

Zoutgehalte minimaal

1021

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Synchiropus moyeri – Rood Gele Pitvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *