Stigmatogobius sadanundio
Stigmatogobius sadanundio is in 1822 voor het eerst beschreven door Hamilton. De geslachtsnaam Stigmatogobius is op te breken in twee woorden. Stigma is afkomstig uit het oud Grieks en betekent markering of signaal. Gobius is afkomstig uit het Latijn en betekent grondel.
Beschrijving
De Stigmatogobius sadanundio heeft een karakteristiek Goby-achtig lichaam en is parelmoer-grijs met onregelmatig kleine zwarte vlekken. Volwassen mannen hebben een verlengde rugvin, waaraan ze de naam Ridder Goby danken. Komt voor in estuaria en riviermondingen in India, Sri Lanka en van de Andaman eilanden tot Singapore en Indonesië. Leeft in zowel zoet als licht brakwater. Komt in zeewater niet voor. Volwassen dieren leven vooral in zoetwater. Jongere dieren migreren heen en weer. Vraag voor aankoop na op welke wijze de vis gehouden wordt, aangezien overwennen geleidelijk moet plaatsvinden
In tegenstelling tot de meeste andere grondel soorten is Stigmatogobius sadanundio niet gebonden aan de bodem. Het is een vrijzwemmer die meestal in de middelste waterlaag te vinden is. Ieder dier heeft een eigen territorium. De Stigmatogobius sadanundio moet als koppel gehouden worden. Mannen vertonen onderling agressiviteit. Is naar andere vissen vreedzaam, behalve in de broedtijd.
Het Aquarium
Richt het aquarium in met voldoende open stukken en schuilplaatsen. Matig licht, bij te fel licht worden de dieren schuw. Pas op met kleine visjes. Hoewel de grondels niet specifiek roofzuchtig zijn, zijn het wel opportunisten met een grote bek.
Water
Vereist redelijk hard water. Volgens sommige websites zorgt toevoeging van 1 of 2 theelepels zout per 10 liter water voor een verhoging van de weerstand. Het is de vraag of dit klopt, naar het schijnt wordt de soort in de natuur namelijk het meest in zoetwater aangetroffen.
Dieet
Levend voer, met af en toe algensupplementen. De meeste exemplaren wennen ook goed aan droogvoer of grof granulaat droogvoer
Kweek van Stigmatogobius sadanundio
De kweek van Stigmatogobius sadanundio is redelijk eenvoudig. Na een verhoging van de temperatuur worden de eieren in een hol afgezet. De beide ouders verzorgen de jongen. De man neemt hierin het grootste aandeel.
Video
Auteur
P. de Pijper
Copyright foto’s
P. de Pijper
Patrick de Pijper –
Ja, het zou kunnen dat wat toegevoegd zout de weerstand verhoogt. Maar de soort blijkt vaker in zoet water gevonden te worden dan in brakwater. Wat wel zeker is, is dat de dieren zacht water slecht verdragen en het over het algemeen goed doen in hard water zonder zouttoevoeging
Thijmen –
je vraagt of het klopt dat zout hun weerstand verhoogd, maar dit is een brak water vis, dus die kans is vrij groot.